BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.309,79
HABER /  POLİTİKA

Yeni Meclis Başkanı kim olur? Oylama sonuçları

TBMM bugün yeni Meclis Başkanı'nı seçiyor. AK Parti İsmet Yılmaz , CHP Deniz Baykal , MHP Ekmeleddin İhsanoğlu HDP Dengir Mir Mehmet Fırat'ı aday yaptı. İşte 1. ve 2. tur sonuçları.

Abone ol

TBMM , Meclis Başkanı seçiminin ilk turu için saat 15.00'da toplandı. AK Parti, MHP, CHP ve HDP adaylarını geçen hafta ilan etti. TBMM'de 1. ve 2. tur oylama yapıldı ancak Meclis Başkanı seçilemedi. Başkanlık yarışı yarın 3. ve 4. tur oylamalarla devam edecek.

İKİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLARI
Meclis Başkanlığı birinci turundan sonuç çıkmayınca ikinci tura geçildi. Oylama sonuçları geldi. İşte adayların aldıkları oylar;
İsmet Yılmaz (AK Parti adayı) : 256
Deniz Baykal (CHP adayı) 128
Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP adayı) : 80
Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP aday) : 80

BAŞKAN SEÇİLEMEDİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Meclis Başkanı birinci ve ikinci tur oylamasında adaylardan hiçbiri seçilmek için gereken 367 oy oranına ulaşamadı. Bu sebeple yarın 3. ve 4. tur oylama yapılacak. Üçüncü turda 276 oy alan seçilmiş oluyor. Ancak bugünkü ilk iki oylamaya bakıldığında uzlaşma olmadığı taktirde bu oylamadan da sonuç beklenmiyor. Seçimin dördüncü tura kalması bekleniyor. Dördüncü turda, üçüncü turda en çok oy alan iki aday yarışıyor, en fazla oyu alan 'Meclis Başkanı' sıfatını kazanıyor.

BİRİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLARI
Meclis'teki birinci tur oylama sonuçları açıklandı. İşte adayların aldığı oylar;

İsmet Yılmaz (AK Parti adayı) : 256
Deniz Baykal (CHP adayı) 125
Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP adayı) : 81
Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP aday) : 81
GEÇİRSİZ sayılan oy sayısı : 0
BOŞ OY : 2
Meclis Başkanlığı oturumuna katılan milletvekili sayısı : 545

AK Parti ve CHP'de fire görünüyor. Bu tabloya bakıldığında seçilmek için gereken oya kimse ulaşamadığı için Meclis Başkanı seçimi ikinci tura geçildi.

MHP VE HDP SÜRPRİZİ
AK Parti'de başkanlık seçimi oylamasında 2 fire verirken Deniz Baykal'ın oy kullanamadığı seçimde CHP 6 fire verdi. Sürpriz ise Meclis'te 80'er milletvekili bulunan MHP ve HDP'de yaşandı. Her iki partinin adaylarına da 1 fazla oy çıktı. Bu da MHP ve HDP adaylarına hangi partiden oy verildiği merakı yarattı.

MECLİS'TEKİ MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI
meclisteki-7-haziran-2015-seçimi-sonrasi-milletvekili-dağilimi.jpg
OYLAMA BAŞLADI
Meclis Başkanı'nın belirlemek için TBMM'de oylama başladı. İlk tur oylama alfabetik sıraya göre yapılıyor. İsmi okunan vekiller kapalı zarf usülüyle oy veriyor.

CANLI YAYIN NOTLARI
Meclis Başkanlığı için ilk tur oylama kapalı zarf usulüyle yapılıyor. Deniz Baykal geçici başkan olduğu için oy veremeyecek. Şu anda Meclis'te oy verme işlemi öncesi gerekli düzenlemeler yapılıyor.

MECLİS BAŞKANI ADAYLARI KİMLER?

AK Parti’den Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP’den Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP’den İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP’den Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat Meclis Başkanlığı için yarışıyor.

BİRİNCİ TUR İÇİN NE KADAR OY GEREKİYOR?
Meclis Başkanlığı seçimi için ilk iki turda adayların 367 ya da üçüncü turda 276 çoğunluğu sağlamasını zorunlu kılıyor. Seçimin dördüncü tura kalması halinde ise üçüncü turda en çok oy alan iki aday yarışıyor, en fazla oyu alan 'Meclis Başkanı' sıfatını kazanıyor.

OYLAMA SONUCU NE OLUR?
İlk turu başlayan oylamada tüm partiler kendi adaylarına oy vermeleri bekleniyor. Bu durumda bugünkü birinci ve ikinci tur oylamadan sonuç beklenmiyor. Başkan meclis aritmetiği göz önüne alındığında 1 Temmuz Çarşamba günü yapılacak üçüncü ve dördüncü turda seçilebilecek gibi görünüyor. Bu turda da en şanslı isim AK Parti adayı.

yeni-meclis-başkani-kim-partilerin-adaylari.jpg

MECLİS ARİTMETİĞİ 4. TURU İŞARET EDİYOR
7 Haziran Genel Seçimi sonucunda AK Parti 258, CHP 132, MHP ve HDP de 80 milletvekili çıkardı. Hiçbir partinin Meclis başkanı seçimi için kendi adayını desteksiz çıkarmasına imkân vermeyen bu tabloda Meclis Başkanlığı ya tüm partilerin kendi adaylarının arkasında durması sonucunda 4. tura kalacak. Ya da muhalefet partileri kendi aralarında anlaşarak, 13 yıl sonra ilk kez Meclis başkanının AK Parti'li olmamasını sağlayacak.

