BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  POLİTİKA  /  BBP

Yazıcıoğlu kazasında sümenaltı şoku!

Helikopter kazasında enkaz bölgesini gösteren haritaların olay günü sümen altı edildiği ortaya çıktı.

Abone ol

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun öldüğü helikopter kazasının üzerinden 2.5 yıl geçti ama soru işaretleri devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ün bile "Her şeyi anlıyorum ama enkaza 46 saat sonra ulaşılmasını anlayamıyorum" diyerek takipçisi olduğu kazayla ilgili yeni bir iddia daha ortaya atıldı.

Cihan haber ajansının haberine göre Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasında enkaz bölgesini daha yakın gösteren haritalar vardı, ancak bunlar sümen altı edildi ve daha geniş bir bölge araması yapıldı.

Olay günü arama çalışmalarının koordinasyonundan görevli olan Yarbay Hamza Tiryaki'nin Meclis Araştırma Komisyonu'na, "Bize düştüğü nokta koordinatı asla bildirilmedi; ama bölge koordinatı geldi. O bölge arandı. Yani illa bize alaydan gönderilen krokilere, yazılara itibar etmek yerine o aramaya bizzat katılan rütbeli personelin, sivil vatandaş herkes orada. Yani fiili olarak arama yapıldı ama kâğıt üzerinde." dediği öğrenildi.

Meclis Araştırma Komisyonu ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme (DDK)'nin raporuna göre helikopterin düştüğü gün saat 16.20'de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), pilot Kaya İstektepe'ye ait olduğu belirtilen 0532 231 54 30 numaralı telefonun Turkcell verilerinden elde edilen koordinat bilgilerini, Jandarma Genel Komutanlığı'na verdi. Genel Komutanlık Teknik Daire'de görevli olan Jandarma Astsubay Başçavuş Süleyman Akdoğu, TİB'in ulaştırdığı koordinat bilgileri ışığında 20 dakika içinde enkazın bulunabileceği mevkiinin tahmini haritasını oluşturdu. Akdoğu, yaptığı haritayı, TBMM Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapora göre, en geç 16.55'de Kahramanmaraş İl Jandarma Teknik İstihbaratına Jandarma Genel Komutanlığı'nın kullandığı network/intranet olan FTP üzerinden iletti. Haritanın ulaşıp ulaşmadığını telefonla da teyit ettiren Akdoğu, Kahramanmaraş İl Jandarma'da görevli Astsubay Kıdemli Çavuş Ümit Nogaylaroğlu'na haritanın ne anlama geldiğini de anlattı. Nogaylaroğlu, Süleyman Akdoğu'nun hazırladığı haritayı Kahramanmaraş Jandarma Alay Komutanlığı'nda görevli Hareket Merkezi Komutanı Yarbay Hamza Tiryaki'ye iletti. Fakat iddiaya göre Tiryaki, söz konusu haritayı; İçişleri Bakanlığı, İl Valisi ve kriz merkeziyle paylaşmadı. Hayati önem taşıyan haritada enkazın 1 kilometre eninde 30 kilometre boyunda bir alanda olduğu belirtildi.

HARİTALAR YARBAY HAMZA TİRYAKİ'YE TESLİM EDİLMİŞ

Konuyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu'na ifade veren Ümit Nogaylaroğlu, haritaları Kahramanmaraş İl Jandarma Komutan Yardımcısı Hamza Tiryaki'ye teslim ettiğini söylüyor. Nogaylaroğlu'nun komisyona verdiği birinci harita ile ilgili ifade şöyle: "Saat 16.00'dan sonra Süleyman başçavuşum –kendisi o zaman Ankara'da teknik dairede görevliydi- helikopterin düştüğünü, kendilerinin işte, bu helikopterin düştüğü yerle ilgili bir harita çalışması yaptıklarını, bunu da Ankara ile bizim aramızdaki FTP bağlantısıyla sisteme attığını söyledi. Telefonla irtibata geçtikten sonra haritayı çıkardık. Bizim hareket merkezimiz, olayların koordine edildiği yer. Orada Hamza Tiryaki Yarbayıma götürdüm. Zaten olay boyunca ben kendisiyle irtibat halindeydim. Yani Ankara bana bildirdi, ben kendisine arz ettim. 'Komutanım bunu Ankara bu şekilde bize FTP'den attı, helikopterin bulunabileceği yer bu yay' dedim. 'O yayın arasında' diye ben kendisine arz ettim."

