BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,31
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yeni internet yasasıyla neler değişti?

İnternet yasası Meclis'ten geçti, peki neler değişti, yeni yasa neler getiriyor, yasaklar neler?

Abone ol

5651 sayılı internet yasasında değişiklik önerileri 126 maddelik torba yasa teklifi kapsamında gündeme geldi. İşte Meclis'te kabul edilen yeni internet yasasının getirdikleri;

*TİB'E HAKİM YETKİSİ : Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) 'özel hayatın gizliliğinin ihlali' gerekçesiyle hakim yetkisi tanınıyor. Başka deyişle bu kurumlar, doğrudan internet içeriğine erişim engellemesi yapabilecek.

*24 SAAT İÇİNDE KAPATABİLECEK : Yasayla ile erişim engelleme kararlarının verilebileceği haller de genişletiliyor. İnternet ortamında yapılan yayın içeriğinde 'özel hayatın gizliliğinin ihlali' olduğu iddiasıyla gerçek veya tüzel kişiler mahkeme yerine doğrudan TİB'e başvurabilecek ve 24 saat içinde site erişime kapattırılabilecek.

*ÜYE OLMAK ZORUNLU : Erişim Sağlayıcıları Birliği oluşturuluyor. Telekomünikasyon firmaları gibi tüm servis sağlayıcılarının bu birliğe üye olması da zorunlu tutuluyor. Üyeler, internette içerikleri kullananlar hakkındaki erişim kayıtlarını 2 yıla kadar saklamakla yükümlü olacak. Özel hayatın gizliliği hükmü altında gelecek herhangi bir talebi 4 saat içinde yerine getirmek zorunda kalacak. Kararı uygulamayanlar hakkında işlem yapılabilecek.

*IP VE URL BAZLI KAPATMA : Yasa ile artık erişim engelleme kararları, IP ve URL üzerinden alınabilecek. Başka deyişle video paylaşım siteleri veya blog sitelerinin yalnızca belli bir bölümü ya da sayfası engellenebilecek, ayrıca DNS değiştirerek erişime engelli sitelere giriş mümkün olmayacak.