BIST 9.668
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.493,32
HABER /  GÜNCEL

Yemen kurtarma operasyonunda 'cemaat' detayı

Yemen'den kurtarılan Türk vatandaşlarının büyük bir kısmının Gülen cemaati okullarının personeli olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Şii Husilere yönelik “Kararlılık Fırtınası” operasyonunun sürdüğü Yemen’de 185’i Türk 230 kişi dün başkent Sana’dan THY uçağıyla İstanbul’a getirildi.

Tahliye edilen Türk vatandaşlarının 120'den fazlasının bu ülkede faaliyet gösteren Gülen Cemaati'ne ait Türk okullarının personeli olduğu öğrenildi.

Hürriyet'in haberine göre, Yemen’de süren iç karışıklık nedeniyle, geçtiğimiz cuma günü yurda getirilen 55 Türk vatandaşının ardından 185 Türk vatandaşı da Türk Hava Yolları (THY) uçağıyla tahliye edildi. Başkent Sana’dan tahliye edilen Türk vatandaşlarının 120’den fazlasının bu ülkede faaliyet gösteren Gülen Cemaati’ne ait Türk okullarının personeli olduğu öğrenildi.

Önce Aden’de, ardından Sana’daki Türk okullarının güvenlik nedeniyle kapatılmasının ardından personelin büyük bölümünün Türkiye’ye dönmek istediği belirtiliyor.

10 kişinin Yemen’de kalıp, faaliyetlerine devam eden Taiz kentindeki Türk okuluna geçtiği kaydedildi.

Sana Uluslararası Havaalanı’na TSİ 09.30’da inen THY uçağına binen 185 Türk vatandaşı, TSİ 12.40’ta İstanbul’a hareket etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sadece Türk vatandaşlarının değil, kendilerinden yardım talep eden başka ülke vatandaşlarının tahliyesini de sağladıklarını açıkladı.

'BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ’

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Yabancı vatandaşlar da dahil toplam 230 kişiyi böylece Sana’dan İstanbul’a getiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, böylece gücüne ve büyüklüğüne yakışan bir operasyonu daha başarıyla gerçekleştirmiştir. Operasyonların başından itibaren Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız gelişmeleri sürekli takip ettiler ve gereken talimatları verdiler” ifadelerini kullandı. Kaynaklara göre Sana’daki Türklerin tahliyesi THY uçağının iniş izinleri nedeniyle gecikti.

“Kararlılık Fırtınası” operasyonunun harekât merkezi ve Yemen sivil havacılık yetkililerinden gerekli izinlerin alındığı ve tahliye operasyonu hakkında, Husiler dahil Sana’daki tüm siyasi gruplara bilgi verildiği belirtiliyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, tahliye operasyonu için başta Yemen ve koalisyon güçlerinin öncülüğünü yapan Suudi Arabistan makamları olmak üzere, ilgili tüm taraflarla yoğun bir temas kurulduğu belirtildi.

Yemen’in Aden kentinden, Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG Büyükada Korveti ile tahliye edilerek Cibuti’ye nakledilen 55 Türk vatandaşı, geçen cumartesi akşam saatlerinde uçakla İstanbul’a gelmişti. Aden’deki Türk vatandaşlarının tahliyesi Perşembe günü için planlanmış, ancak koalisyonun kentte başlattığı askeri operasyon nedeniyle Büyükada Korveti limana yanaşamamıştı.