BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.431,96
HABER /  POLİTİKA

Yeni anayasa 3.4. ve 5. madde ne getiriyor olma sonuçları

TBMM'de yeni anayasa oylaması devam ediyor. Yeni anayasanın 3. maddesi, 4. maddesi ve 5.maddesi ne getiriyor oylama sonuçları ne oldu?

Abone ol

TBMM'de yeni anayasa teklifine ilişkin görüşmeler sürüyor. Dün gece mesaisi hayli sancılı geçti. Yumruklu kavganın çıktığı gecede 3, 4 ve 5. maddeler oylanarak kabul edildi. Peki kabul edilen maddeler ile anayasada neler değişiyor. Hangi maddeye kaç oyla Meclis'ten geçti. İşte kabul edilen maddeler ve oylama sonuçları;

Teklifin 3. maddesine dair görüşmelerin ardından, değişiklik teklifine ilişkin oylamaya geçildi. Ancak  3. maddesine ilişkin oylamada AK Parti ve CHP milletvekilleri birbirine girince Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, ilk oylamayı iptal etti. Sonrasında bir oylama daha yapıldı ve 3. madde kabul edildi.

3. MADDENİN OYLAMASININ SONUÇLARI ŞÖYLE

KABUL : 341
RET : 139
BOŞ :
3 boş
GEÇERSİZ: 2 oy çıktı. 

3. MADDE NE GETİRİYOR: Teklifin üçüncü maddesi, seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor.

4. MADDE OYLAMA SONUÇLARI

KABUL :  343
RET:139
BOŞ : 2
GEÇERSİZ: 2

4. MADDEDE NE VAR? : Teklifin dördüncü maddesiyle, Anayasanın "TBMM'nin Seçim Dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve Cumhurbaşkanının Seçim Dönemi" olarak değişiyor. Teklife göre, TBMM seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı seçimleri de TBMM seçimleri gibi 5 yılda bir olacak ve seçmenler, iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek. Cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.

5. MADDE OYLAMA SONUÇLARI
CHP milletvekillerinin katılmadığı oylama sonuçlar şöyle;

KABUL : 343
RET : 7
BOŞ : 3
GEÇERSİZ : 1

5. MADDEDE NE VAR : Teklifin beşinci maddesiyle, TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesinhesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.