BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Yellendikçe dünyayı batırıyorlar

Öyle gaz çıkarıyorlarki arabalar yanlarında temiz kalıyor. Asit yağmurları ve küresel ısınmanın baş sorumluları;

Abone ol

Araştırmayı Birleşmiş Milletler yaptırdı. Sonuçlar şaşırtıcı. Büyükbaş hayvanların yaydığı gazlar arabaları bile solladı.

Peki gaz çıkarmalarının ne zararı var diyorsanız şu bilgi notuna dikkat etmenizi öneririz. Büyükbaş hayvanların çıkardığı bu gaz atmosferde sera etkisi yapıyor. Bu da küresel ısınmayı körüklüyor.

Büyükbaşların çıkardığı gaz zincirleme olarak atmosferi, iklimleri, ormanları ve yabanıl yaşamı tehdit ediyor. Sadece bu kadar da değil. Asit yağmurundan, tehlikeli türlerinin gelişimine, çölleşmeden okyanuslarda ölü bölgeler oluşmasına, ırmakların ve içme sularının zehirlenmesinden, mercan kayalarının tahribine kadar birçok çevre felaketin de sorumlusu bu sığırlar.

Atmosferdeki metan gazının üçte birini büyükbaş hayvanlar salıyor. Metan gazı karbondioksit gazından tam 20 kat fazla sera etkisi yaratıyor.

Büyükbaş hayvanlar asit yağmurlarının da baş sorumlusu. Asit yağmurunun başlıca nedenlerinden amonyak salımının üçte ikisinden fazlasına yol açan 100 kadar kirletici gaz üretiyorlar.

KÜÇÜKBAŞLAR DA SORUMLU

Araştırmada küçükbaş hayvanların çevre felaketindeki katkıları da belirlendi. Koyun, kümes hayvanları, domuz ve keçiler de küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının yüzde 18'inden mesuller.

Küçüçük halleri ile otomobil ve uçakların saldığı gazlardan daha fazlasını atmosfere katıyorlar.

PETROL RAFİNERİSİNDEN BETERLER

Fransa'da geçen yıl yapılan bir araştırmada, büyükbaş hayvanların Fransa'daki 14 petrol rafinerisinden daha fazla sera etkisine yol açan gaz saldıkları belirlenmişti.

"Tarım ve sera etkisine yol açan gazların salımının azaltılması" adlı hükümet araştırmasında, büyükbaş hayvanların, Fransa'daki sera etkisine yol açan gazların salımında yüzde 6,5 oranında sorumlu oldukları tespit edilmişti.//