BIST 9.724
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.431,31
HABER /  DÜNYA

Yemen'de son durum korkunç başkent gitti

Yemen'de Suudi Arabistan uçakları başkenti vurdu. Gelen son dakika haberlere göre 40 sivil öldü. İşte Yemen savaşında son durum.

Abone ol

YEMEN 'de son durum korkunç. SUUDİ Arabistan öncülüğündeki koalisyona bağlı savaş uçakları bu kez başkent Sana ve çevresini vurdu. Gelen son dakika haberlere göre Scud füzelerinin kullanıldığı saldırıda başkent kan gölüne dönerken 40 sivil öldü.

Suudi Arabistan hava saldırıların altıncı gününde Yemen'in başkenti Sana çevresindeki Scud füze mevzilerini vurdu. Bombardıman sırasında meydana gelen ve kameralar tarafından saniye saniye görüntülenen patlamalarda 40 sivil hayatını kaybetti.
yemen-son-durum-savaş.jpgEl Arabiya'nın haberine göre, dün gece Arap koalisyonuna bağlı hava unsurlarının Husilere yönelik yaptığı hava saldırıları altıncı gecede yine başkent Sana'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile füze bataryaları üzerinde yoğunlaşırken, ülkenin kuzeyinde bir mülteci kampına füze düşmesi sonucu en az 40 sivil hayatını kaybetti.

MISIR DONANMASI GİDİYOR
Bu arada Mısır donanmasına bağlı savaş gemileri de ülkenin güneyindeki Aden Limanı'nı bombalarken, Husilerin Aden'e ilerlediği haberleri geliyor.
yemen-bombardiman.jpgHusilerin geçen ay başkent Sana'yı ele geçirmesinden sonra Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi kısa bir süre önce Aden'e kaçmıştı.

YEMEN SAVAŞI DÜNYANIN EN FAKİR ÜLKESİ NEDEN ÖNEMLİ?

YEMEN savaşının asıl sebebi ne? Ne topraklarından petrol fışkırıyor ne yeraltında altınları var. Peki öyleyse Amerika petrol olmayan yere niye bu ilgiyi gösteriyor, Suudi Arabistan üzerinden neden böyle bir savaşı organize ediyor?

Yemen dünyanın en yoksul ülkelerinden biri. Kişi başına düşen milli gelir 9 dolar civarında. Yeraltında petrolü olsa da çıkarılmıyor. Suudi Arabistan ve İran'ın uğruna savaşa girdiği Yemen 'in asıl önemi sahip olduğu  Bab'ül Mendeb Boğazı...

HERKES YEMEN'DE BOĞAZ DERDİNDE
Bab'ül Mendeb Boğazı Ortadoğu'nun kelimenin tam anlamıyla can damarı. Ortadoğu petrollerinin transferi açısından stratejik bir noktada yer alan Yemen işte bu sebeple paylaşılamıyor. Yılda 40 bine yakın geminin geçtiği Bab'ül Mendeb Boğazının yıllık 2 trilyon dolara yakın bir ticari hacmi bulunuyor.

Afrika ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran bu boğaz dünya petrol ticaretinin göz bebekleri arasında. 32 km genişliğindeki Bab'ül Mendeb, Kızıldeniz'i Hint Okyanusu'na bağlıyor ve bu boğazı kullanan on binlerce gemi Asya'dan Afrika'ya geçebiliyor.

BAB'ÜL MENDEB BOĞAZININ KRİTİK ÖNEMİ
Bu boğazı kullanmayan gemiler Ümit Burnu'nu dolaşıp 4 kat fazla mesafeyi göze almak zorunda kalıyor. Dünya petrol ihracatının yaklaşık yüzde 30'u da bu yol kullanılarak yapılabiliyor.  Uluslararası su yollarının en önemlileri arasında olan boğaza, Kızıldeniz'i Süveyş Kanalı'na bağladığı için Mısır ve İsrail de önem veriyor. İran'ın Husiler aracılığıyla bu boğazı kontrolüne alması demek Ortadoğu ülkelerinin 'boğazını' sıkmak demek. 

YEMEN SAVAŞI NASIL BAŞLADI NELER OLDU?
yemen-savaşi-haritasi.jpg
Yemen'de Suudi Arabistan'ın öncülüğünde 10 Arap ülkesinin katılımıyla düzenlenen hava operasyonunda Husi Ensarullah Hareketine ve Devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı askeri üslere ''Gece baskını'' düzenlendi. Operasyonda isabet alan bazı sivil yerleşim yerlerinde 25 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı Sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu aktarıldı. Operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. Husilere ait el-Mesire televizyonu Sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.

YEMEN NERESİDİR OSMANLI DÖNEMİ
yemen.20150326160125.jpg
Orta Doğu'da bulunan Yemen'in kuzeyde Suudi Arabistan ve doğuda Umman olmak üzere iki komşusu bulunuyor. Güneyinde Aden Körfezi ve Arap Denizi ile batısında Kızıldeniz ile çevrilidir.

YERALTI KAYNAKLARI

Petrol, balık, kaya tuzu, mermer, kömür, altın, kurşun, nikel, bakır ve batıdaki verimli araziler başlıca doğal kaynaklarıdır. Ülkede çöl iklimi etkilidir ve yıl içinde toz ve kum fırtınaları görülür.

YÜZDE 55'İ ŞAFİ

Ülkenin toplam nüfusu 25 milyon kişi civarında olup diğer başlıca etnik kökenler Güneybatı Asya ve Afrika'dan çalışmaya gelmiş kişilerden oluşmaktadır. Nüfusun büyük bir çoğunluğu Müslüman olan ülkenin %45 ini Zeydiyye mezhebindekiler,%55 ini Şafi Mezhebinden olanlar oluşturur. Okur-yazar nüfus oranı ise yüzde 50'dir.

YEMEN'İN GELİRİ

Yemen'in başlıca gelir kaynağı tarım. Ülke topraklarında petrol bulunmasına rağmen çıkarılmadığı için gelir içindeki payı yüzde 9'un üstüne çıkamamıştır.

YEMEN VE OSMANLI

Yemen 1517'de Memlüklüler'den Osmanlı yönetimine geçmiştir. 1918'de İmam Yahya'nın yönetimine giren ülkede 1962'de cumhuriyet ilan edilmiştir.