BIST 9.530
DOLAR 32,46
EURO 34,79
ALTIN 2.477,90

Yaz Tatiliniz Zehir Olmasın

Son zamanlarda özellikle Karadeniz sahillerinde birçok boğulma vakası yaşandı. Tatil yapayım, denize gireyim serinleyeyim ferahlıyayım derken canınızdan olmamanız için neler yapmalısınız, ne gibi tedbirler alabilirsiniz gibi soruların cevabı olabilecek,

Merhabalar,

Son zamanlarda özellikle Karadeniz sahillerinde birçok boğulma vakası yaşandı.  Tatil yapayım, denize gireyim serinleyeyim ferahlıyayım derken canınızdan olmamanız için neler yapmalısınız, ne gibi tedbirler alabilirsiniz gibi soruların cevabı olabilecek, sizlere faydalı olabileceğini düşündüğüm Sahil Güvenlik Komutanlığının bu konuyla ilgili yaptığı bilgilendirme detaylarını sizlerle paylaşmak istedim.

Aman tatiliniz zehir olmasın, bir kişinin canından daha önemli ne olabilir ki? Lütfen biraz dikkat diyorum.

  Sahil Güvenlik Komutanlığının konu ile ilgili önlem broşürü için tıklayınız.

  

Kırklareli ili Demirköy İlçesi Kaymakamı İhsan Emre Aydın İnanılmaz duyarlı bir şekilde Karadeniz’in keşfedilmemiş güzelliklerinde tatil yapmak isteyen vatandaşlar ve tatilciler için canla başla çalışıyor.

  

Genç Kaymakam vatandaşın sorunlarını dinliyor ilçe de ayak basmadık yer görüşmedik kimse bırakmıyor. Bu örnek kaymakam herkesi birleştirici yapısıyla ve yaptıklarıyla dikkatleri çekiyor.

Bakalım Demirköy Kaymakamı İhsan Emre Aydın halkın huzuru için Karadeniz Sahillerinde güvenle tatil yapabilmek için bölgenin turizmde ki değerinin ve öneminin anlaşılabilmesi için neler yapıyor;

Güney Sahillerini Yaptıklarıyla Kıskandıran Kaymakam

Karadeniz'in kendine özgü yapısı, tuzluluk oranının az olmasından kaynaklanan suyun kaldırma kuvvetinin düşüklüğü, sık gerçekleşen dip akıntıları ve deniz tabanında meydana gelen gelgit olayları nedeniyle İlçemizde olması muhtemelen boğulma olaylarına karşı etkili önlemler alınması gerekmiştir, alınan bir dizi önlemler şöyledir;

İlçeye bağlı İğneada Beldesinde yaz sezonunda boğulma olaylarının sıkça yaşandığı hassas bölge ve plajlara mevzuat gereğince yeteri kadar belgeli Cankurtaran ile Cankurtaranlara yeteri kadar techizat, bot, jet-ski, motorlu sandal, tekne v.b. araçlar İğneada Belediye Başkanlığınca görevlendirilecektir. Bu konudaki denetim, kontrol ve sorumluluk İğneada Belediye Başkanlığı yapacaktır.
 
Can kaybının önlenmesi, boğulma olaylarının anlık olarak tespit edilebilmesi; emniyet yüzme alanından uzaklaşan kişilerin zamanında ikaz edilebilmesi amacıyla; plaj, yüzme alanını rahatlıkla görebilecek yeterli yükseklikte ve uygun sayıda en az bir adet cankurtaran nöbet kulesi bulundurulması ve söz konusu kulede ilkyardım eğitimi görmüş cankurtaranın bulundurulması sağlanmalıdır. Bu kapsamda İğneada Belediye Başkanlığı gerekli önlemler alacaktır.


Havuz, sahil, kıyı işletmelerinde bulundurulması gereken ekipman, malzeme ve uymaları gereken koşullar, standartlar ve denetleme usulü Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Cankurtaran talimatında gösterilmiş olduğundan görevli kişi ve kurumlar bu konudaki alacakları önlemlerde bu düzenlemeye uygun hakaret edeceklerdir. Bahsi geçen işletmelerin, bu konudaki denetimlerini İğneada Belediye Başkanlığı yapacaktır.

  

Deniz bisikleti, kano, jet-ski, vb. deniz araçlarının bakım kontrollerinin düzenli olarak yapılması ve mevzuatın ön gördüğü şartlara uygunluğunun sürekli denetim altında bulundurulmasında; araçları kiralayan kişi ve kurtuluşların, kiracı kişilerin araçları kullanmayı bilip bilmediği, kıyıdan çok uzaklaşmaması, yüzme bilip bilmediği, gibi hususları araştırılmasında yarar görülmektedir. Bu husustaki sorumlu kurum İğneada Belediye Başkanlığı ile İğneada Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'dır. Jet-Skilerin 18 yaşından küçük yada alkollü kişilerce kullanılmaması, Jet-skilerde önceden hazırlanmış denizde can, mal ve seyir güvenliğini tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunulmamasına yönelik uyarılarda bulunulacaktır. Su üstü sporlarında hizmet verecek personelin mevzuatta belirtilen uygun yeterlilikte olması işletmelerce sağlanacaktır.

  

İğneada sahil ve plaj bölgesinin yoğun olduğu bölgeye 250 mt. aralıklarla uyarı levhaları konulacak ve vatandaşın boğulma önlemlerine karşı alınacak tedbirler ve yapılması gerekenlerle ilgili olarak yeteri kadar broşür basılacaktır. Bu levhaların yapımı ve montesi ile broşür bastırılması İğneada Belediye Başkanlığınca yapılacaktır. Broşürde bulunması gereken ve dikkat edilmesi gereken konularda İğneada Sahil Güvenlik Bot Komutanlığınca teknik destek verilecektir.

