BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
HABER /  GÜNCEL

Yemen: 'Devlet Başkanı ve Başbakan istifa etti'

Yemen'de devlet başkanı ve başbakanın istifa ettiği iddia edildi. Fakat haber ajansları, parlamentonun devlet başkanının istifasını kabul etmediğini aktardı.

Abone ol

Yemenli yetkililerin 'devlet başkanı ve başbakanın istifa ettiğini' söylemesi üzerine ülkedeki siyasi kriz tırmandı.

Yemen parlamentosunun, devlet başkanının istifasını kabul etmediğine dair haberler geliyor.

Başkent Sana'nın denetimini ellerinde bulundurdukları belirtilen Husiler, bir devlet başkanını da geçen hafta alıkoydu.

Husi liderleri, daha önce başkanlık sarayı çevresi ve Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi'nin evi gibi kritik öneme sahip noktalardan çekilecekleri sözünü vermişti.

Fakat, Çarşamba günü barış anlaşması kapsamında bazı imtiyazlara sahip olsalar da, Eylül ayında Sana'yı istila eden Husiler geri çekilmedi.

BBC'ye konuşan bir hükümet kaynağı, Husi militanlarının Yemen'in egemenliğine meydan okumaları ve devlet kurumlarını ele geçirmelerini protesto için bakanların istifa ettiğini söyledi.

Ateşkes anlaşmasına uyulmadı

Yemen Başbakanı Halid Baha'nın istifa mektubunda 'kabinenin yapıcı olmayan bir siyasi duruma çekilmek istemediğini' söyledi.

Suudi Al Arabiya televizyon kanalı ve AFP haber ajansı ise Yemen parlamentosunun Devlet Başkanı Hadi'nin istifasını kabul etmediğini duyurdu.

Sana'da Husiler ve hükümet güçleri arasında bir haftadır çatışmalar yaşanıyordu.

Husi milisler Pazartesi günü Baha'nın heyetine ateş açtı ve daha sonra başkanlık sarayını kuşattı.

Çarşamba günü de Devlet Başkanı Hadi'nin evine saldırı düzenlendi. Birkaç saat sonra da taraflar arasında ateşkes sağlandı.

Saba haber ajansının aktardığına göre ateşkes uyarınca, Husilere aralarında parlamento ve devlet kurumlarında Husilerin daha çok temsil edilmesi dâhil bir dizi hak tanındı.

Karşılında da Husiler kentin bazı noktalarından çekilecekleri ve alı koydukları devlet başkanı yardımcısını salacakları sözünü verdi. Fakat henüz bu söz yerine getirilmedi.