BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14
HABER /  GÜNCEL

Yayınlara akıllı işaretler

RTÜK, 23 Nisan'dan itibaren televizyon yayınlarında "Akıllı İşaretler"i uygulamaya başlıyor.

Abone ol

Radyo Televizyon Üst Kurulu(RTÜK), 23 Nisan'dan itibaren televizyon yayınlarında "Akıllı İşaretler"i uygulamaya başlayacak. İşaretler, "Genel İzleyici", "7 Yaş ve Üzeri", "13 Yaş ve Üzeri", "18 Yaş ve Üzeri" kişilerin izleyebileceği yayınları ve "Şiddet/Korku", "Cinsellik", "Olumsuz Örnek Oluşturabilecek Davranışlar" içeren programları izleyiciye anlatacak.

Çocukları ve gençleri televizyon yayınlarının olası zararlarından korumak, anne ve babaları da bu konuda uyarmak amacıyla hazırlanan "Akıllı İşaretler" 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda televizyonlarda uygulanmaya konulacak.

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) yaptığı bir araştırma, anne ve babaların yaklaşık yüzde 80’inin televizyon programlarının içeriği konusunda bilgilenmek ve uyarılmak istediklerini ortaya koydu. Araştırmalar sonrasında, konuyla ilgili uzmanlar karma bir sistem olan "Akıllı İşaretler"i hazırladı.

Buna göre, programların hangi yaş grubuna göre olduğu 4 ayrı sembolle (tüm izleyiciler, 7 yaş ve üzeri, 13 yaş ve üzeri, 18 yaş ve üzeri olmak üzere), olası zararlı içeriklerine ilişkin bilgi ise şiddet/korku, cinsellik, olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar (ayrımcılık, alkol ve sigaranın aşırı kullanımı, madde kullanımı, yasa dışı davranışlar ile kaba konuşma/küfür) olarak belirlendi.

Programlarda bu semboller içerik ve yaş grubuna göre bir arada da görülebilecek. Örneğin, 7 yaş, olumsuz davranış sembolleri bir arada görülürse bu, "Çocuklara olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar içermesi nedeniyle o programın ancak 7 yaş ve üzerindekilerin izlemesine uygun olduğu" anlamına gelecek.

"İŞARET KULLANIMI 2000 YILINDA BAŞLAMALIYDI"

Eski RTÜK Başkanı Nuri Kayış’ın "Ben RTÜK Başkanıyken" kitabında da "Akıllı İşaretler" konusuna değiniliyor. Kayış, 2000 yılında başlaması gereken çalışmaya bürokrasi nedeniyle başlanamadığına değinerek, "Yapılacak kısa bir duyuruyla televizyonların simge kullanımına başlamaları sağlanabilirdi. Böyle yapmadık ve beş yılda beş adım yol alamadık" dedi.