BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,80
HABER /  EKONOMİ

Yemeksepeti'ni kuran adam Nevzat Aydın kimdir?

Yemeksepeti.com'un kurucusu ve CEO'su Nevzat Aydın kimdir? Yemeksepetini 589 milyon dolara Almanlara satan Nevzat Aydın hakkında bilmeniz gerekenler...

Abone ol

Yemeksepeti.com'un kurucusu girişimci Nevzat Aydın kimdir? 2001 yılında kurduğu ve 14 yılda milyon dolarlık bir şirkete dönüşen Yemeksepeti'nin kurucusu Nevzat Aydın'ın öyküsü girişimcilere yol gösterici nitelikte.

İşte yemeksepeti fikrinin mimarı Nevzat Aydın hakkında bilmeniz gerekenler...

EĞİTİMİ BİLGİSAYAR ÜZERİNE

1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Daha sonra MBA yüksek lisansı için ABD'ye gitti. San Francisco kentinde değişik ülke mutfaklarını tattıkça bunların sipariş yönetemlerini inceledi ve kafasında bu fikri oluşturdu.

24 YAŞINDA İŞİ KURDU VE SABRETTİ

Yemeksepeti fikriyle Türkiye'ye dönen Nevzat Aydın, Ocak 2001'de siteyi açtı ve 24 yaşında kendi işinin patronu oldu. 2 ortağı ile siteyi kurmak için 150 bin dolar harcayan Aydın, kuruluş sermayesi için kendi birikimlerini kullandı. Fakat işin paraya dönmesi hemen gerçekleşmedi. Birkaç yıl işlerin büyümesi ve Türkiye'de internetin yaygınlaşması için sabırla bekledi.

SİTESİ BAŞARILI OLDU ADINI DUYURDU

İş modeli o kadar başarılıydı ki Altın Örümcek Web Yarışması'nda 2004, 2005 ve 2006 yıllarında Türkiye'nin “En İyi Web Sitesi” ödülünü üst üste kazandı. Türkiye'de e-ticaret alanında yatırım yapan şirketler arasında adını duyurdu.

yemeksepetini-kuran-adam-nevzat-aydin-kimdir.jpg

YEMEKSEPETİ TUTTU, BÜYÜME BAŞLADI

Yemeksepeti sipariş modeli önce İstanbul'da başladı. Restoran sahipleriyle muhatap olmak istemeyen tüketiciler taleplerini mekana yazılı olarak bildirmenin pratikliğini yaşamaya başladı. Ardından Ankara ve İzmir'de faaliyete geçti. Yemeksepeti bir anda 650 restoran, 70 bin üye kullanıcı, 5 milyon dolar ciro gibi rakamlara ulaştı. Bu yakın gelecekteki büyük büyümenin de habercisi oldu.

RESTORANLAR İÇİN DE FIRSAT OLDUnevzat-aydin-kimdir.jpg

Yemeksepeti'ni hayata geçirdikten sonra ilk planda bazı restoranlardan olumsuz tepkiler alan ekip, birkaç yıl boyunca işlerini inatla sürdürerek hatırı sayılır bir kitleye ulaşmayı başardı. Sonradan sadece Yemeksepeti için restoranlar kurulmaya başladı. Sokak arasında pek bilinmeyen küçük ölçekli restoranlar, Yemeksepeti ağına katılınca, yeni müşterilere açılma şansı yakaladı.

KENDİSİ DE BOĞAZINA PEK DÜŞKÜN!

Bir söyleşisinde 'Bende doyma hissi yok' diyen Nevzat Aydın öğrencilik yıllarında 'yiyebildiğin kadar pizza' satan bir zincirde tam 38 dilim pizza yemiş... Mideye de çok düşkün, bir oturuşta 70-80 tane yiyor. Arkadaşları onu, 'Hep iyi yerdi' diye niteliyor. Geceleri içi ezilince dolaptan Nutella aşırıyor.

DUBROVNİK DÜĞÜNÜ İLE GELEN ÜN

İnternet yatırımları Türkiye'de birer birer fon yatırımları almaya başlayınca Nevzat Aydın da Türkiye'nin en gözde dijital şirketlerinden birinin kurucu ortağı ve CEO'su haline geldi. Aydın, 2011 yılında Hırvatistan’ın Dubrovnik kentinde Vogue dergisi internet editörü Melis Pekand ile evlendi. Aydın'ın bu düğüne özel uçak kiralayarak misafirlerini götürmesi o dönem adını magazin basınında da öne çıkardı.

nevzat-aydin-kimdir-nevzat-aydin-esi-kim.jpg
DÜNYA MUTFAKLARINI ARAŞTIRIYOR

Nevzat Aydın dünya mutfaklarından en çok Arjantin ve Brezilya'yı seviyor. İspanya'da ise Valencia ve Barcelona’ya düşkünlüğü var. Galiçya ve Kuzey İspanya mutfaklarının pirinci kullanışı ve mezelerini seviyor. Tay ve Kore mutfaklarını ise sevmiyor. Sosların kombinasyonları ona hitap etmiyor.

NEVZAT AYDIN'IN 3 FAVORİ MEKANI

Anne ve babasının işi gereği Anadolu'nun farklı bölgelerinde bulunduğunu belirten Nevzat Aydın, tatlıda Antepli İmam Çağdaş'ı börekte Trabzon'un Laz Böreğini, Mersin işi Tantuni'yi, Bursa'nın İnegöl köftesini seviyor...

Nevzat Aydın'ın İstanbul'daki favori mekanları:
-Fatih'teki Antakya Sofrası
-Ümraniye’deki Lider
-Sütlüce’deki Sadrazam...