BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,73
HABER /  GÜNCEL

Yemen: Husiler Aden'de ilerliyor

Yemen'in Aden kentinde, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki hava operasyonlarına rağmen, Husilerin ilerlemeye devam ettiği bildiriliyor. Bugün başkent Sana'daki 185 Türk vatandaşı tahliye edilerek İstanbul'a getirildi.

Abone ol

Yemen'in Aden kentinde, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki hava operasyonlarına rağmen, Husilerin ilerlemeye devam ettiği bildiriliyor.

Ülkenin güneyindeki kentte çatışmalar şiddetleniyor.

Şii Husi hareketi, Devlet Başkanı Abdurrabuh Mansur Hadi'ye bağlı Sünni güçlerle çatışıyor.

Ülkede Husilerin başkent Sana'yı ele geçirmesi üzerine Devlet Başkanı Hadi Aden kentine kaçmış, ardından istifa etmişti. Hadi, Ocak ayındaki duyurduğu istifasını bir ay sonra geri almıştı.

Aden şehri sağlık müdürü El Keder Lassouar, 26 Mart'tan bu yana devam eden şiddetli çatışmalarda 185 kişinin öldüğünü ve 1,282 kişinin de yaralandığını söyledi.Sağlık müdürü bu sayıya ölen Husilerin ve hava operasyonunda vurulanların dahil olmadığını belirtti.

Birleşmiş Milletler'den Valerie Amos, son iki haftada ölen sayısının 500, yaralanan sayısının ise 1,700 olduğunu açıkladı.

24 saatlik ateşkes çağrısı

Dün itibariyle Husilere yönelik hava operasyonunda 11. güne girilmiş oldu.

Kızılhaç Aden'de 24 saatlik ateşkes çağrısında bulundu. Sağlık kuruluşu, sivillerin ölmemesi için sağlık kuruluşlarının ve kurtarma ekiplerinin kente girişinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Kızılhaç sözcüsü Marie Claire Feghali BBC'ye yaptığı açıklamada, kentteki insani durumun çok "korkunç" olduğunu, cesetlerin sokaklarda üst üste yığıldığını söyledi.

Feghali "İnsanlar yiyecek almak için dışarı çıkamıyor. Borular zarar gördüğünden su sıkıntısı yaşandığını biliyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz ama durum gerçekten çok zor" dedi.

185 Türk Türkiye'ye getirildi

Yemen'deki iç karışıklık nedeniyle ülkeler vatandaşlarını ülkeden tahliye ediyor. Bugün 185'i Türk vatandaşı toplam 230 kişi, Sana'dan İstanbul'a getirildi.

Dün akşam saatlerinde de Aden kentinden Büyükada Korveti ile tahliye edilen 55 Türk vatandaşı, Cibuti'den uçakla İstanbul'a getirilmişti.