BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
HABER /  GÜNCEL

Yeni gezegen oluşumundan ilk ayrıntılı görüntüler

Alma teleskobunun yüksek teknolojisi henüz yeni meydana gelmiş bir yıldızın etrafında oluşmakta olan gezegenleri bu zamana kadar ki en ayrıntılı hali ile görüntülemeyi başardı.

Abone ol

Oluşumunu henüz tamamlamış bir yıldızın etrafında oluşan gezegenlerin görüntüsü Alma radyo teleskobu tarafından ilk kez bu kadar net şekilde görüntülendi.

Fotoğraflarda disk şeklinde geniş bir toz ve gaz topluluğu içerisinde bulunan koyu renk halkalar net bir şekilde görülüyor.

Merkezde yer alan HL Tau isimli güneş benzeri yıldız bir milyon yıldan genç ve Taurus yıldız kümesi içerisinde dünyadan 450 ışık yılı ötede.

Alma teleskobunun yeni yüksek çözünürlüklü teknolojisi gezegenlerin oluşumunun bu denli net görüntülenmesini mümkün kıldı.

Gezegenler devasa büyüklükteki toz kümelerinin içinde oluştuğu için gözle görülebilir ışık altında görüntülenmeleri mümkün olmuyor.

Alma teleskobu birbirlerinden 15 kilometre mesafede bulunan antenlerden aldığı sinyalleri karşılaştırarak belirlediği çok daha uzun dalgaboylarını kullanarak görüntüleri elde edebildi.

Teleskobun Eylül ayından bu yana kullanımda olan yüksek çözünürlüklü son teknolojisini test edebilmek için antenler HL Tau yıldızına çevrildi. Bilim adamları bu sayede bu zamana kadarki en detaylı hali ile kendilerini bir "protogezegensel diske" bakarken buldular.

Oxford Üniversitesi'nden astrofizikçi Dr .Aprajita Verma "Bence bu olağanüstü" diye konuştu.

Verma "Bu, Alma'nın ne kadar heyecan verici olacağını gösteriyor, inanılmaz bir alet olacak" diye konuştu.

Alma ile çalışan kurumlardan biri olan Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)'nin yönetcisi Profesör Tim de Zeeuw "Gezegenlerin oluşumuna dair bugüne kadar bildiklerimiz teoriye dayanıyor. Bu denli detaylı görüntüler ise şimdiye kadar sadece bilgisayar simülasyonları ya da sanatçıların çizimleriyle oluşturuluyordu" diyor.

Verma da Alma'nın elde ettiği bu görüntülerin yeni ve önemli bir delil olduğu konusunda hemfikir. Özellikle de HL Tau yıldızının yeni olduğu düşünüldüğünde.

Verma bu görüntülerle gezegen oluşumunun hali hazırda elde olan delillerden yola çıkarak düşünülenden daha hızlı olduğunun görüldüğünü söylüyor.

"Bu, maddeler katılaşıyor demek. Bu gerçekten çok erken bir evrede görebildiğimiz bir gezegen sistemi" diyor.

"Bu halkalar gezegenler, astroidler ve kuyruklu yıldızlar oluşturacak... ve yıldız evrimleştikçe, bunlar soğuyacak oturacak ve daha net birbirinden daha ayrı nesneler oluşacak, tıpkı şu anda güneş sistemimizde gördüğümüz gibi."