BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,97
ALTIN 2.435,21
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Yeni başbakan kim oldu? Erdoğan açıklama

Türkiye'nin 26'ncı Başbakanı Ahmet Davutoğlu oldu. Başbakan Erdoğan yeni cumhurbaşkanı olarak Ahmet Davutoğlu'nun adını açıkladı.

Abone ol

Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yeni Başbakan olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ismini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı belli oldu.

Erdoğan, yeni başbakan ve AK Parti’nin genel başkanı olacak ismi açıkladı: Ahmet Davutoğlu.

Geçen haftadan bu yana tatilde olan Erdoğan, anket ve istişare sonuçlarını Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleriyle de değerlendirdi. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, yeni genel başkanı ve başbakan adayı belli oldu.

Kamuoyunda bir süredir adaylığına kesin gözüyle bakılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun adı Başbakan Erdoğan tarafından ilan edildi.

Açıklama öncesi AK Parti teşkilatına uzun bir konuşma yapan Erdoğan, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Başta 3 dönem kuralı olmak üzere partinin ilkelerine sadık kalınmasını isteyen Erdoğan, Davutoğlu'nun isminin 'liyakat ve ehliyet hassasiyetiyle' belirlendiğini söyledi.

İŞTE ERDOĞAN'IN DAVUTOĞLU İSMİNİ AÇIKLADIĞI AN

Erdoğan'ın yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun adını ilan ettiği konuşmasının satırbaşları şöyle:

Merkez Yürütme Kurulu kararlarının vatana millete hayırlı olmasını diliyorum. Bu değişim, Türkiye'nin en büyük siyasi hareketi ve hükümeti olduğunu için sadece bir partiyi ilgilendirmiyor. Ülke yönetiminin de geleceğini ilgilendiriyor. AK Parti'de yaşanan gelişmeler tüm bölge ülkeleri ve dünya kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Bu konuda kuyumcu titizliğiyle çok hassas bir çalışma yürüttük.

ahmet-davutoğlu-adinin-açiklandiği-an.jpgAhmet Davutoğlu'nun adının yeni başbakan olarak açıklandığı an yüzündeki ifade objektiflere böyle yansıdı.

Tüm birimlerimizle bu kararımız aldık ve MYK'da değerlendirdik.

Belirlediğiniz adayı açıklamadan önce bir kaç hususu aktarmak istiyorum.

Değerli dostlarım, kardeşlerim!

Aldığımız her önemli kararda olduğu gibi bu karardaki sokaktaki vatandaşımızdan, en üst kurulumuza kadar iştişareler yaptık. Görüşleri önerileri, eleştirileri not ettik. Elbette bir çok isim öne çıktı. Şunun altını çiziyorum: Bütün istişare kurullarında öne çıkan isimlerin her biri son derece önemli isimlerdir ve bu büyük görevi omuzlayabilecek isimlerdir.

ahmet-davutoğlu-ve-mehmet-ali-şahin-ilk-kutlayan-oldu-yeni-başbakan.jpgYeni Başbakan olarak açıklanan Ahmet Davutoğlu'nu ilk kutlayan Mehmet Ali Şahin oldu.

Bu süreçle defaatle söyledim: Kim var denildiğinde sağına soluna bakmadan ben varım diyebilecek nice arkadaşım olduğunu biliyorum. Bu dava yükünü omuzlama gücüne, liyakatine sahip çok sayıda arkadaşımızın olduğunu biliyorum. Bir değil, iki değil çok sayıda arkadaşımız bu kutlu görev için önerildi.

Bu süreci dostluk ve kardeşlik hukuku içinde belli bir noktaya getirdik. Mümkün olduğunda söylenenleri duymadan bu süreci götürmeye gayret ettik. Bu hareketin beraberliği, birliği her şeyin üzerindedir.

PARALEL YAPI VURGUSU

Bir olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız dedik.

Partimizde fitne çıkması için çok kirli operasyonların yapıldığına da şahit olduk. Belli çevrelerde paritmiz içinde çatlak olması için gayret gösterenleri biliyoruz. Biz bunları herkesle paylaşamayız. Partimiz bu operasyonlara eyvallah demedi. Süreci çok büyük bir başarıyla bu günlere getirdik. İnanıyorum ki, önümüzdeki hafta olağanüstü genel kurula kadar süreçtir. Ancak asıl süreç genel kuruldan sonra başlayacaktır. Hem genel başkan olacak arkadaşımız ve onun çalışma arkadaşlar zorlu süreçten geçecektir. Bu teşkilat genel başkanına ve başbakanına en güçlü şekilde sahip çıkacak ve yanında olacaktır.

Yeni genel başkan AK Parti'nin bütünlüğünü her şeyin üzerinde tutacaktır. Hiç şüphem yok. Nifak sokmak isteyenler eminim ki hayal kırıklığına uğrayacaktır.

recep-tayyip-erdoğan-yeni-başbakani-açikliyor.20140821202713.jpg

YEDEK KULÜBESİ ÖRNEĞİ VERDİ

Ortaya çıkan isimlerden birini seçmek zorundaydık. Futbol oynarken hocam derdi ki 7 kişi yedek kulubesinde kalacaktır. Bunun da 3'ünü kullanabilirim derdi. Siyasetin de böyle bir yapısı var. Belli kriterler devreye girer ve takımınızı oluşturursunuz. Siyasette bu kriterlerden ilki, üç dönem kuralıydı. Partimizi kurarken koyduğumuz bu kural bozulmadı, inanıyorum ki bozulmayacak.

