BIST 9.727
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.439,09

YENİ PEUGEOT 2008 1.2 EAT6 Test Sürüşü

Daha önce “Ah bide bu şanzıman olmasa” dedirten 2008 şimdi çok daha sarsıntısız ve keyifli bir sürüş sunuyor.

Peugeot özellikle tasarımlarını çok sevdiğim bir marka. 2008 de tıpkı diğer yeni Peugeot’lar gibi yeni yüzüyle göze alıcı detaylarla dolu. Ama asıl güzel haber ise tabii ki yeni şanzımanı. Daha önce “Ah bide bu şanzıman olmasa” dedirten 2008 şimdi çok daha sarsıntısız ve keyifli bir sürüş sunuyor.

Tasarımı demişken yine en göze çarpan değişiklik yeni ızgara da, bu crossover ızgara ve tavan barlarıyla maceracı ruhunu sonuna kadar dışa vurmayı başarıyor. Otomobile bakarken bile bu maceracı etkisinden payına düşeni alıyor insan. Yani hareket etmek istiyorsunuz sizde. Bende bu karlı havaları fırsat bilerek snowboardumu alıp yeni 2008 le dağlara çıkmaya karar veriyorum.

Eşyalarım demişken kokpitten önce bagajdan bahsedeyim. Snowboardum için geniş bir alana ihtiyacım vardı 360 lirtelik bagaja sığmayacağı için sırtlıktaki tek butonla çok kolay bir şekilde arka koltuklardan birini yatırdım bu şekilde tüm eşyalarımı yükleyebildiğim gibi arka koltuğa hala yolcu alma şansım kalmış oldu. 360 litrelik bagajı bu şekilde koltukları yatırarak 1194 litreye çıkarabiliyorsunuz. Ayrıca 6 adet sabit kanca ile gerekt,ğ, durumda eşyalarınızı sabitleyebiliyorsunuz.

Kokpite gelince Peugeot bu konuda gerçekten başarılı, 2008 in iç kısmına girdiğinizde zarif ama dinamik bir tasarımla karşılaşıyorsunuz. Benim otomobilimdeki panoramik cam tavanında etkisiyle ferah ve mavi ambiyans aydınlatmalarıyla çokta şık bir ortama sahip. Gösterge paneli ve cam tavan etrafındaki mavi aydınlatmalar otomobilin içinde kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlıyor. Özellikle mavi aydınlatmalar gece sürüşlerinde otomobile çok yakışıyor. Sevdiğim bir diğer detay sportif küçük direksiyon, küçük direksiyon özellikle manevraları daha kolaylaştırmanın dışında kontrolün bende olduğu hissini güçlendiriyor bu yüzden favorim her daim 2008 de olduğu gibi küçük direksiyon.

7” dokunmatik ekranda telefonunuzla otomobile bağlanabiliyorsunuz. Telefonu tekrar kullanmanıza gerek kalmadan apple car play ve mirrorlink ile tüm aramalarınızı ve ya mesajlarınızı bu ekranı ve direksiyonu kullanarak yapabiliyorsunuz.Üstelik oldukça kolay kullanımlı.

Eşya gözlerine gelirsek vites kolunun önünde bardaklıklarında içinde bulunduğu derin bir göz var içecek koymak için çok kullanışlı olmasa da telefon gibi küçük eşyalarınız için oldukça kullanışlı ve korunaklı. Kapı içleri ve torpido sınıfına gör yeterli bir alan sunuyor.

 Biraz teknolojiden bahsedersek, özellikle üstünde durulması gereken özellik Grip Control sistemi. Bu sistem ön tekerleklerin yüksek tutunma sağlayabilmesi için çekişi zemine göre ayarlıyor. Sistem sürücünün orta konsolda vites kolunun arkasında bulunan butonla 5 farklı moddan bulunduğu zemine uygun olanı seçmesiyle devreye giriyor. Bu modları hareket halindeyken değiştirebiliyorsunuz. Asfalt yani standart, kar, arazi, kum ve esp off seçenekleriyle otomobilin hareket yeteneğini koşullara uydurabiliyorsunuz. Çıktığım dağ yolundan dolayı özellikle kar modunu bolca test etme fırsatı buldum. Karlı ve buzlu yolda 2008 in performansının beni şaşırttığını söyleyebilirim. Kumda deneme şansım olmadı ama grip kontrol sisteminin kar ve diğer modlardaki başarısı sınıfına göre bu otomobili ayrıcalıklı yapıyor bile.

Benim otomobilimde 3 silindirli  1.2 litrelik PureTech benzinli motor var. 110 beygir güç üreten bu motora ise tam otomatik EAT6 şanzıman eşlik ediyor. Bu şanzıman ve motor eski 2008 ile sürüş keyfi anlamında hiçbir bağ bırakmamış. Sarsıntısız vites geçişleri, rampa ve kötü zeminde çok iyi çekişin yanında birde otomobile darbeleri hissettirmeyen iyi bir süspansiyon sistemi eşlik ediyor. 7.5 litrelik ortalama tüketim değeri veren otomobil yalıtım konusunda biraz zayıf kalıyor. Otomobil  93.900 ile donanıma göre 102.900 TL fiyat aralığına sahip. (ocak 2017)