BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.436,44
HABER /  GÜNCEL

Yemen'deki protesto gösterilerinde yüzlerce yaralı

Yemen'de Cumhurbaşkanı Salin karşıtları ile polis arasındaki çatışmalar Taiz ve Hudaida kentlerinde yoğunlaştı. Yüzlerce kişi yaralanırken, ölenler olduğu da bildiriliyor.

Abone ol

Yemen'de Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih karşıtlarının protesto gösterileri sırasında yüzlerce kişi yaralandı.

Taiz kentinden gelen ve henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmamış haberlere göre polisin açtığı ateşte en az beş göstericinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Dün de Taiz kentindeki gösteride en az bir kişinin can verdiği bildirilmişti.

Taiz'de dükkan sahipleri protestocularla dayanışma içerisinde kepenk kapattı.

Kızıl Deniz sahilinde yer alan Hudaida kentinde de protestocular ile güvenlik güçleri arasında çatışma meydana geldi. Polisin göstericileri dağıtmak için canlı mermi ve gözyaşartıcı gaz kullandığı bildiriliyor.

Hudaida'da göstericiler kentteki cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçmişlerdi.

Ülke çapında sivil itaatsizlik kampanyası çağrısında bulunan muhalefete bağlı gençlik grupları, hükümet karşıtı protestoların yoğunlaşacağını söylüyor.

Başkent Sanaa'dan bildiren ancak güvenliği nedeniyle ismini veremeyeceğimiz BBC muhabiri, yakın zaman içinde kilit müttefiklerini kaybeden, ülkenin belli bölgelerinde kontrolü tamamen yitiren ve Yemen ordusunun ikiye bölündüğüne tanık olan Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih üzerinde baskının giderek arttığını söylüyor.

Fakat Cumhurbaşkanı Salih, protestolara meydan okumaya devam ediyor.

Muhalefet, iktidarın barışçıl biçimde devredilmesi önerisini kendisine götürmüştü.

Cumhurbaşkanı Salih'in bu öneriyi reddettiği bildiriliyor. Salih, iktidarın ''anayasal devri'' konusunu ancak protestolara son verildikten sonra görüşeceğini söyledi.

Sanaa'daki muhabirimize göre çok sayıda genç Yemenli, ABD'nin Tunus, Libya ve Mısır'da protesto hareketlerine destek vermesine karşın, kendilerine neden uzak durduğunu sorguladıklarını belirtiyor.

Gözlemciler, ABD ve İngiltere'nin Cumhurbaşkanı Salih'in devrilmesi durumunda Yemen'in El Kaide'nin kontrolüne geçmesinden kaygı duyduğunu söylüyorlar.