Bu siyaseti bırak anlamanı gelmiyor. Bakan yardımcılarımızın arasında milletvekillerimiz var. Çalışmak isteyene alan bol. Parlementoya giriş çıkışta tüzüğe bunu koyuverdik.

Genel başkan ile Başbakan'ın aynı isim olmasını önemli bir kişi olmasını benimsedik. Bazı arkadaşlarımız bu kriterlere takıldı. Adayımız çok yoğun istişareler sonucu belirlenmiştir. Adayımız liyakat ve ehliyet hassasiyetiyle belirlenmiştir. Arkadaşlarımız arasında bir kırgınlık oluşmamıştır ve olmasına ihtimal vermiyorum.

AK Parti 9 milyonluk büyük bir ailedir.

NEDEN DAVUTOĞLU?

Davutoğlu'nun Başbakan seçlimesinde en önemli etken paralel yapıyla mücadelesi önemliydi. Ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu yapıya karşı, bu desteği vermemiz 2023 Türkiye'sini güçlendirmesinde önemil bir yeri olacak.

MİT Tırlarının önünün kesilmesinden, Dışişleri Bakanlığı'ndaki gizli toplantının dinlenmesinde, paralel medyadaki iftiralara kadar birçok konuda Ahmet Davutoğlu kardeşimde acısını yaşadı. Ahmet Davutoğlu kardeşimde paralel yapının gayesini gördü. Sayın Davutoğlu'nun yanında olacağım bundan kimsenin şüphesi olmasın.

AK Parti'nin isimler üzerinden değil, dava üzerinden ilerleyen bir parti olduğunu herkese göstereceğiz.

recep-tayyip-erdoğan-yeni-başbakani-açikliyor.jpg

AK Parti Genel Merkezi'nde yeni Başbakan'ın açıklandığı toplantı öncesi salonda Türkçe ve Kürtçe şarkılar çalındı.

AHMET DAVUTOĞLU'NUN ADININ AÇIKLANMASI

Yeni başbakan
için gözler AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısına dönerken, başbakan olarak adı anılan Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanlığı makamından ayrılarak AK Parti genel merkezine gitti ve binaya arka kapıdan girdi.

Recep Tayyip Erdoğan saat 18.00'da basın açıklaması için kameralar önüne çıkıp Ahmet Davutoğlu'nun adını duyurduğunda bütün televizyon kanalları canlı yayındaydı.

ahmet-davutoğlu-ve-eşi-sare-davutoğlu.jpgYeni Başbakan Ahmet Davutoğlu gittiği hemen her yerde 'Başbakan' sloganları ile karşılanmıştı.

AHMET DAVUTOĞLU KİMDİR?

Recep Tayyip Erdoğan'ın 12. Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AK Parti MYK'dan Ahmet Davutoğlu'nun adı çıktı, peki Türkiye'nin yeni başbakanı olan Ahmet Davutoğlu kimdir, aslen nerelidir?

AHMET DAVUTOĞLU NERELİ?

ahmet-davutoğlu-ardahan-çocukla.jpgAhmet Davutoğlu'nun çocuk sevgisi objektiflere Ardahan'da böyle yansıdı.

Ahmet Davutoğlu aslen Konyalıdır. 26 Şubat 1959 doğumlu olan Ahmet Davutoğlu ilk eğitimini Konya'da aldı.

Uluslararası ilişkiler uzmanı olan Ahmet Davutoğlu kabinenin akademisyen siyasetçilerinden biridir. Büyükülçelik de yapan Ahmet Davutoğlu siyasette zirveye Dışişleri Bakanı olarak oturdu.

DIŞARDAN BAKAN OLDU



1 Mayıs 2009'da Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanı olarak Meclis dışından (milletvekili olmadan) atandı. 58., 59. ve 60. hükümetler döneminde başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve hem bakanlık hem de cumhurbaşkanlığı görevlerinde Abdullah Gül'e dış politika başdanışmanlığı yaptı.

BİR DÖNEMDEN MİLLETVEKİLİ
ahmet-davutoğlu-kars.jpg
Son genel seçimlerde 24. Dönem Konya Milletvekili olarak TBMM'ye giren Ahmet Davutoğlu, evli ve dört çocuk babası. Ahmet Davutoğlu İngilizce, Almanca ve Arapça olmak üzere 3 dil biliyor.

DAVUTOĞLU'NUN BAKANLIK KARNESİ

yeni-başbakan-ahmet-davutoğlu-nereli.jpg
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, özellikle Suriye politikası sebebiyle çok yoğun eleştiri aldı. Türkiye'nin Beşar Esad operasyonunda bataklığa saplanması ve yüzbinlerce Suriyelinin mülteci olarak ülkeye yığılması başarısızlık hanesine yazıldı.

Büyük Osmanlı hayaline sahip olan Ahmet Davutoğlu, Arap Baharı ile başlayan değişim rüzgarıyla Dış politikadaki hedeflerinden birer birer saptı. Davutoğlu'nun Dışişleri'ndeki politikası bu sapmalar sebebiyle hayalci olarak yorumlandı.