BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.428,64
HABER /  DÜNYA

Yemen savaşı son durum İran çıldırdı

Yemen savaşında son dakika gelişmeler yaşanıyor. İran ve Suudi Arabistan Yemen 'de resmen savaşa girdi. İran 'dan savaş için sert bildiri geldi.

Abone ol

Yemen 'de Suudi Arabistan ve İran fiili savaşı girdi gelen son dakika haberlere göre bombardıman sonrasında 28 kişi öldü. Yemen 'deki son durum bölgeye yayılabilecek savaş endişelerini artırdı. İran ise Suudi Arabistan 'ın ABD destekli ve 10 ülkenin katılımıyla yapılan saldısına çıldırdı. Türkiye ise Yemen operasyonuna destek verdiğini ilan etti. İşte Yemen savaşında yaşanan son gelişmeler.

YEMEN SON DAKİKA :
Yemen'den gelen son dakika haberler başkentten oldu. Ülke karıştı Husiler meydana çıktı. Şu anda Yemen 'de çok büyük bir gösteri yapılıyor...

-Yemen'in Adent kentinde Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) ile Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi destekleyen Halk Komiteleri arasında çıkan çatışmada 5 sivilin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

-Mısır donanmasına
ait 4 savaş gemisinin, Süveyş Kanalı'ndan Kızıldeniz'e hareket ettiği bildirildi. Süveyş Kanalındaki denizcilik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Port Said Limanı'ndan yola çıkan Mısır donanmasına ait 2 hücumbot ve 2 fırkateyn, Kızıldeniz'deki Aden Körfezi ve Bab'ül Mendeb Boğazına gitmek üzere yola çıktı. Gemilerin, akşam saatlerinde Aden Körfezine ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

İRAN YEMEN AÇIKLAMASI
İran, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen'deki Husilere yönelik başlattığı "Kararlılık fırtınası" operasyonunu sert bir şekilde kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu operasyon bölgedeki terörizmin güçlenmesine neden olacak ve sorunu işin içinden çıkılmaz hale getirecektir. Ayrıca operasyon, Yemen'in iç sorunlarının barışçıl yollarla çözülmesi fırsatının kaçmasına sebep olacaktır" ifadelerini kullandı.

İRAN : HEMEN DURDURUN

İran 'ın Yemen açıklamasında "Yemen'de siyasi parti ve gruplar arasında varılan milli mutabakat hayata geçirilmeli, askeri operasyonlar ve hava saldırıları durdurulmalıdır" denildi.

YEMEN CUMHURBAŞKANI HADİ KAÇTI MI? NEREDE?

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin ülkeden ayrılmadığı, gün içinde bir konuşma yapmasının beklendiği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklar, Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) yakın basın organlarında yer alan, Cumhurbaşkanı Hadi'nin Umman'a kaçtığı yönündeki iddiaları yalanladı. Hadi'nin halihazırda Aden kentinde olduğunu aktaran kaynaklar ancak güvenlik nedeniyle bulunduğu yerin açıklanmadığını dile getirdi.

Hadi'nin ülkede yaşanan son gelişmelere dair gün içinde bir konuşma yapmasının da beklendiği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Hadi'nin, dün Husi militanların Aden'e yaklaşması üzerine, başkanlık konutundan ayrıldığı belirtilmiş, daha sonra çıkan "ülkeden kaçtığı yönündeki" haberler yalanlanmıştı.

SUUDİ ARABİSTAN'IN GÖZÜNE KAÇACAKTI

İran 'dan Yemen'e askeri müdahaleye ilişkin sert tepkilerden biri de İran Meclisi Dış Siyaset Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi 'den geldi. Burucerdi, "Bu ateşi yakmanın tehlikeli sonuçları olacağı kesindir. Bölgenin hassasiyetleri nedeniyle İslam dünyası geniş boyutlu krize maruz kalacaktır" diye konuştu. ABD'yi "bölgede yakılan ateşin baş sorumlusu" olmakla suçlayan Burucerdi şunları kaydetti:

"Şüphesiz Suudi Arabistan ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ABD'nin izni olmadan bu kundaklamayı yapamaz. Bu savaşın dumanı Suudi Arabistan'ın gözüne girecektir. Çünkü savaş her zaman tek bir bölgeyle sınırlı kalmaz. Askeri operasyon durdurulmalıdır."

