BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.430,47
HABER /  GÜNCEL

Yeni dinleme skandalı Türkiye'yi salladı!

İşadamları, gazeteciler, akademisyenler ve pek çok ünlü ismin yer aldığı yeni bir dinleme skandalı ortaya çıktı. Kimler, nasıl dinlendi? İşte telekulak skandalının detayları

Abone ol

Türkiye bugün yeni bir dinleme skandalıyla sallandı. Hürriyet Gazetesi'nden Toygun Atilla'nın ortaya çıkardığı bu haber, hepsi birbirinden ünlü 160 ismin nasıl dinlendiğini gözler önüne serdi. 

İstanbul Emniyeti tarafından yapılan dinlemelerde Ali Koç'dan Ferit Şahenk'e, Yılmaz Özdil'den Uğur Dündar'a iş adamları ve gazetecilerin yanında, eski Genelkurmay Başkanları da yer alıyor. Dinlemelerin yapıldığı dönemde ise İstihbarat Daire Başkanı'nın ismi oldukça tanıdık. Şu an hakkında çıkan yasa dışı dinleme iddiaları nedeniyle tutuklu olan Ali Fuat Yılmazer...

DİNLEMELER NE ZAMAN YAPILDI?

Farklı sektörlerin ileri gelen isimlerinden 160 kişi 2008-2009 yılları arasında dinlenmiş. Bu dinlemelerin yapıldığı dönemde İstanbul Emniyeti İstihbarat Şubesi’nin başında Ali Fuat Yılmazer görev yapıyordu. 

"İstihbari dinleme” adı altında Emniyet tarafından yapılan dinlemelerin gerekçesi ise  "terör ve organize suç örgütü üyesi olmak".

dinleme.20141203060744.jpg

DİNLEMELER NASIL YAPILDI?

Üstelik yapılan dinlemeler mahkeme kararıyla yapılmış. Peki bu mahkeme kararı nasıl alınmış?

İş adamları, gazeteciler, askerler, bürokratlar ve öğretim görevlilerinin aralarında bulunduğu isimler ‘terör ve organize suç örgütü üyelerinin yanlarına monte edilerek’ dinlenmişler. Dolayısıyla da mahkeme kararı hiç de zor olmamış. Daha önceki dinlemelerde de benzer yöntemlerin kullanıldığını hatırlayacaksanız.

Dinlenecek kişiler IMEI numaraları üzerinden dinleniyor. Her bir kişiye özel bir kod adı verilmiş.

Peki IMEI numarası nedir?

IMEI ‘International Mobile Equipment Identity’nin (Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği) numarası her bir cihazın kimlik numarasıdır. Bu numara 15 haneden oluşur, tek ve benzersizdir. Dinlemeler işte bu IMEI numaraları üzerinden yapılıyor. 

DİNLEMELER NASIL ORTAYA ÇIKARILDI?

Dinlemeler İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün tam 2,5 aylık çalışması sonunda ortaya çıkarıldı. Arşiv kayıtları tek tek incelendi ve dinlemeye alınan telefon numaraları araştırıldı. Polisin yaptığı ilk tespitler üzerinden çalışmayı derinleştiren müfettişler, sahte isimler ile yapılan telefon dinlemeleri için alınan mahkeme kararlarını da belgeledi.  

dinleme2.20141203060828.jpg

DİNLEMELER BUNUNLA SINIRLI DEĞİL

IMEI numaraları üzerinden dinlenen telefonlar, sadece İstihbarat Şube Müdürlüğü ile de sınırlı değil. İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü ile Organize ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde de geçmiş yıllara dönük yapılan araştırmalarda yaklaşık 20 bin telefon dinlemesi belirlendi. Bu 3 şubede incelemelerin sürdüğü, listenin bu incelemeler soncunda netleşeceği ifade edildi.