BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,64
HABER /  GÜNCEL

'Yemen'de Husiler ve hükümet arasında anlaşma sağlandı'

Yemen'in başkenti Sanaa'da kontrolü ele geçiren Şii Husi militanları ile Sünni Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi yönetimi arasında uzlaşma sağlandığı belirtiliyor. Ancak Husi militanları şu ana kadar anlaşmaya varıldığını doğrulamadı.

Abone ol

Yemen'in başkenti Sanaa'da kontrolü ele geçiren Şii Husi militanları ile Sünni Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi yönetimi arasında uzlaşma sağlandığı belirtiliyor.

Hadi'nin, Başkanlık Sarayı dahil başkentteki birçok kamu binasını ele geçiren Husilerin taleperini kabul ettiği ve Şii azınlığa ülke yönetiminde daha fazla yetki vereceği ifade ediliyor.

Açıklama hükümet yetkililerinden geldi.

Devlet Başkanı'nın tavizleri karşılığında Husilerin esir aldıkları Genelkurmay Başkanı'nı serbest bırakması bekleniyor.

Ancak Husi militanları şu ana kadar anlaşmaya varıldığını doğrulamadı.

Devlet Başkanı Hadi'nin ev hapsinde tutulduğu yönünde iddialar bulunuyordu.

BBC Orta Doğu analisti Sebastian Usher, ülkede resmi iktidarın hala Abdrabbuh Mansur Hadi'nin elinde olduğunu söylese de fiili olarak kontrolün Husilerin eline geçtiğini ifade ediyor.

Yemen hükümeti Husileri darbe girişiminde bulunmakla suçlamış, amncak Husiler bu suçlamaları reddederek amaçlarının iktidarı devirmek değil sadece daha fazla söz hakkı elde etmek olduğunu söylemişti.

Dün ABD ve Birlşemiş Milletler'den yapılan açıklamada Husilerin başkenti ele geçirmesini kınamış ve şiddet olaylarının derhal sonbulması çağrıusını yaparak resmi muhattabın hâlâ Devlet Başkanı Hadi olduğunu söylemişti.