BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.500,04
HABER /  MEDYA

Yeni İnternet Yasası sansür mü getirdi?

Yavuz Oğhan'ın gündeme dair sorularını da yanıtlayan Hadi Özışık, yeni kabul edilen İnternet Yasasını anlattı

Abone ol

Artı 1 TV'de yayınlanan 1'de Medya programına konuk olan İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, dün TBMM genel kurulunda görüşülen ve kabul edilen Yeni İnternet Yasasını anlattı.

Yavuz Oğhan'ın gündeme dair sorularını da yanıtlayan Hadi Özışık, İnternet'e sansür getirilmediğini, yasanın özel hayatın gizliliği ile ilgili kararları hızlandırmaya yarayacağını, ancak mahkeme kararı olmaksızın site yasaklaması olmadığını anlattı. Özışık, yasanın tek bir sorunlu maddesi bulunduğunu, o maddenin de TİB'in kendisini korumak için koyduğunu ancak suistimallere açık olduğunu açıkladı.

İşte Artı 1 TV canlı yayınında 1'de Medya programında Hadi Özışık'ın anlattıkları:

İNTERNETE SANSÜR MÜ GELİYOR?

Yavuz Oğhan:İnternet'i de konuşalım. CHP'li vekilin ATV ve Sabah'ın satışı soru önergesi ile konuşmaya başladık. Yeni gelen yasa İran'a, Çin'e çevirecek diye konuşuyoruz. Mahkeme kararı olmaksızın yasaklama olacak.

Hadi Özışık: Mahkeme kararı yok diye birşey yok. Son yasaklama kararı Mahkemenin kararı.

Yavuz Oğhan:Bir bildirimde bulunuluyor T24'e. Hangi mahkeme denilyor yanıt yok.

Hadi Özışık: Şu yazı t24'te yayınlanmış. Mahkeme karar veriyor. Kararı TİB'e gönderiyor. Normal şartlarda t24'e gitmesi lazım. İşgüzar bir hakim bizi uğraştırıyor. İnterneti bilmeyen o kadar çok ki… Bu karar TİB'e gönderiliyor, TİB de şöyle bir hata yapıyor, içeriği çıkartın, gereğini derhal yapın diye bir yazı yazıyor. Sana mı kalmış kardeşim derhal yapılması…

Yavuz Oğhan:Kaldırmazsa t24 ne yapacak TİB.

Hadi Özışık: Normalde şunu yapması lazım, bu bizim ilgi alanımız değil. Sen benim sitemde yazı yazdın. Senin yazını benim dışımda birinin kaldırması mümkün mü? Böyle bir teknik altyapısı var mı? Yok.
Yeni düzenleme, özel hayat ve kişlilik hakları diyor. Mahkeme kararı yok deniliyor… Hayır, kişi mahkemeye müracaat edecek. Özel hayat da şu, özellikle ses ve seks kasetleri ile ciddi problem yaşıyor. Senin mahkemeye başvurman için mevcut yasada, özel hayatımla iligli ihlal var, yayını kaldırın diye başvurman lazım. Şimdi diyor ki önce TİB'e başvur. TİB hiç bir yorum yapmadan Servis Sağlayıcıları Birliğine yönlendiriyor. O bana çok daha hızlı ulaşıyor.

Yavuz Oğhan:Kim değerlendirecek özel hayat olup olmadığına. Benim diyelim ses kaydım var. Hatta örnek vereyim, Başbakan ile Fatih Bey'in ses kaydı var. Özel hayat diye başvuruldu.

Hadi Özışık: Özel hayat mı?

Yavuz Oğhan:Bana göre değil.

Hadi Özışık: Bu başvuru yapılınca 4 saat içinde içeriğin çıkartılması ya da url'si engellenecek. Birlik karar veriyor ve engelliyor. Ama bitmedi.

Yavuz Oğhan:Belediyede mesela bir yolsuzluk iddiası var. Sen de iddiayı haberleştirdin.

Hadi Özışık: Bu özel hayat mı? Algı bu mu? Senin özel hayatının gizliliğinin dışarıya yansıması.

Yavuz Oğhan:Bu değerlendirmeyi kim yapacak? Benim derdim o. Servis sağlayıcılar mı karar verecek? Avukat mı bunlar, hakim mi?

Hadi Özışık: Şimdiye kadar kim karar veriyordu?

