BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,67

YENİ HYUNDAi TUCSON 1.6 4x4 Test Sürüşü

"Güce hükmediyorsan gerçekten güçlüsün" diyerek tekrar aramıza dönen Yeni Tucson, Suv segmentindeki büyüyen beklentilere kullandığı teknoloji ve ihtişamlı tasarımla cevap veriyor.

Son beş yıl içinde iki kat büyüyen ve başına “şehirli” ekleyebileceğimiz hafif arazi yetenekleri bulunan SUV segmentinde beklentiler fazlasıyla artmış durumda. Hyundai ise bu beklentilere "Güce hükmediyorsan gerçekten güçlüsün" diyerek tekrar aramıza dönen Yeni Tucson'da kullandığı teknoloji ve ihtişamlı tasarımla cevap veriyor. Hyundai Tucson’u, crossover’ı ix35 yerine üretiyor, ancak tamamen yeni şase üzerinde. Eylül itibariyle tanıştığımız Tucson’u yollarda görmeye alıştık bile.

 Tucson Hyundai akıcı tasarım felsefesinin en son üyesi, altıgen ızgara ve farlar özellikle bu otomobilde çok daha göz doldurucu görünüyor. Krom altıgen ızgara, ön sis lambaları ve led gündüz farlarının tasarımı otomobile dinamik bir duruş ve güçlü bir karakter kimliği vermiş.

Otomobil daha kullanmadan duruşuyla güven vermeyi başarıyor. Tasarımı etkileyici.

5 farklı seçenekten “Elit Plus” donanım seviyesinde olan test otomobilimin, dışarıda olduğu gibi içeride de oldukça etkileyici bir tasarımı var. İlk oturuşta şöyle bir etrafınıza baktığınızda kalite ve detaylardaki itina premium bir otomobilde olduğunuz hissini veriyor . Sürücüyü ve yolcularını her şartta rahat ettirecek konfora sahip. İç tasarımda bordo, siyah ve bej renk seçeneğiniz var. Otomobil konfor anlamında çok cömert ısıtmalı direksiyon, ısıtmalı ve havalandırmalı ön ve arka koltuklar, elektrikli sürücü koltuğu gibi detaylarla birlikte deri koltuklar özel sırt desteğiyle uzun yolculuklarda sürücüyü yormazken, sırt eğim ayarı ile arka yolcuları da düşünüyor. Açılır cam tavan ferahlığına bolca baş ve diz mesafesi eşlik ediyor. Hyundai’nin ev sevdiğim yanlarından biri oldukça sade ve net kontrol paneli. Bu panel Tucson’ da yine mavi tonlarında ve 4.2” renkli lcd ekrana sahip. 8” dokunmatik ekranlı multimedya ise aynı zamanda Türkiye haritalı navigasyon sistemine sahip. Otomobili kullandığım süre boyunca çok sık kullandığım navigasyonun  çok iyi çalıştığını özellikle belirtmek istiyorum. Ancak multimedya sistem Android uyumlu belirteyim. Tucson’un cömert olduğu diğer bir konu eşya gözleri soğutmalı torpido gözünden kapı içlerine küçük eşyalarınız için yeterli alan sunuyor. Ayrıca vites önü telefon ve küçük eşyalarınızı elinizin altında tutabileceğiniz şekilde üstü açık bir göz ve bardaklık olarak tasarlanmış.

Otomobilde 513 litrelik bir bagaj hacmi bulunuyor, koltuklar düz bir şekilde yatırılırsa bu hacim 1503 litreye çıkıyor.

Tucson sahip olduğu güvenlik sistemi ve asistanlarla sürücüsüne oldukça destek oluyor ve bu özelliklerin birçoğu tüm donanımlarda standart. ABS+EBD, TCS ( patinaj ve savrulma önleyici sistem),HDA (fren destek sistemi), ESP (denge kontrol sistemi),VSM (Araç stabilite yönetim sistemi),ROP (devrilme önleyici sistem), DBC+HAC (Yokuş iniş ve kalkış destek sistemi), ESS (acil fren sinyali) gibi desteklerin yanında Elit Plus donanım seviyesi itibariyle de AEB (Otomatik acil fren destek sistemi- Bu sistemde otomobil öndeki aracın aniden fren yapacağını algılıyor ve otomatik olarak devreye giriyor.), LKAS (Şeritte kalma destek sistemi), BSD (Kör nokta uyar sistemi) ve elektronik park freni sunuyor.

 Test otomobilimde 177 beygir gücünde 1.6 litrelik Turbo GDI motor ve 7 ileri DTC şanzıman bulunuyor. 4 tekerlekten çekişli bu benzinli otomobili önden çekişli almak istediğinizde sadece manuel şanzımanla alabiliyorsunuz. Ayrıca Tucson’u dizel de edinebilirsiniz ancak o zaman yalnızca 2.0 litrelik bir motor hacmiyle edinebilirsiniz. Benim düşük hacimli motor oldukça güçlüydü, çekiş kontrolü gerektiren zeminlerde, iniş, çıkışlarda veya ani hızlanma gereken durumlarda beklentiniz doğrultusunda cevap alabiliyorsunuz. Şanzıman ise geçişlerde size hiçbir sarsıntı hissettirmiyor ancak daha kontrol sizde olsun isterseniz vitesi manuel olarak kolla değiştirebiliyorsunuz. Hareket halinde oldukça sessiz bir kabin sizi bekliyor yalıtım çok başarılı. Direksiyon tepkileri sakin, biraz daha canlı bir beklentim vardı açıkçası.  Tucson düşük motor hacmiyle iyi performans ve güvenlik beklentisine cevap verebiliyor. Şehir içi ortalama 8.5 civarında bir yakıt tüketim değeri gösteriyordu kullandığım süre boyunca. Şu an donanımı ve fiyatıyla sınıfında görülmeye değer otomobiller arasında bulunuyor.