BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,52
HABER /  GÜNCEL

Yemen Cumhurbaşkanı ülkesine dönecek mi?

Sarayına yapılan saldırıda yaralanan ve iki haftadır Suudi Arabistan'da tedavi gören Ali Abdullah Salih'in Yemen'e dönüp dönmeyeceği konusunda farklı açıklamalar geliyor.

Abone ol

Sarayına yapılan saldırıda yaralanan ve iki haftadır Suudi Arabistan'da tedavi gören Ali Abdullah Salih'in Yemen'e dönüp dönmeyeceği konusunda farklı açıklamalar geliyor.

Yemen İletişim Bakan Yardımcısı Abdu el Cenadi, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada cumhurbaşkanının birkaç gün içinde ülkeye döneceğini söyledi.

El Cenadi Ali Abdullah Salih'in sağlığının da hızla düzeldiğini belirtti.

Fransız Haber Ajansı AFP'ye bilgi veren üst düzey bir Suudi Arabistan yetkilisi ise Cumhurbaşkanı'nın Yemen'e dönmeyeceğini savundu.

Yetkilinin "Salih'in nerede kalacağına henüz karar verilmedi" sözleri Yemen Cumhurbaşkanı'nın Suudi Arabistan'ı terk etmesinin gündemde olduğunu düşündürdü.

Suudi yetkili ülkeye dönmeme kararının Salih'e ait olup olmadığı konusunda ise bilgi vermedi.

Suudi Arabistan ve Yemen devlet medyasında son günlerde yayınlanan haberlerde Salih'in Suudi Kralı Abdullah'ın yanı sıra Bahreyn Kralı ile birer görüşme yaptığı belirtilmişti.

Bu görüşmelerde Salih'e ülkeye dönmemesi konusunda telkinlerde bulunulmuş olabileceği tahmin ediliyor.

İsyan devam ediyor

Suudi Arabistan ve Riyad'ın etkili olduğu Körfez İşbirliği Konseyi Yemen'deki siyasi krizin sona ermesi için barış planı hazırlamış ancak plan taraflarca kabul edilmemişti.

Salih Yemenli rejim karşıtı protestocuların Cumhurbaşkanlığı sarayına 4 Haziran'da düzenledikleri roket saldırısında şarapnel parçalarıyla yaralanmıştı.

Yemen Cumhurbaşkanı ertesi gün Suudi Arabistan'ın gönderdiği hastane uçakla bu ülkeye götürüldü ve o günden bu yana kamuoyu önüne çıkmadı.

Salih'in iki haftadır ülkede olmamasına rağmen Yemen'deki isyan hareketi hız kesmiyor.

Salih karşıtı aşiretlerin hükümet binalarına yönelik saldırıları sürüyor.

Ülkede Şubat ayında başlayan barışçıl protestoların ardından, Salih karşıtı aşiretlerin de sokağa dökülmesiyle ülkede bir iç savaş ortamı doğmuştu.

Hükümet güçleri ile aşiretler arasındaki çatışmalarda 200 kişi hayatını kaybetti.