SAAT 22.00'DE ARANMASI GEREKEN 4 KM'LİK BİR ALANDI

Saat 22.00- 22.30 sularında TİB bu kez Jandarma Genel Komutanlığı'na BBP Belediye Meclis Üyesi Adayı Murat Çetinkaya'ya ait 0505 918 27 27 nolu Avea hattına ait ikinci bir koordinat gönderdi. J. Astsubay Başçavuş Süleyman Akdoğu, Turkcell hattının koordinatlarıyla Avea hattının koordinatlarını çakıştırarak ikinci haritayı çıkardı ve 30 km'lik sinyal çapını 4 km'lik bir alana indirmeyi başardı. Meclis Araştırma Komisyonu'na konuyla ilgili ifade veren Akdoğu, 'Kendisinin daha önce yaptığı gibi bu koordinatı da görüş analizi doğrultusunda haritalaştırdığını ve Turkcell hattına ait koordinatı ile çakıştırdığını aslında iki yayın çakışmasının kendiliğinden oluştuğunu 4 km'lik bir kesişme alanı oluştuğunu, çok kısa bir süre içinde 'JPEG formatında" pafta üzerine oturtulmuş şekilde harita olarak Kahramanmaraş İl Jandarma Teknik İstihbaratına FTP üzerinden gönderdiğini ve muhatapları ile telefonda konuştuğunu çakışma alanının yani "Elmalı'nın güneş bölgesinde Sisne"ye doğru bir alanı gösterdiğini, aramaların o bölgede yoğunlaştırılması yönünde konuşmalarının olduğunu ve bu konuşmanın saat 23.30'da olduğunu' belirtiyor.

İkinci harita ile ilgili bilgiler hem Süleyman Akdoğu hem de Ümit Nogaylaroğlu tarafından Kahramanmaraş İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Hamza Tiryaki ile paylaşılıyor. İl Jandarma Komutanı Albay Sezai Akgün o sırada kendisine gelen bilgiler ışığında Göksun'a doğru yola çıktığından hareket merkezinde Yarbay Tiryaki bulunuyor. Söz konusu ikinci harita ile ilgili Nogaylaroğlu, Yarbay Tiryaki'ye enkazın bulunabileceği alanı da gösteren haritayı izah ettiğini Meclis Araştırma Komisyonu'nda şöyle anlatıyor: "Süleyman Başçavuşum ne söylediyse teknik bilgi olarak ben arz ettim. Komutanım dedim, mavi çizgi Turkcell dedim, birinci haritada, şu kırmızı yerler de dedim, görüş analizi yapılan, muhtemelen bulunabileceği yerler. Birinci Turkcell'i verdikten sonra ikinci harita geldi, yani şu harita geldi, Turkcell ve Avea. Götürdüm, Hamza Tiryaki Yarbayımıza arz ettim. 'Komutanım bu birleştirilmiş şu ara bulunabileceği bu da muhtemelen bulunabileceği yerlerdir, görüş analizi burada ama tabii yayın üzerinde Turkcell ile Avea'nın çakıştığı bulunabileceği muhtemel yerler' dedim. Daha sonra Süleyman Başçavuşumuzu aradım. 'Ümit ben de aradım!.. Hamza Tiryaki Yarbayınızla, ben de görüştüm, bende izah ettim, bilgin olsun!..' 'Anlaşıldı komutanım.' dedim. Hareket merkezine haritaları teslim ettikten sonrası hakkında benim malumatım yok."