Yavuz Oğhan:Mahkeme.

Hadi Özışık: Hani TİB yasaklıyordu? Hırsızlığın özel hayatı olmaz.

GÜVENLİ İNTERNETTE DE BÖYLE DENİLMİŞTİ

Hadi Özışık: Bu ikisini birbirinden ayırmak lazım. Özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğin engellenmesi ve kişilik hakları ile ilgili durum. Eğer bir sansür varsa, başbakan ya da x bakan benim kişilik haklarımı ihlal etti diye sansür yapabilir. Orada yeni yasada mahkemeye başvuruyorsun. Eskiden siteye başvuruyordun, sonra cevap gelmezse bilmemne mahkemeye gidiyordun. Şimdi 24 saat içinde içeriğin engellenmesi, sonra uyarı yapılması. Özel hayatın gizliliği için de önlem olarak yayını durdurma kararı için 4 saat içinde karar veriliyor ve şimdi makameye git deniliyor. Mahkeme karar verirse tamam. Yok mahkeme karar vermezse 48 içinde yasak kendiliğinden kalkıyor.

Yavuz Oğhan: İyi niyetle bakıyorsun sen. Bu yasanın alelacele neden meclisten geçtiğini de düşünmek lazım.

Hadi Özışık: Biz güvenli interneti de seninle böyle konuşmuştuk. Sen yine böyle eleştirmiştin. Ama güvenli internette hiç bir şey olmadı.

TEK BİR SAKAT MADDE VAR

Yavuz Oğhan: Bu yasa geçti, hükümetin yolsuzluk yaptığına dair haberleri  internette görebilecek miyiz?

Hadi Özışık: Ben özel hayatın gizliliğinden söz ediyorum. Ama bir sakat madde var. Mahkeme kararı olmaksızın TİB Başkanının kararı ile direk kapatma yapılabilecek bir madde var. Diyor ki, bu madde kapsamında yayının, mahkeme kararı olmaksızın, TİB Başkanı karar verir diyor.

Yavuz Oğhan: Hepsi boşa çıktı az önce dediklerinin…

Hadi Özışık: Burası Baykal kasedi gibi şeylerin engellenmesi için. Ama yanlış, burada da mahkeme kararı olsun. Baykal kasedi Başbakan'ın talimatıyla suç işlenerek kaldırıldı. TİB kendisi için tedbir alıyor.

Yavuz Oğhan: Bütün internet dünyasını bir siyasetçinin atadığı adama bağlıyorsun…

Hadi Özışık: Ben de sakat diyorum işte.

İNTERNET MEDYASINI İSTEMEYENLER ŞİMDİ KENDİLERİ DE YOK

Yavuz Oğhan: Başbakan'ın uçağındaki gazetecilerin sayısı azalıyor. Habertürk, Hürriyet eskiden yer bulabiliyordu. Akşam, Sabah, Star, Milliyet ve Yeni Şafak var. Zaman yok…

Hadi Özışık: Zaman yok ama biz de yokuz.

Yavuz Oğhan:  İnternet medyası da yok…

Hadi Özışık: Oh olsun. İnternet medyasının başını çeken isim Ekrem Dumanlı'ydı. Oh olsun derken espiri yapıyorum ama günde 6 milyon tık alan bir site İnternethaber. Şimdi dert yanıyorlar. Benim önümü kapatanlar şimdi ağlıyorlar.
Gazetelerin etrafını saran, başbakan ile seyahate çıkan gazeteciler şu noktada. En yakınındaki kişileri alıyor. Ama Habertürk ve Hürriyet'e neden kısıtlama getirilidi bllmiyorum.

Yavuz Oğhan: Habertürk ikinci dalgada iş adamları listesini yayınladı. Hürriyet Kılıçdaroğlu'nun bir haberi yüzünden Başbakan doğrudan eleştirmişti. Aydın Doğan ile de yıldızları hiç barışmadı.

Hadi Özışık: Ben bu tarz ambargoları doğru bulmuyorum. Yıllarca başbakan ve etrafındaki kişlier yıllarca bu ambargoya karşı geldi, akreditasyon'u eleştiriyordu. Ben yine başa döneyim. Benim nazarımda bu yapılanın da inandırıcılığı olmaz.

Yavuz Oğhan: Çifte standart da var demektir.