BIST 9.530
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.476,77
HABER /  DÜNYA

Yemen Devlet Başkanı ülkeden kaçtı mı!

Yemen’de Husilerin, Devlet Başkanlığı yakınlarında hava üssünü geçirmesinin ardından Yemen Devlet Hadi’nin ülkeden kaçtığı iddia edildi.

Abone ol

Yemen’de müttefik ordu birlikleri tarafından desteklenen Husiler, Devlet Başkanlığı Sarayı’na yalnızca 60 kilometre uzaklıkta bulunan El Anad hava üssünün kontrolünü ele geçirdi.

Aden’in kuzeyinde bulunan üssün kontrolünü alan Husilerin Aden’e doğru hareket etmesinin ardından Yemen Devlet Başkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi’nin ülkeden kaçtığı iddia edildi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise iddiayı yalanladı.

KAÇTI İDDİASINA YALANLAMA

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi'nin, ülkeyi terk ettiğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir üst düzey Cumhurbaşkanlığı yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Hadi ülkeyi terk etmedi ve bu yönde yapılan haberler gerçek dışıdır" dedi. Yetkili, Cumhurbaşkanı Hadi hakkında daha fazla bilgi vermedi.

Yemen basınında, Cumhurbaşkanı Hadi'nin, "ülkeyi terk ederek deniz yoluyla Cibuti'ye kaçtığı" iddiaları yer almıştı.

Öte yandan emniyet kaynakları, Aden kentindeki 39. Zırhlı Tugay'a bağlı bir birliğin, Hadi yanlısı Halk Komiteleri ile girdikleri çatışmaların ardından Uluslararası Aden Havalimanı'nda kontrolü sağladığını belirtti.

Bölgede belli aralıklarla çatışma seslerin geldiği belirtilirken, havalimanını ele geçiren birliğin, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve Husi Ensarullah Hareketi yanlısı olduğu savunuldu.

Husiler, ülkenin en büyük hava üssü olan ülkenin güneyindeki El-Aned'i ve geçici yönetim merkezi Aden'e 60 kilometre uzaklıkta bulunan Lahic kentini bugün ele geçirmişti.

Hadi destekçilerinden konuyla ilgili açıklama gelmezken, Aden’deki üssün ele geçirilmesinden kısa bir süre sonra başkanlık muhafız alayında bulunan bir kaynak, Hadi’nin başkanlık sarayındaki helikopter ile bilinmeyen bir yere gittiğini kaydetti. Ancak Hadi’nin yardımcısı, Yemenli liderin yalnızca Aden kenti içinde daha güvenli bir alana gönderildiğinibelirterek, ülkeyi terk etmek gibi bir fikri olmadığını bildirdi. Yemenli bir tanık ise, başkanlığa ait araç konvoyunun saraydan ayrıldığını ifade etti.

Yemen Devlet Başkanı Hadi, geçtiğimiz hafta 6 devletli körfez ülkeleri işbirliği konseyi ve Arap Ligi’nden askeri yardım talebinde bulunmuştu.