BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,14
ALTIN 2.327,41
HABER /  POLİTİKA

Yeni kabine listesi nasıl? Abdülkadir Selvi yazdı

Yeni Bakanlar Kurulu listesi açıklandı. Peki yeni bakanlar nasıl. Abdülkadir Selvi merak edilen yeni kabineyi yazdı.

Abone ol

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı 64. hükümetin bakanlarını yazdı.

Başbakan Davutoğlu önderliğindeki hükümetin merak edilen isimlerini değerlendiren yazar, kabine için "Bu kabine Türkiye'yi 4 yıl yönetecek olan uyum ve reform hükümetinin kabinesi." ifadesini kullandı.

Gelenekle gelecek dengeli dağıtıldığını yazan Selvi, Davutoğlu ve Erdoğan arasındaki uyuma dikkat çekti. Yeni hükümetin asıl işlevinin reform ve ekonomik sıçrama olacağını belirten yazar, yazısında isim isim yeni bakanları değerlendirdi:

MEHMET ŞİMŞEK BABACAN GELENEĞİNDEN

"Yeni hükümeti birkaç açıdan değerlendirmekte yarar var. AK Parti iktidarlarının ekonomi yönetimini üstlenen Ali Babacan kadroda yok ama aynı geleneği temsil eden Mehmet Şimşek, ekonomi yönetimini üstlenecek. Piyasalar açısından önemli bir referans.
Zaten yüzde 49.5 oyla tek başına iktidar olmuş AK Parti temsil ettiği siyasi istikrar açısından piyasalar için en büyük güvence.
Mehmet Şimşek uzun süren bir Maliye Bakanlığı görevinden sonra ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığını üstleniyor.

Yeni kabinede ekonomi yönetimi önemli. Ekonomi yönetimi Başbakan'a bağlı olacak. Elbette ki her bakan Başbakan'a bağlıdır.
Ama ekonomi yönetiminde bu kez tarz değişikliği yapılacak. Ekonomi yönetimini bizzat Başbakan Davutoğlu üstlenecek. Ancak ekonominin koordinasyonu Başbakan yardımcısı olarak Mehmet Şimşek'te olacak. Başbakan yardımcısı Lütfü Elvan yatırım ve reformların koordinasyonlarını üstlenecek.

MUSTAFA ELİTAŞ TECRÜBE İLE GELİYOR

Cevdet Yılmaz ismi zaten ekonomi çevrelerinin yakından tanıyıp, takdir ettiği bir isim. Mustafa Elitaş ise bu göreve uzun süren grup başkanvekilliği deneyimi ve iş dünyasından edindiği tecrübe ile geliyor.

Bu arada Ali Babacan ismi Dışişleri Bakanlığı için de düşünülmüştü ama daha önce bu görevi üstlenen Mevlüt Çavuşoğlu getirildi.
AK Parti uzun süredir beşinci başbakan yardımcılığını kullanmıyordu. Bu kez kullandı. Yatırımların ve reformların koordinasyonunu
üstlenen Lütfü Elvan Başbakan Yardımcısı olarak kabinede yer aldı.

Kabinede iki kadın yer alıyor. Biri AK Parti'nin kurucularından ve başörtülü olduğu için şimdiye kadar milletvekili olamayan Sema Ramazanoğlu. AK Parti hamurunu yoğuran isimlerden birisi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak büyük katkı yapacağına inanıyorum.

KADINLARA İCRACI BAKANLIK

Kadınlar şimdiye kadar sadece kadın bakanlığına getirildi. Nimet Baş'ın Milli Eğitim Bakanlığı hariç icracı bakanlıklardan uzak tutuldu. Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı'nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na getirilmesi bu açıdan önemli. Kadınlar icracı bakanlıklarda da başarılı olacaklarını gösterecekler. Fatma Güldemet Sarı'nın bu konuda öncü olacağını tahmin ediliyorum. Başarısıyla kadın siyasetçilerin önünü açacak.

BÖLGESEL DENGELER DİKKATE ALINMIŞ

Bakanlar Kurulu'nun oluşumunda bölgesel dengelerin dikkate alındığı anlaşılıyor.

Süleyman Soylu'nun Çalışma Bakanlığı'na, Naci Ağbal'ın Maliye Bakanlığı'na getirilmesiyle Karadeniz bölgesi kabinede dört bakanla temsil ediliyor. Karadenizliler her şeyi hak ediyorlar. Onlar adeta siyasi istikrarın güvencesi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Meclis Başkanı Kahraman'ın da Rizeli olduğunun altını çizmekle yetineyim.
Naci Ağbal'ın Maliye Bakanlığı görevini üstlenmesiyle birlikte Bayburt ilk kez bakan çıkardı. Gezi sürecinde Türkiye'de eylemlerin yapılmadığı tek il Bayburt oldu. Bayburtlular her zaman istikrardan yana yer aldılar.

MAHİR ÜNAL HEYECAN GETİRECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığını üstlenen Mahir Ünal ise hem grup başkanvekilliğinde elde ettiği deneyimle hem de Kahramanmaraş'ın rekor düzeyde oy artışlarıyla AK Parti'ye verdiği desteğin bir sonucu. Entelektüel birikimi ile kültür hayatımıza çok önemli katkı yapacağına inandığım Mahir Ünal'ın, bakanlığı yeni bir heyecan ve vizyon getireceğine inanıyorum.

DİKKATLER BERAT ALBAYRAK'IN ÜZERİNDE OLACAK

Bu kabinede dikkatlerin en çok Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın üzerinde olacağı belli. Özel sektörde elde ettiği deneyimi bu kez bakanlıkta değerlendirecek. Berat Albayrak göstereceği performansla kendi kaderini belirleyecek. Daha önce Enerji Bakanlığı görevini başarı ile yürüten Taner Yıldız'ın da hakkını teslim etmek lazım.
AK Parti'nin yasaklanan seçim sloganı neydi; "Yeniden Bismillah."
AK Parti 1 Kasım'da seçimleri kazanarak, dün de kabineyi kurarak, ”Yeniden Bismillah” dedi.
Şimdi söz bitti, icraat zamanı.