BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,45
ALTIN 2.488,96
HABER /  DÜNYA

Yemen son durum Türk vatandaşları kurtarıldı

Yemen'den gelen son dakika haberlerine göre Yemen'de bulunan 55 Türk vatandaşı uçakla Türkiye'ye getirildi.

Abone ol

YEMEN'deki iç karışıklık nedeniyle Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG Büyükada Korveti ile tahliye edilerek Cibuti'ye getirilen 55 Türk vatandaşı, uçakla İstanbul'a geldi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ise, "Babu'l Mendeb Boğazı, Mısır ve Arap dünyasının ulusal güvenlik meselesidir" açıklamasında bulundu.

Sisi, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, Mısır'ın "herkesin yararına olacak siyasi bir çerçevede" hareket ettiğini belirterek, "Mısır, Körfez'deki kardeşlerini yalnız bırakmayacak ve gerekirse onları koruyacaktır" diye konuştu.

Arap ulusal güvenliğinin, ancak bütün Arap ülkelerinin birleşmesiyle korunabileceğine işaret eden Sisi, "Babu'l Mendeb Boğazı, Mısır ve Arap dünyasının ulusal güvenlik meselesidir" ifadesini kullandı.

Mısır Silahlı Kuvvetlerinden yapılan yazılı açıklamada da, toplantıda ülkenin batı sınırında güvenliğin sağlanması konusuyla Yemen'deki son durumun değerlendirildiği ifade edildi. Açıklamada Sisi'nin, "Körfez güvenliği, Mısır'ın ulusal güvenliğinin ayrılmaz bir parçası. Babu'l Mandeb Boğazı'nı himaye, Mısır'ın öncelikleri arasında yer alıyor" ifadesine yer verildi.

Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan Bab'ul Mendeb, aynı zamanda Afrika ile Arap Yarımadası'nı birbirinden ayırıyor. Kuzeydoğu kıyısında Yemen, güneybatı kıyısında ise Somali ve Cibuti'nin yer aldığı stratejik öneme sahip boğazdan, bir yıl içerisinde dünya genelinde tankerlerle taşınan petrolün yüzde 8'i geçiyor.

Ülkenin önemli bir bölümünü denetimi altından bulunduran Husi Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdusselam da "Mısırlı yetkililer ve kardeş Mısır halkına, Babu'l Mendeb Boğazı'na ilişkin endişelerini gidermek için doğrudan müzakerelere hazır olduğumuzu ifade ettik" demişti.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta, siyasi krizin yaşandığı Yemen'de Husilere yönelik hava harekatına başladığını duyurmuştu. Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır katılıyor.