BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.425,17
HABER /  GÜNCEL

Yemen: Hava saldırıları en kısa sürede bitmeli

BBC'ye konuşan Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, isyancı Husilere karşı komşu ülkelerden yardım istemek zorunda kaldıklarını söyledi. Yasin, bununla birikte S.Arabistan liderliğindeki koalisyonun hava saldırılarının en kısa sürede sona ermesini istedi.

Abone ol

Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, Suudi Arabistan liderliğindeki koaliyon güçlerinin ülkesindeki isyancı Husilere karşı düzenlediği hava saldırılarına mümkün olan en kısa sürede son vermelerini istedi.

BBC'ye konuşan Yasin, Husilerin ilerleyişinin durdurulması halinde, bombardımanın birkaç gün, hatta birkaç saat içinde sona erebileceğini kaydetti.

Hava saldırılarından kimsenin hoşnut olmadığını belirten Yasin, bununla birlikte Husiler üzerinde şok etkisi yapabilecek bir harekatta bulunmaları için komşu ülkelerden yardım istemek zorunda kaldıklarını ifade etti.

24 saati aşkın bir süredir devam eden hava saldırılarında en az 39 sivilin öldüğü bildiriliyor.

İsyancıların kontrolündeki Yemen Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ölenlerden 12'sinin Sana'nın kuzeyindeki askeri üssü hedef alan saldırıda can verdiğini duyurdu.

Suudi Arabistan, Yemen'deki isyancıların askeri gücüne ağır bir darbe indirene kadar operasyonun süreceğini açıklamıştı.

Bu arada saldırılarda başkent Sana'nın kuzeydoğusunda petrol üretilen Marib bölgesinin de vurulduğu bildiriliyor.

İngiliz Reuters ajansının haberine göre bölgede bulunan Safer petrol tesislerine sadece beş kilometre uzaklıktaki bir radar istasyonu da saldırılarda yıkıldı.

Başkent isyancıların kontrolünde

Husiler Ocak ayında başkent Sana'yı ele geçirmiş, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'yi ev hapsine almış ve beş kişilik bir "Başkanlık Konseyi" oluşturmuşlardı.

Başta Suudi Arabistan olmak üzere, Körfez ülkeleri İran'ı Husileri desteklemekle suçluyor, Husilerin Yemen'i tamamen ele geçirmelerinin güvenlikleri için doğrudan stratejik bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.

Suudi Arabistan hükümetinin danışmanlarından biri, Husilere karşı oluşturulan koalisyonda Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Ürdün, Mısır, Fas, Sudan ve Pakistan'ın bulunduğunu; 100 savaş uçağı ile 100 bin askerin harekat için tahsis edildiğini söyledi.

ABD ise koalisyona istihbarat da dahil olmak üzere lojistik destek veriyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Bernadette Meehan ABD güçlerinin Yemen'de doğrudan savaşmadıklarını söyledi.