Deniz sahilinde boğulma olaylarının Karadeniz’in yapı olarak aşırı dalgalı olması ve gel git olayları nedeniyle deniz zeminindeki ani değişimlerden kaynaklandığı bilinmektedir. Bu durumun önlenmesi amacıyla kötü hava koşullarında ve dalgalanmanın yoğun olduğu zamanlarda deniz sahilinde bulunan vatandaşlar Belediye ses yayın cihazları ve cankurtaranlar tarafından megafonla uyarılacaktır
 

Karadeniz’de yaşanan boğulma olayları incelendiğinde boğulma olaylarının çoğunun Karadeniz’e özel “Çeken Akıntı (Rip Currents)” olayından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Boğulma olayların en aza indirilmesi maksadıyla alınan önlemlere ilave olarak özellikle tatil için bölgemize gelen ziyaretçiler başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi maksadıyla Sahil Güvenlik Komutanlığınca hazırlanan “Çeken Akıntı (Rip Currents)” tanıtıcı film CD’sinin İğneada Belediye Başknalığınca çoğaltılarak İğneada da yaşayan, denize girmek için dışarıdan gelen vatandaşlarımız ve sahilde bulunan site, otel, pansiyon vs. yerlere dağıtımı İğneada Belediyesi ve Jandarma ekiplerince yapılacaktır.

  

Vatandaşlara hizmet veren işletmelerin ve kurumların Jandarma Personeli ve Belediye personelli tarafından denetimlerinin yapılarak cankurtaran, ekipman ve malzemelerinin yeterli olup olmadığı ve vatandaşlarımızın karşılaşabileceği olası tehlikelere karşı uyarı levhalarının konulup konulmadığı sıkça kontrol edilecektir. Su üstü sporlarını organize eden kişi ve kuruluşlar, kullandıkları Jet-ski, paraşüt teknesi, sürat motoru vb. Deniz araçlarının tonilato ve denize elverişlilik belgeleri gibi gerekli belgeleri almaları ve denetimi İğneada Liman Başkanlığınca sağlanacaktır
 

Demirköy Toplum Sağlığı Merkezince Suda boğulma olayının vukuu bulması durumda 112 Acil Servisin süratle olay yerine intikalini sağlayabilmek amacıyla haberleşme ve ikaz sistemi tesis edilerek bu konuda görevlendirilen personel yetiştirilecektir. İğneada Beldesinde yeteri kadar ambulans, doktor, hemşire ve ekipman görevlendirilecektir. Bu maddedeki hususlardan Demirköy Toplum Sağlığı Sorumlu Tabipliği sorumludur.

  

İğneada Belediyesince; plajların güvenle girilebilecek yerlerin duba, mantar vs. malzemelerle işaretlenmesi yapılarak vatandaşların buralarda denize girmesi sağlanacak, bu yerlerin dışında ve sık sık boğulma olaylarının meydana geldiği yerlerde denize girilmesi engellenecek, denize girmenin yasaklandığı bölgelerde “Can Güvenliğiniz İçin Burada Denize Girmek Yasaktır.” İbaresi yazılı ikaz levhaları konulacaktır.

İlçe Jandarma Komutanlığınca; özellikle yoğun dönemlerde ve hafta sonları dahil denize girilen yerlere yaya ve motorlu devriye planlaması yapılacak, aynı şekilde, İğneada Sahil Güvenlik Bot Komutanlığınca da özellikle denizden gerekli olan kontroller yapılacak ve ilgili kişiler uyarılacaktır.

  

Peki Trakya’nın kıyı ucundaki keşfedilmemiş cennet İğneada’da;

Nerede kalırım? Nerede yerim? Nerede alışveriş yaparım? Derseniz konaklamanın bölgedeki alternatifsiz otel adresi İğneada Resort Otel, en güzel dondurma keyfi 30 yıllık tecrübesiyle Recep Usta,

  

Köfte-Sucuk Dobrodoşli, dünya mutfağı ve muhteşem sunumları ile

  

İğneada Resort Otelinin mutfak şefi İbrahim Yaman Yenen ve lezzet sunumları, alışverişin güvenli adresi Işık Market, nerede traş olacağım derseniz kendine özgü kesimleriyle Berber Ahmet,

  

Gece eğlencelerinde yumuşak sesiyle küçük büyük herkese müzik ziyafeti sunan Mr.Zago.

  

Nereleri Gezmeliyiz

Longoz Ormanlarında yürüyüş, Fayton turu, atv ile doğayı keşfetmek, Erikli, Mert, Zindandere, Saka, Hamam göllerini ziyaret etmek, Liman köy, Beğendik köyü,Mutlu deresi, Fatih’in döküm haneleri, Dupnisa mağarası,Trakya mezarları, Avcılar köyü, Ceneviz kalesi, sörf tutkunları için, İğneada Resort Otel Yönetim Kurulu Üyesi Emre Sağışman’ın büyük özverisiyle bölgeye kazandırılan Sörf okulu ve su sporları ve daha fazlasını keşfetmek için haftanın 7 günü İstanbul Esenler Otogarından hareket eden İğneada Berk&Görkey Turizm otobüsleri yada kendi araçlarınızla farklı bir tatil alternatifi olarak İğneada Sahillerinde güvenli ve huzurlu bir tatil tercihi yapabilirsiniz.

Tatil tadında kalın.