BIST 9.547
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.486,04

YENİ MAZDA3 SEDAN Test Sürüşü

Güvenlik konusunda EuroNcup 5 yıldız alan Mazda3 i-activsense (akıllı fren, akıllı şehiriçi fren, trafik tabela algılama) sistemleri gibi özelliklerin fonksiyonelliği artırıldı.

2017 yılına yeni yüzüyle giren Mazda3 eski şıklığına küçük detaylar ekleyerek hem sedan hemde hatchback versiyonlarını çok daha göz alıcı yaptı ama asıl değişiklikler Jinba Ittai felsefesiyle geliştirilen ve sürücüsüyle bir bütün olması yolunda ilerleyen güvenlik ve sürüş performansında. 

Test otomobilim sedan, ancak klasik görünümün çok uzağında yani sportif tasarımıyla hatchback bir otomobille karıştırabilirsiniz. Özellikle bu yüzden dışarıdan göründüğünden çok daha geniş bir alan karşılıyor sizi içeride. Dış tasarımda üç boyutlu görünümlü yenilenmiş ızgara, ön sis farı çerçevesi, üst modellerde standart led farlar ve panoramik dönüş sinyallerine sahip yeni kapı aynaları göze çarpan değişiklikler, ancak ben mazda3 ün bir önceki versiyonunuda zamanın ilerisinde bir tasarıma sahip olduğunu düşündüğüm için bu haliyle de çok uzun süre birçok otomobilin arasından gösterilecek şıklığa sahip kalacağına inanıyorum. 

 İçeride de dışarıda olduğu gibi çok büyük değişiklikler yok.El freni elektronik oldu böylelikle ortada oluşan boşlukta  akordiyon kapaklı bardaklıklara yer verildi. Ön kapı cepleri artık çok daha geniş. 364 litre bagaj hacmi veren otomobilde eşya gözü, baş ve diz mesafesi sorunu yok. 

Gösterge panelinde de değişiklik yok. Ama hala şık ve modern. Sebebini anlamasamda Yine km yi gösterge panelinin üstündeki plastik çubuk şeklindeki butona basılı tuturak sıfırlıyorsunuz.

Aktif sürüş ekranı ise bal ve kırmızı renkler kullanılarak yenilenmiş ve okunabilirliği daha net olmuş. Gözünüzü yoldan ayırmadan hızınızı, navigasyonu  ve aktif güvenlik sistem uyarılarını buradan görebiliyorsunuz. 

Isıtmalı Deri Direksiyon tamamen yenilendi, daha küçük orta pedli tasarımı var ve tepkileri artık çok daha net. Bu Direksiyon tüm seride standart olarak sunuluyor. 

7" lik multimedya ekranı vites yanındaki kumandayla kontrol edebiliyorsunuz. Ses kontrol tuşuda direksiyon üzerine alternatif olarak burada bulunuyor Mazda kullanıcısı değil iseniz biraz alışkanlık gerektiren bir konumlandırma. Ergonomiyi ön planda tutan sade, sürücü odaklı kabinde kullanılan iki yeni döşeme seçeneği var bunlar benim kullandığım modeldeki saf beyaz deri (bu derinin siyah alternatifide var) ve yeni tip siyah kumaş. Benim modelimdeki saf beyaz deri siyahla çok daha güçlü bir kontrast oluşturmuş bence bu daha  şık bir görünüm sağlamış. 

Güvenlik konusunda EuroNcup 5 yıldız alan Mazda3 i-activsense (akıllı fren, akıllı şehiriçi fren, trafik tabela algılama) sistemleri gibi özelliklerin fonksiyonelliği artırıldı. Şerit takip, kör nokta uyarı gibi desteklerle siz performansın tadını çıkarırken otomobil size ve çevrenize göz kulak oluyor. 

Gelelim motora Mazda3 ödüllü Skyactive teknolojisine sahip iki farklı turbo dizel ve 3 benzinli motor alternatifi sunuyor. Bu motorlara 6 ileri manuel ve otomatik şanzıman eşlik ediyor. Benim sedan test otomobilimde, 1.5 litrelik 110 beygir turbo dizel motor ve otomatik şanzıman eşlik ediyor. Bu şekilde kullandığım süre boyunca 6.5 lik ortalama tüketim değerine ulaştım.Bahsedilmesi gereken asıl yenilik ise Mazda’nın SKYACTIV-VEHICLE DYNAMIC teknolojilerinin ilki olan G-Vectoring Control (GVC) sisteminin kullanılması,bu sistemle birlikte daha keskin, daha konforlu ve daha zarif bir sürüş mümkün oluyor, örneğin sistem direksiyon hareketlerine göre viraja girerken arka akstaki ağırlığı ön aksa vererek daha net ve kontrollü bir şekilde virajdan çıkışı sağlıyor. Sürücünün hissetmediği bu müdahale ile yol tutuşu zaten iyi olan otomobil çok daha iyileşmiş bir dengeyle karşımıza çıkıyor. Otomobilin fiyatları 83.822 TL ile donanıma ve versiyona göre 144.974 TL arasında değişiyor.