BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,25
HABER /  SEÇİM

Yeni bir seçim sistemi geliyor! Baraj düşecek mi?

Türkiye uzun yıllardır yüzde 10'luk seçim barajını tartışıyor. Hükümet bu sorunu gidermek için çalışma başlattı. Seçim barajı aşağıya çekilecek.

Abone ol

Hazırlıkları devam eden yasa tasarısı kapsamında seçim barajı aşağı çekilecek, daraltılmış bölge seçim sistemine geçilecek.

Acil Eylem Planı'nda yer alan vaatler kapsamında hükümet siyasi partiler ve seçim yasalarının değiştirilmesi için iki koldan çalışma başlattı.

BAKANLIK ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Adalet Bakanlığı bu yasaların baştan sona değiştirilmesi için çalışırken, AK Parti'de de bazı hazırlıklar yapılıyor. İki çalışma önümüzdeki günlerde birleştirilip yasa taslağı haline getirilecek.Taslak öncelikli olarak muhalefet partilerine gönderilecek. Daha sonra ilgili kurum, kuruluşlar ve kamuoyu ile paylaşılacak. Gelecek öneri ve eleştirilere göre gerekli düzenlemeler yapılıp Meclis'e sevk edilecek. Bakanlık ve AK Parti'nin üzerinde çalıştığı yasa taslağında ise öne çıkan düzenlemeler şöyle:

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7'YE İNECEK

Türkiye uzun yıllardır yüzde 10'luk seçim barajını tartışıyor. AK Parti'nin yapacağı düzenleme kapsamında baraj aşağı çekilecek. AK Parti yüzde 7-8'ler düzeyine indirilmesini istiyor. Ancak bu konuda net karar kamuoyundaki tartışmalar sonrasında şekillenecek.

DAR BÖLGE SİSTEMİ

Türkiye'nin tartıştığı konulardan biri de seçim sistemi. Mevcut sistemin değiştirilmesi gerektiği defalarca gündeme geldi ancak bu konuda adım atılamadı. Hazırlanan taslakta daraltılmış bölge seçim sistemi önerisi yer alacak. Her bölge en fazla 5- 6 milletvekilinden oluşacak. Bu kapsamda 5 ve daha fazla sayıda milletvekili çıkartan iller birden fazla bölgeye bölünecek. Örneğin İstanbul'da 20 civarında seçim çevresi olacak. Böylece vatandaşların kendi milletvekillerini tanıması ve daha iyi iletişim kurması sağlanacak.

ÜYELİKLERİN DÜŞMESİ

Birden fazla partiye üye olanların para ödemeden üyeliklerini düşürmelerine olanak tanınacak. Eğer yine de bir girişimde bulunulmamışsa en son hangi partiye üye olmuşsa o geçerli sayılacak.

Son seçimlerde yaşanan aynı zarfın içinden muhtar ve belediye başkanlık seçimi oylarının birlikte çıkması gibi durumlarda vatandaşların oylarının geçersiz sayılması önlenecek. Çift kullanılan oylarda, oy pusulaları hangi zarfa konulmuşsa o geçerli olacak. Örneğin belediye başkanlığı seçimi zarfına yanlışlıkla muhtar pusulası da konulmuşsa muhtarlık için atılan oy geçersiz sayılacak. Belediye başkanlığı seçimi ise geçerli olacak.