BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,12
HABER /  MEDYA

Yeni kabinede yeni Troyka!

Yeni kabinede öne çıkan Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş için Hüseyin Yayman'dan çarpıcı benzetme.

Abone ol
Yeni kabinenin kodlarını yazan Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman Davutoğlu, Akdoğan ve Kurtulmuş üçlüsü için ilginç bir benzetme yaptı.

Bu üç isme yeni troyka diyen Yayman, "Bu isimler, ilk zamanlardaki Erdoğan-Gül-Arınç üçlüsünün yeni sürümü gibi de mütaala edilebilir. Akdoğan ve Kurtulmuş bir anlamda kabinede siyasi komiser gibi çalışacak" vurgusu yaptı. 

İşte Yayman'ın yeni kabine analizi:

Kabine değişimini gelen ve giden isimler bağlamında ele alabiliriz. Öncelikle Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş’un kabineye girmesinin sembolizmine dikkat etmek gerekiyor. Akdoğan’ın kabinede olmasını Davutoğlu’nun Başbakan olması kadar önemsiyorum.

AKDOĞAN'A ÇIPA GÖREVİ

Akdoğan, güçlü politik okuması olan ve akademik birikimlerini uzun zamandır Erdoğan’ın yanında test eden biri. Görünen o ki Akdoğan, Erdoğan ile Davutoğlu arasında uyum vazifesi görecek. Bir anlamda hükümet ile köşk arasında hava yastığı görevi üstlenecek. Akdoğan, politik realizmi, çalışkanlığı, sağlamcılığı, ekip çalışmasına yatkınlığı ve serinkanlı yaklaşımıyla yeni kabinede çıpa işlevi üstlenecek. Son anda bir değişiklik olmazsa açılımdan sorumlu isim olacak.
 
Yeni troyka... Numan Kurtulmuş’un kabineye girmesi ise siyaset sosyolojisi bakımından manidar. Kurtulmuş, tabanda politik karşılığı olan bir isim. Anadolu’daki bu mütekabiliyetini zamanla parti içine delege ederse içerde de o kadar güçlenmiş olacak.
 
Davutoğlu-Akdoğan-Kurtulmuş yeni troykayı oluşturacak. Bu isimler, ilk zamanlardaki Erdoğan-Gül-Arınç üçlüsünün yeni sürümü gibi de mütaala edilebilir. Akdoğan ve Kurtulmuş bir anlamda kabinede siyasi komiser gibi çalışacak.
 
FİDAN LİSTEDEN ÇIKTI
 
Kabinede en çok dikkat çeken ikinci değişim dış politika tercihinde yaşandı. Öncelikle Hakan Fidan meselesine açıklık getirmek gerekiyor. Parti kaynakları Tayyip Erdoğan’ın iki gün önce Başbakanlık resmi konutunda MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la bir araya geldiğinin altını çiziyorlar. Baş başa yapılan bu görüşmede Erdoğan, ‘Fidan’a teşkilatta kalmasını ve kurumun yeniden yapılanması başta olmak üzere çözüm sürecinde etkin rolünün devam etmesi gerektiğini’ söylüyor. Böylece Hakan Fidan son anda yapılan istişare sonucu listeden çıkarılıyor.
 
DIŞ POLİTİKADA VİZYON DEĞİŞİMİ
 
Meselenin ikinci bir boyutu daha var. Fidan’ın Dış İşleri Bakanı olmasıyla Erdoğan-Davutoğlu-Fidan üçlüsünün dünyaya vereceği mesaj. Eminim Tayyip bey bu algıyı da düşünüp Davutoğlu’yla konuşarak daha liberal isimler tercihinde bulunmuştur.  Volkan Bozkır’ın dış işleri kökenli, Mevlüt Çavuşoğlu ise çekirdekten siyasetçi. Ayrıca iki ismin de Milli Görüş ve İslamcı kökenden gelmemesi dış politikada önemli bir değişim anlamına geliyor. Dış Politika vizyonundaki bu değişim Başbakan Davutoğlu’nun kongre konuşmasında ‘AB Stratejik hedefimizdir’ cümlesinin teyidi gibi de okunabilir.