BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.430,05
HABER /  GÜNCEL

Yemen'de 'savaş suçu' iddiaları

Uluslararası Af Örgütü, Yemen'deki saldırıların 'savaş suçu olabileceğini' bildiriyor. Örgütün raporunda bugüne kadar ölen 4 bin kişinin yarısının sivil olduğu kaydediliyor ve "Tüm tarafların savaş suçu işlemiş olabileceği" belirtiliyor.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü, Yemen'de sivillerin ölümüyle sonuçlanan saldırıların 'savaş suçu olabileceğini' bildiriyor.

Af Örgütü'nün Yemen'le ilgili son raporunda, Suudi Arabistan öncülüğündeki Yemen borbardımanının "Bir dizi kanlı sivil ölümü" ile sonuçlandığı belirtildi.

Suudi Arabistan ve müttefikleri, 26 Mart'tan bu yana Yemen eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı Husi milislerine hava operasyonları düzenliyor.

Rakamlar, operasyonlarda bugüne kadar 4 bin kişinin öldüğünü ve bunların yarısının siviller olduğunu ortaya koyuyor.

Af Örgütü'nün raporunda "Tüm tarafların savaş suçu işlemiş olabileceği" belirtiliyor.


Raporda Haziran ve Temmuz aylarında yapılan ve çoğu kadın ile çocuk, 141 kişinin ölümüyle sonuçlanan 8 hava operasyonu inceleniyor.

Bombardımanların cami de dahil olmak üzere, okul ve pazar gibi nüfus yoğunluklu bölgeleri hedef aldığı belirtiliyor.

Vurulan yerlerin çoğunun yakınlarında askeri bir hedef belirlenemediği de kaydediliyor.

Raporda ayrıca Husilerin ve Taiz ile Aden'deki diğer silahlı örgütlerin düzenlediği 30 saldırıyı da ele alınıyor.

Bu saldırıların da nufüsün yoğun olduğu bölgelere yapıldığı kaydedilirken, "Sivillerin güvenliğinin hiçbir şekilde gözetilmediği" de ifade ediliyor.

'BM savaş suçu iddialarını soruşturmalı'

Uluslararası Af Örgütü'nden Donatella Rovera, "Rapor, Taiz ve Aden'de tarafların hukuka aykırı saldırılarından doğan kanlı ve acımasız ölümlerin detaylarını ortaya koyuyor. Bu saldırılar savaş suçu olabilir" değerlendirmesinde bulunuyor.

Raporun sonunda Birleşmiş Milletler'e (BM) "Uluslararası bir komisyon kurarak, savaş suçu iddialarını soruşturması" talebi dile getiriliyor.

BM, Yemen'deki 20 milyon sivilin yüzde 80'inin yardıma muhtaç olduğunu belirtmiş ve durumu "felaket" olarak tanımlamıştı.

Yemen'de Şiilerden oluşan Husiler, ülkenin eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçler tarafından destekleniyor. Husiler Mart ayında Sanaa'daki hükümeti devirmişti.

Hükümeti yolsuzlukla suçlayan Husilere karşı hükümete bağlı Sünni milisleri Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki koalisyon hava operasyonları ile destekliyor.