BIST 9.101
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,05
HABER /  DÜNYA

Yemen'de eski Cumhurbaşkanı çatışmada öldürüldü!

Suudi Arabistan'la anlaşmaya çalışan Yemen devrik lider Ali Abdullah Salih'in başkent Sana'daki evini havaya uçuran Şii Husi isyancılar, Salih'i kaçtığı aracından indirip başına vurarak öldürdü...

Abone ol

YEMEN'de Şii Husi isyancıların, saf değiştirip Suudi Arabistan'la anlaşmaya çalışan Yemen devrik lider Ali Abdullah Salih'i öldürdü. Sosyal medyaya yansıyan Salih'in ölümünden sonra çekilen görüntüler ise Salih'in önce vurularak sonra linç edilerek öldürüldüğü izlenimini verdi. 

Yemen'in başkenti Sana'da eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in evini havaya uçuran Şii isyancı Husiler, bölgeden kaçmaya çalışan Salih'i aracında yakalayıp öldürdü. Salih'in lideri olduğu Genel Başkanı olduğu Halk Kongresi Partisi de Salih'in öldürüldüğü haberini doğruladı.

Genel Halk Kongresi partisi üst düzey yetkilisi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Husilerin, Salih'in konvoyunu Sana'nın 40 kilometre güneyinde memleketi Sanhan'a giderken durdurduklarını ve Salih'i bilinmeyen bir yere götürmelerinin ardından başından vurarak öldürdüklerini belirtti. 

KADDAFİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİNE BENZETİLDİ

Sosyal medyaya yansıyan, Salih'in ölümünden sonra çekilen görüntüler, Salih'in linç edilerek öldürüldüğü izlenimini uyandırıyor. Salih'in ölümü, uluslararası basın tarafından Libya eski lideri Muammer Kaddafi'nin ölümüne benzetildi.

EVİNİ HAVAYA UÇURDULAR

Yemen'de 2014'ten bu yana meşru yönetim güçlerine karşı ortak silahlı eylemler düzenleyen Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyordu. Sabahın erken saatlerinde Salih'in evine girmeyi başaran Husiler, içerideki tüm silahları çıkardıktan sonra eve yerleştirdikleri patlayıcıları infilak ettirmişti.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN SİVİLLERE 'ACİL BOŞALTIN' ÇAĞRISI

Salih'in ölümünün ardından açıklama yapan Suudi Arabistan, Sana'daki sivillerin bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Salih, 1978-2012 yılları arasında 34 yıl boyunca Yemen devlet başkanlığı görevini yürütmüştü.

ACİL OPERASYON TALİMATI VERİLDİ

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, başkent Sana'ya girmeleri için orduya acil operasyon talimatı verdiği bildirildi. Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Hadi, yardımcısı Korgeneral Ali Muhsin Salih'le bir telefon görüşmesi yaparak acil olarak çeşitli kollardan Sana'ya girilmesi talimatı verdi.

Hadi'nin, yardımcısı Korgeneral Salih'e "Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'e bağlı güçlerle birleşerek Husilere karşı çok sayıda cephe açın ve Sana'ya girin." dediği belirtildi.

SALİH'İN PARTİSİNE DESTEK ULUSAL ÇIKARLARA UYGUN

Hadi'nin bu talimatının Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr'ın "Husilere karşı yürüttükleri mücadelede eski cumhurbaşkanı Salih'in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi'ne (GHK) destek vermenin ulusal çıkarlara uygun olduğu" şeklindeki açıklamasının ardından gelmesi dikkati çekti.

ÇATIŞMALAR CUMARTESİ GÜNÜN ALEVLENMİŞTİ

Yemen'de 2014'ten bu yana meşru yönetim güçlerine karşı ortak silahlı eylemler düzenleyen Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyordu. Husiler ile Salih yanlıları arasındaki çatışmalar, cumartesi sabahı Sana'da yeniden alevlenmişti.  Salih, son olarak Husilerin kardeşi Tuğgeneral Tarık Muhammed Abdullah Salih'in evine yoğun saldırılar düzenlemesinin ardından halka "ayaklanmaları" çağrısında bulunmuştu.

ALİ ABDULLAH SALİH KİMDİR?

21 Mart 1942'de Yemen'in Başkenti Sana'da dünyaya geldi. Ailesi Sanhan aşiretine mensuptu. Yemen'in iki ayrı devlet olduğu dönemde 1978 ile 2012 arasında Yemen Devlet Başkanı olarak görev yaptı. Yemen'de en uzun devlet başkanlığı görevinde bulunan Salih, döneminde Kuzey- Güney olarak iki ayrı yönetim halinde olan Yemen'i 22 Mayıs 1990 yılında tek devlet olarak birleştirdi.

Yemen'de 1999 yılında yapılan doğrudan seçimlerde ülkenin ilk seçilmiş devlet başkanı oldu. Arap Baharıyla başlayan toplumsal hareketlilik sonucu 25 Şubat 2012'de görevinden istifa etmişti. Salih, 2014'te uluslararası kabul görmüş meşru hükümete karşı İran yanlısı Husilerle işbirliği yapmıştı ancak bir süredir devam eden anlaşmazlık geçen cumartesi şiddetli çatışmalara dönüşmüştü.