TÜRKİYE SON DAKİKA YEMEN AÇIKLAMASI

Dün gece başlayan Yemen operasyonu için arka arkaya açıklamalar geliyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı yaptığı son dakika açıklamayla Yemen operasyonunu desteklediğini ilan etti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan Yemen açıklamasında şu ifadeler yer aldı ;

"Seçimle işbaşına gelmiş meşru Cumhurbaşkanı Hadi'nin talebi üzerine, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri başta olmak üzere bölge ülkelerinden oluşan bir koalisyon gücü tarafından Hutilere karşı başlatılan ve ülkemize Suudi Arabistan tarafından önceden bilgisi verilen askeri harekatı destekliyor; bu harekatın ülkede ortaya çıkan iç savaş ve kaos tehlikesinin önlenmesine ve meşru devlet otoritesinin ihya edilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Huti hareketini ve dış destekçilerini Yemen'de ve bölgede barış ve güvenliği tehdit eden davranışlarından vazgeçmeye ‎çağırıyoruz."

EN YOKSUL ÜLKE NİYE HERKES YEMEN'İ İSTİYOR? İŞTE SEBEBİ
Yemen dünyanın en yoksul ülkelerinden biri. Topraklarından ne petrol fışkırıyor ne altın... Peki öyleyse niye herkes Yemen'i istiyor. Sebebi Yemen'in bulunduğu stratejik lokasyon.

HERKES YEMEN'DE BOĞAZ DERDİNDE
Yemen'i uğruna savaşılacak kadar kıymetli kılan Bab'ül Mendeb Boğazı'ndaki hakimiyet noktası. Ortadoğu petrollerinin transferi açısından stratejik bir noktada yer alan Yemen işte bu sebeple paylaşılamıyor. Yılda 40 bine yakın geminin geçtiği Bab'ül Mendeb Boğazının yıllık 2 trilyon dolara yakın bir ticari hacmi bulunuyor.

Afrika ile Asya kıtalarını birbirinden ayıran bu boğaz dünya petrol ticaretinin göz bebekleri arasında. 32 km genişliğindeki Bab'ül Mendeb, Kızıldeniz'i Hint Okyanusu'na bağlıyor ve bu boğazı kullanan on binlerce gemi Asya'dan Afrika'ya geçebiliyor.

BAB'ÜL MENDEB BOĞAZININ KRİTİK ÖNEMİ
Bu boğazı kullanmayan gemiler Ümit Burnu'nu dolaşıp 4 kat fazla mesafeyi göze almak zorunda kalıyor. Dünya petrol ihracatının yaklaşık yüzde 30'u da bu yol kullanılarak yapılabiliyor.  Uluslararası su yollarının en önemlileri arasında olan boğaza, Kızıldeniz'i Süveyş Kanalı'na bağladığı için Mısır ve İsrail de önem veriyor. İran'ın Husiler aracılığıyla bu boğazı kontrolüne alması demek Ortadoğu ülkelerinin 'boğazını' sıkmak demek. 

YEMEN SAVAŞI NASIL BAŞLADI NELER OLDU?
yemen-savaşi-haritasi.jpg
Yemen'de Suudi Arabistan'ın öncülüğünde 10 Arap ülkesinin katılımıyla düzenlenen hava operasyonunda Husi Ensarullah Hareketine ve Devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı askeri üslere ''Gece baskını'' düzenlendi. Operasyonda isabet alan bazı sivil yerleşim yerlerinde 25 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı Sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu aktarıldı. Operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. Husilere ait el-Mesire televizyonu Sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.