DENİZ BAYKAL SEÇİLEBİLİR Mİ?

Deniz Baykal’ın seçilmesi için tek yol var. AK Parti ile anlaşma. Çünkü HDP, Deniz Baykal ismine kesinlikle karşı çıkıyor. Parti yetkilileri Baykal ismine oy vererek ya da dolaylı yoldan oylamaya katılmayarak, destek olma ihtimalleri olmadığının ısrarla altını çiziyor. Bu durumda Baykal’ın dördüncü turda bile olsa seçilebilmesi için AK Parti’den destek alması gerekiyor.

MHP’den Baykal’ın adaylığına ilişkin yansıyan ilk tepkiler, partinin Baykal’ın adaylığına destek vermesinin çok zayıf olduğu yönündeydi. Gerekçe de Baykal’ın eski ve yeni iki görüşmesi.

Baykal’ın daha önce Erdoğan’ın siyasete dönüşünün önünün açılması konusunda yaptığı içeriği açıklanmayan görüşme MHP’nin çekincesi. MHP’nin Baykal’a sıcak bakmamasının nedenlerinden biri de seçimin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme. MHP Baykal’ın adaylığını CHP – AKP yakınlaşması olarak değerlendiriyor.

HDP NE YAPAR?

HDP’de de tavır diğer partilerin adaylarına bakıp zemin yoklamaktan yana. Şimdilik en zayıf ihtimal HDP’nin AK Parti’nin adayını desteklemesi. Partinin Deniz Baykal’ın adaylığına ilişkin duruşu da net, kesinlikle destek olunmayacak.

KOALİSYONUN PROVASI MI?

Meclis Başkanlığı seçiminin bu nedenle koalisyon için bir ilk prova olabileceği yorumu yapıldı. Ancak bu bakış açısı partileri rahatsız etti. Örneğin AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, halen geçici olarak Meclis Başkanlığı görevini sürdüren CHP adayı Baykal’ın 'bir AKP – CHP koalisyonu için ilk işaret olduğu' yorumlarıyla ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi:

Sayın Baykal CHP’nin adayı. Partimizin adayı İsmet Yılmaz. Koalisyon görüşmeleri başlamadan, sanki pazarlık parçası gibi telakki edilmesini kesinlikle doğru bulmam.”

Üstelik Davutoğlu, Salı günü yapılacak ilk tur seçimlerinde Meclis Başkanlığı'nı kazanacaklarını savundu. Oysa bu matematiksel açıdan oldukça zor.

İLK TURDA 367'Yİ KİMSE ALAMAZ

Gizli oyla yapılan Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turunda üye tam sayısının (550) üçte iki (367) çoğunluğu gerekiyor. AK Parti’nin bu iki turda adayını seçtirebilmesi ancak dışardan destek ile mümkün. Tüm partilerin milletvekili sayısı ilk iki tur için gerekli olan 367’nin altında. Meclis teamülleri gereği partiler ilk iki turda kendi adaylarını bir sonuç alamayacaklarını bilseler bile destekleyecekler.

ÜÇÜNCÜ TURA DİKKAT

Eğer başkanlık yarışı partiler açısından bir koalisyon provasına dönüşecek olursa “taktik” büyük olasılıkla üçüncü turdan itibaren başlayacak. Çünkü yine hiçbir parti üçüncü tur için gerekli olan 276 oyu tek başına sağlayamıyor.

Muhalefet AK Parti’ye destek vermez ve kendi arasında anlaşırsa muhalefetten bir ismi başkan yapabilir.

Bu noktada MHP ve HDP; AK Parti’den sonra en çok milletvekili sayısına sahip olan CHP’ye jest yaparak onun adayını seçtirebilir. Ya da aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı için CHP ve MHP’nin “çatı aday” olarak gösterdiği bu seçimde MHP adayı olan İhsanoğlu için CHP bir jest yapabilir.

Üç partinin oyu 292’ye ulaşıyor. Ancak burada da partiler açısından önceden yapılan bazı bağlayıcı açıklamalar var.

PARTİLER MECLİS BAŞKANI SEÇİMİNDE NE YAPACAK?
tbmm-yeni-meclis-.jpg
AK Parti’de seçimin hemen ardından muhalefet partilerinden gelen “AK Parti’siz koalisyon” söylemi rahatsızlık yarattı. AK Parti’de genel eğilim, Meclis Başkanlığı seçiminde sonuna kadar kendi adayının arkasında durması. AK Partililere göre muhalefet partilerinin ‘samimiyetlerini’ gösterecekleri tavırları üçüncü turda ortaya çıkacak. Üçüncü turda Meclis başkanı seçilebilmek için 276 oy yeterli.

CHP – MHP ve HDP’nin sandalye sayısı toplamı 292. Ancak MHP ve HDP’den, birbirlerinden destek görecekleri hiçbir oluşumun içinde olmayacaklarına dair açıklamalar yapıldı.

AK Parti muhalefet partilerinin anlaşamaması olasılığı nedeniyle, sonuna kadar kendi adayının arkasında durup, gerekirse en fazla oy alan iki adayın yarışacağı dördüncü turda kendi adayını başkan yapmaktan yana.