BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,00
ALTIN 2.322,99

Yeni Citroen C4 Cactus Test sürüşü

İspanya Madrid de üretilen C4 Cactus iki farklı motor seçeneği ile geldi. 4 yıl üst üste yılın motoru ödülünü alan 1.2 Puretech 110 beygir gücünde benzinli motor ve 1.6 blueHDI 110 beygir güçte dizel motor.

Ve Citroen kompakt hatchback segmentinin beklentilerine göre yenilediği C4 Cactus modelini İstanbul şehir içinde yaptığı bir lansmanla tanıttı, ama ben birazcık şehir dışına kaçabildim bu kısa lansmanda. Böylelikle en iddialı olduğu yeni süspansiyon sistemini daha iyi deneyimlemiş oldum. Öncelikle tasarımdan bahsedersek özellikle airbumpları sayesinde ilk çıktığı zamanlarda trafikte dönüp kendisine bir daha baktıran bazıları için gereksiz göze çarpıcı bazıları ve benim için ise cıvıl cıvıl farklılık yaratan tasarımı biraz değişikliğe uğramış. Cactus yine farklı görüntüsünü koruyor ama bu defa biraz daha ağırbaşlı olmuş çünkü hafif çarpmalara karşı aracı koruyan o kocaman airbumplar şimdi daha aşağıda ve daha minik. Böylelikle uçarı tasarım yerini daha oturaklı bir kişiliğe bırakmış. Arkada 3D efektli yeni stop grubu ve ön aydınlatmaların değişen tasarımıyla biraz daha dolu bir bakış sahibi olmuş bir de yandan bakınca coupe görünümlü haliyle tasarımını ben çok sevdim.

İç tasarımdan bahsederken öncelikle koltuklara dikkat çekmek istiyorum. Yeni C4 Cactus Advanced Comfort koltuk seçeneği sunuyor. Ultra konforlu oturma pozisyonu sunan bu koltuklar yüksek yoğunluklu sün ger katkısına sahip, bu şekilde direksiyon başında geçen uzun saatlerden sonra çökme yapmadığı gibi uzun yıllarca şeklini bozmayan dayanıklı bir yapıya sahipmiş, benim test aracımda bulunmadığı için maalesef çok detay veremiyorum ama bu seçeneğin olması bence önemli. Benim test aracımdaki koltuklar kısa sürüşümde konfor anlamında bir negatif etki bırakmadı gövdeyi saran yapısını sevdim. İçeride yine önceki Cactus den kalma özgün detaylar yerini koruyor mesela çok şık bir torpido kapağı bulunuyor. Ayrıca kapı kolları tıpkı bir bavul tutacağı gibi farklı ve şık. 360 derecelik cam yüzeyle çerçevelenen cam tavan içeriyi muhteşem aydınlatıyor ancak bir sorun olduğunu düşündüğüm detay ise dilerseniz cam tavanı kapatamıyor olmanız. Filtresi ile güneşli havada yaptığım seyahatte rahatsızlık duymadım ama cam tavanlı otomobillerinde üstünü kapatmak istediğim anlar olabiliyor burada maalesef yok. Yine olmayan bir şey ise güneşlikte ayna. Yani sürücü tarafında ışıksız olarak var ancak yolcu tarafında maalesef yok. İçerisi çok ferah olmakla birlikte sahip 2.60 lık aks mesafesiyle geniş bir oturma alanına sahip.hava yastığı tavana yerleştirilerek öndeki yolcu için bacak mesafesi artmış durumda.ve arkadaki yolcular ise bacakları ön koltuğun altıda uzatabiliyor. Kapı içlerinde torpido da kol dayama içinde bol bol eşyalarınız için yer mevcut. Benim kullandığım otomobilde vites kolu yerine butonlar bulunuyor bu şekilde orta kısımda eşyalar için daha fazla yer bulunuyor. 358 litrelik bagaj hacmi sunuyor ve bu bagajın yapısı itibariyle her köşesini kullanabiliyorsunuz şekil itibariyle neredeyse kayıp yok.

Güvenlik konusuna göz atalım birazda, park yerini kendisi algılıyor, sürücüye gaz ve fren kontrolünü bırakarak manevralarını kendisi yaptığı bir park yardımı sunuyor. Ayrıca vitesi R yani geri konumuna aldığınızda orta konsoldaki 7 inç dokunmatik ekrana aracın arka kamera görüşü geliyor, referans çizgilerle yine rahat bir park yardımı sunuyor. 40 km ve üstü hızlarda devreye giren Viraj içi aydınlatma fonksiyonu ile 75 derece açıya kadar ana farlara ek olarak sağ veya sol sis lambası aktifleşerek ekstra aydınlatma sağlıyor. Ayrıca Yol tutuş kontrolü ile araç yol şartlarına göre kar, kum, çamur gibi değişken durumlarda ön lastiklerin tutuşunu zemine göre ayarlayarak daha güvenli bir sürüş sağlıyor.

İspanya Madrid de üretilen C4 Cactus iki farklı motor seçeneği ile geldi. 4 yıl üst üste yılın motoru ödülünü alan 1.2 Puretech 110 beygir gücünde benzinli motor ve 1.6 blueHDI 110 beygir güçte dizel motor. Şimdi bu motorlardan benzinli olana EAT6 tam otomatik şanzıman eşlik ediyor. Dizel motora ise ETG6 otomatik, EAT6 tam otomatik şanzımanın sarsıntısız sürüşü yanında benim test ettiğim dizel motorlu aracın şanzımanı yani ETG6 biraz daha sarsıntılı bir şanzıman. Şimdi sürüşe geçtiğimde şehir içinde ve birazcık da Kilyos yollarında bozuk zeminlerde kısa bir sürüş şansım oldu ve süspansiyona hayran kaldım desem yeridir. Citroen’in Avrupa’da bu süspansiyon sistemiyle yani Progressive Hydraulic cushions (kademeli Hidrolik Destekli süspansiyon) ile donatılan ilk modeli C4 Cactus. Geliştirilmesi sırasında 20 ye yakın patente konu olan sistemin çalışma prensibi ise geleneksel olarak bir amortisör, bir yay ve mekanik bir baskı yatağından oluşan sisteme her iki yönden destek sağlayan ( biri destek biri sıkıştırma için) iki hidrolik baskı yatağı ilave edilmiş. Bu şekilde hem bozuk yollarda hem de bir çukura girdiğinizde gelen darbeyi bu yeni destekler sayesinde kademeli olarak yavaşlatarak kontrolü sağlamanızı kolaylaştırıyor. Bir iyileşen diğer özellik ise yalıtım, önceki Cactus le alakası olmadığını söylemeliyim. Yeni Cactus kalınlaşan camları, bütün açılır panellerin ek yerlerinde ve zeminde yapılan iyileştirilmeleri sayesinde gürültü konusunda oldukça başarılı bir sürüş sahibi olmuş. Aracın fiyatları ise 109.900 TL den başlayarak donanıma göre 117.900 TL ye çıkıyor (haziran 2018)