GECE SAAT 01.00'DA BAŞLADI

Türkiye saati ile gece 01.00'da başlayan operasyonlarda birçok askeri unsurun etkisiz hale getirildiği bildiriliyor. Sana'da Deylemi üssü, İhtiyat Komutanlığı ve Reyme Humeyd komutanlıkları operasyonlara hedef olurken, bu üslerdeki hava savunma sistemlerinin, uçak savar bataryalarının ve 4 savaş jetinin etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

ASKERİ ÜSLER BOMBALANDI HUSİLER KAÇTI

Sadece Sana ile sınırlı kalmayan operasyonların, Husilerin dün büyük bir ilerleyiş kaydettiği güney bölgelerinde de yapıldığı bilgileri geliyor. Aden'e 60 kilometre mesafedeki el-Aned askeri üssünün de bombalanmasının ardından, Husilerin üssü terk ettiği öne sürüldü.

Operasyonlar sabah saatlerine kadar devam ederken, Husilerin uçak savar atışları ile karşılık vermeye çalıştığı görüldü. Sana semalarında savaş uçaklarının sesleri duyulurken, Husilerin yoğun uçak savar atışları Sana halkına korku dolu anlar yaşattı. Günün ilk ışıkları ile birlikte operasyon sonlanırken okulların tatil edildiği ve halkın işyerlerine gitmek için gelişmeleri beklediği gözlendi.

OPERASYONA HANGİ ÜLKELER KATILDI? TÜRKİYE VAR MI?

Suudi Arabistan önderliğindeki hava operasyonuna, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek verdiği bildirildi. Peki Türkiye Yemen savaşında yer alan 10 ülke arasında mı? Dışişleri Bakanlığı'ndan saat 12.42'de gelen açıklamada Yemen operasyonunun desteklendiği duyuruldu. Türkiye'nin savaşta fiili olarak yer alıp almadığına dair bir vurgu yer almadı.

yemen-haritasi-hangi-bölge-kimde.jpg
Yemen haritası hangi bölge kimin elinde? Sana , Zemar ve İbb kentleri İran 'ın desteklediği Husiler 'in elinde. Hükümet güçleri ise küçük bir alana sıkışmış durumda. Yemen 'in büyük bir bölümünde ise tam hakimiyet sağlamak için Husiler , El Kaide ve Hükümet arasında çatışmalar var.

PAKİSTAN 'DA SAVAŞA ÇAĞRILDI

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tasnim Aslam, Yemen'de Husilere düzenlenen hava operasyonuna ilişkin "Suudi Arabistan'ın, Pakistan'ın da operasyona katılması talebi inceleniyor" dedi.

Dışişleri Bakanlığı binasındaki haftalık olağan basın toplantısında konuşan Tasnim Aslam, Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin Yemen'de Husilere karşı hava operasyonu başlatmasının ardından medyada Pakistan'ın da operasyona katılmaya hazır olduğu yönünde çıkan haberlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suudi Arabistan'dan Pakistan'ın operasyona katılmasına ilişkin bir talebin geldiğini doğrulayan Aslam, "Suudi Arabistan'ın, Pakistan'ın da operasyona katılması talebi inceleniyor. Bu konuda henüz kesin bir karar verilmiş değil" diye konuştu.

100 SAVAŞ UÇAĞIYLA YEMEN SAVAŞI

Yemen savaşında yapılan operasyonun 100 savaş uçağı ile gerçekleştiği de gelen bilgiler arasında. Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr, ABD'de yaptığı açıklamada, operasyonun saat 19.00'da (TSİ 01.00) başladığını kaydetmişti. Cubeyr, Husilerin "her zaman şiddet yolunu seçtiğini" belirterek, "Yemen halkını ve meşru hükümeti korumak için gerekli her şeyi yapacağız" demişti.

Operasyona bazı Körfez ülkeleriyle 10 ülkenin destek verdiğini kaydeden Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin talebi üzerine operasyona başladıklarını vurgulamıştı.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Husilerin Aden'e ilerleyişi üzerine bu kentteki konutundan ayrılmıştı. Mansur, önceki gün hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hem de Arap ülkelerine mektup göndererek, Husilerin ilerleyişinin engellenmesi için askeri müdahale dahil her türlü önlemi almalarını istemişti.