BIST 9.530
DOLAR 32,51
EURO 34,87
ALTIN 2.485,32
HABER /  DÜNYA

Yedi günlük ateşkes için müzakere!

Türkiye, Kadar ve ABD Gazze'de 7 günlük ateşkes için devrede!

Abone ol
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze'ye insani yardım girişinin sağlanması için yedi günlük ateşkes sağlanması önerisi yaptı. Kahire'de konuşan Kerry, "Bu yedi günlük ateşkes daha uzun ve kalıcı bir ateşkes için ön ayak olacaktır" dedi.
 
Reuters'ın İsrailli hükümet yetkilisine dayandırdığı habere göre Tel Aviv yönetimi bir önceki ateşkes önerisini bazı değişiklikler yapılmadan kabul etmeyeceğini belirtmişti. 

Ancak Kerry, bunun gerçeği yansıtmadığını çünkü İsrail'e resmen bir ateşkes önerisinde bulunmadıklarını söyledi. 

12 SAATLİK DURMA SÖZÜ

Bu arada görüşmelerde İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Kerry'ye, 12 saatliğine 'durma' sözü verdiği kaydedildi.
 
TÜRKİYE- KATAR- ABD DEVREDE

Bu arada Türkiye ve Katar’ın Filistin tarafı, özellikle de Hamas üzerinde etkili olduğunu, ABD’nin de İsrail ve Mısır üzerinde etkili olduğu belirtildi. Bu sebeple Doha'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı Halit Bin Muhammed Atiyye, Hamas lideri Halit Meşal ile görüşürken, Kerry de Kahire’de Mısırlı ve İsrailli yetkililerle görüşüyor. Davutoğlu ile Kerry sık sık telefonla görüşüyor.
 
Kerry ile görüşmelerini sürdüren İsrail kabinesinden ismini vermeyen istemeyen bir yetkili, ilerleyen saatlerde görüşmeler doğrultusunda toplantıya devam edebileceklerini açıkladı. Türk dışişleri heyeti de, Doha'da Filistinli ve Katarlı yetkililerle toplantıda.
 
ANLAŞILIRSA PARİS'TE AÇIKLANACAK
 
Önceliğin ateşkesin sağlanması olduğunu belirten kaynaklar, ateşkes sağlanırsa Davutoğlu’nun, Katar Dışişleri Bakanı’nın ve Kerry’nin Paris’e gideceğini, Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile birlikte, uzlaşılan ortak metni açıklayacaklarını söyledi. Ateşkes sağlanamazsa, Davutoğlu ve beraberindeki heyet Ankara'ya dönecek.
 
İSRAİL HAMAS'I SUÇLAMAK İÇİN "EVET" DEDİ

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf da, Davutoğlu’nun Katar ziyaretinde Meşal’i ateşkese ikna etmeye çalışacağını söyledi. Al Jazeera’ye konuşan Büyükelçi, Mısır’ın iki hafta önce yaptığı ateşkes önerisine Hamas’ın hayır diyeceğini bildiği için Netanyahu’nun evet dediğini, sonra da Hamas’ı suçladığını belirtti.

Maruf, Kerry’nin Mısır’da olmasını, Abbas’ın Kahire’nin ardından Türkiye ve Katar’ı ziyaret etmesini, son olarak da Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Fransa ziyaretini erteleyerek Katar’a gidişini “tüm bölgesel ve uluslararası aktörler artık hızla ateşkes yapılması gerektiği konusunda hemfikir” diyerek yorumladı.