BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.492,61

YENİ MAZDA MX-5 Test sürüşü

2016 Dünyada Yılın Otomobili ve Dünyada Yılın Tasarımı (WCOTY) ödüllerinin sahibi olan efsane roadster yeni Mazda Mx-5 şimdide 2 litrelik benzinli motoruyla konuğum oldu.

2016 Dünyada Yılın Otomobili ve Dünyada Yılın Tasarımı (WCOTY) ödüllerinin sahibi olan efsane roadster yeni Mazda Mx-5 şimdide 2 litrelik benzinli motoruyla konuğum oldu. 

Yeni tasarımı yine efsane KODO yani hareketin ruhu tasarımına sahip otomobil, vermek istediği hareket duygusunu ancak bu kadar başarılı yansıtabilirdi. Özellikle led far tasarımının otomobile verdiği hareket, enerjisinin yüksek boyutunu ilk bakışta hissetmenizi sağlıyor. Varoluşunda “Jinba ittai” yani Japon kültüründe at ile binicisinin bütünlüğünü ifade eden felsefe yatıyor. Bu bütünlükte atlı okçuların at dörtnala giderken atın dört ayağının da havada olduğu anda okçunun oku hedefin istediği noktasına göndermesi ile sonuçlanıyor. Felsefedeki bütünlük otomobil ile sürücü için ilham olmuş. Japon üretici tıpkı bu felsefedeki at ve binicisi gibi otomobil ile sürücünün uyum içinde olmasını hedeflemiş.

Atlı okçuluk benim lisanslı olarak ve çok severek yaptığım bir spor. Bu otomobile olan tutkum birazda buradan geliyor. At üzerindeyken hissettiğim heyecanı bu otomobilin direksiyonuna geçtiğimde de hissediyorum. O yüzden otomobile Mavi at binicilik kulübünde eğitmenim Cemal Hünal ile göz attık.

İç tasarımı eskiye oranla çok daha modern ve kaliteli. Yumuşak tavan kapalıyken 1.80 boyunda bir kişi rahatlıkla oturabiliyor küçük görüntüsünün içinde bu iki kişilik roadster yolcuları için oldukça iyi bir alana sahip. Dışarıdaki dinamik çizgiler otomobilin içinde de başarılı bir şekilde yerini almış. Sportif koltuklar, kırmızı dikişli detaylar, yüksek kaliteli işçilik otomobilde kendinizi dışarıdan soyutlanmış hissetmenizi sağlıyor. Ayrıca küçük eşyalarınızı koyabileceğiniz eşya gözleri de böyle bir otomobil için yeterli. Bagaj ise size 130 litrelik bir hacim sunuyor.

Otomobilde kör nokta uyarı sistemi, şerit takip sistemi, uzun far kontrol sistemi gibi özelliklerde bulunuyor. Çift dişli elektronik güç destekli yeni direksiyon ile tepkiler çok hızlı ve net. Alüminyum ve yüksek çekme dayanıklı çelik gibi düşük ağırlıklı malzemelerle geliştirilen Skyactive gövde ve şasi ağırlığın eski versiyona göre daha az olmasını sağlamış.

Yani yeni Mx-5 önceki nesilden 100 kg daha hafif.

Kullandığım otomobil  2.0 litre SKYACTİVE-G benzinli motorlara sahip. 6 ileri şanzımanla birlikte alabildiğiniz bu motor 160 beygir güç ve 4600 devirde 200 Nm tork üretiyor. 7.3 saniyede 0 km den 100 km ye çıkan otomobil ben kullandığım süre boyunca ortalama 8.6 litrelik yakıt tüketim değeri gösterdi. Böyle bir otomobil için çok iyi bir değere sahip ancak yalıtım konusunda biraz zayıf kalıyor, gerçi motorun sesini duymadan tam anlamıyla keyif almak mümkün değil bu otomobillerden. Gücü arka tekerleklere veriyor ancak yönlendirmeyi ön tekerleklerle yapıyor, gerçek bir spor otomobil performansını veren Mx-5 kullanmaktan her an keyif aldığım bir otomobil. Yola çıkmak için sürekli bir bahaneniz olcak MX-5 in güncel fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.