BIST 9.080
DOLAR 32,47
EURO 35,18
ALTIN 2.326,11
HABER /  GÜNCEL

Yemen'e iç savaş uyarısı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi için hazırlanan raporda, ülkedeki siyasi krizde çözümsüzlük sürdükçe risklerin arttığı kaydedildi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, süregiden siyasi kriz çözülmezse Yemen'in hızla iç savaşa sürüklenme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

İnsan Hakları Konseyi için hazırlanan raporda, son aylarda yüzlerce Yemenlinin çıkan çatışmalarda öldüğü ya da yaralandığı belirtiliyor.

Bu durum Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih aleyhindeki gösterilere yetkililerin 'aşırı ve ölümcül' tepki vermesine bağlandı.

Raporda, insan hakları ihlalleri konusunda bağımsız bir soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

Yemen'de aylardır süren hükümet aleyhtarı eylemler ardından İnsan Hakları Konseyi Temmuz ayında ülkeye 3 kişilik bir inceleme heyeti göndermişti.

Heyete başkanlık eden Hanny Megally, uluslararası toplumun krize çözüm getirmek için bir an önce devreye girmesi gerektiğini kaydetti.

Megally, tünelin ucunda ışık görülmedikçe, insanların umutsuzluğunun arttığını; ancak kimsenin çözüm için adım atmaya yanaşmadığını belirtti.

Heyete insan hakları ihlalleri konusunda bilgi veren tanıkların çoğunun, ülkelerinin yargı sistemine inançları olmadığını da kaydettiği; bu nedenle şikayetlerin resmi mercilere iletilmediği vurgulandı.

Ancak muhabirimiz Imogen Foulkes uluslararası toplumun bu ortamda ne gibi katkı yapabileceğinin belirsiz olduğunu kaydediyor.

Salih 'döneceğim' diyor

Yemen'deki yönetim aleyhtarı eylemler dokuz aydır sürüyor.

Bugün de başkent Sana başta olmak üzere, büyük kentlerde onbinlerce kişinin katıldığı eylemler düzenlendi.

1978'den beri iktidarda olan Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, aleyhindeki gösteriler karşısında iktidardan ayrılma vaadinde bulunmuş, ancak bu vaatleri hayata geçirmemişti.

Gerilim ülkedeki aşiretler arasında bölünme ve hizipleşmelere yol açtı.

Haziran ayında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na düzenlenen saldırıda yaralanan Salih, o zamandan bu yana Suudi Arabistan'da tedavi görüyor.

Ancak ülkeye en kısa zamanda döneceğini söylüyor.

Yemen muhalefeti Ocak ayından bu yana Ali Abdullah Salih'in iktidardan inmesi için bastırıyor.