BIST 9.783
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.435,27
HABER /  POLİTİKA

Yeni anayasada değişen bir şey yok

Yeni anayasa yazımını sürdüren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bir yıl süren çalışmalarda gelinen durumu değerlendirdi.

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanan Komisyon'da üyeler, yeni anayasa çalışmalarında gelinen durumla ilgili görüşlerini ifade etti. 

Alınan bilgiye göre, CHP'nin komisyon üyeleri Konya Milletvekili Atilla Kart ve İzmir Milletvekili Rıza Türmen, komisyonun çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini, bunun tarihi öneminin bulunduğunu söyledi.

AK Parti'nin, bir taraftan çalışmaları tıkadığını, sonra da komisyonu sona erdirmek istediğini belirten CHP'li üyeler, bunun nedeninin de AK Parti'nin başkanlık önerisinden kaynaklandığını belirtti.

Komisyonun çalışmalarının sona erdirilmesinin ortak kararla olacağını ifade eden Kart ve Türmen, AK Parti'ye, ''Terk etmek istiyorsanız siz terk edin'' dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk de komisyon çalışmalarının devam etmesi yönünde görüşlerini iletti. MHP'li üyeler, ayrılmak isteyenin komisyonu bırakabileceğini belirtti.

Komisyonda mutabakata varılan madde sayısının az olduğuna işaret eden Bal ve Öztürk, bunun nedeninin de İmralı süreci ve AK Parti'nin Başkanlık sistemi önerisi olduğunu savundu.

Komisyonun AK Parti'li üyeleri Mustafa Şentop ile Ahmet İyimaya, Komisyon'un görüşeceği maddenin kalmadığını, paranteze alınan maddelerde ise ilerleme sağlanamadığını ifade etti. Şentop, bugüne kadar yaklaşık 180 madde görüşüldüğünü, 30 maddede mutabakat sağlandığını hatırlatarak, ortaya çıkan tablonun başarı olmadığını savundu. Şentop, ortaya çıkan taslak metnin kamuoyuna sunulmasında bir rahatsızlıkları olmayacağını belirterek, ''Ama 30 maddelik mutabakatı kamuoyuna sunmak ayıptır'' dedi. 

BDP'li üyeler ise yeni anayasa çalışmalarında gelinen durumun masada oturup konuşarak aşılamayacağını ifade etti. 

Toplantıda, ortaya çıkan tabloyu üyelerin kendi partilerinde değerlendirmesine, 3 Mayıs Cuma günü yeniden toplanılmasına karar verildi.