BIST 9.558
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.488,76
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yatırımcıların Windows Phone endişesi

Nokia'nın yatırımcıları, Microsoft'un mobil platformu Windows Phone endişesi.

Abone ol

Nokia'nın yatırımcıları, Microsoft'un mobil platformu Windows Phone'a hala endişeyle yaklaşıyorlar ve firmanın sadece bu işletim sistemine yatırım yapmasını risk olarak görüyorlar.

Uzun yıllardır geliştirdiği MeeGo ve Symbian platformunu bırakan, açık kaynaklı popüler işletim sistemi Android'e de geçmeyen Nokia, Microsoft'un şimdilik kısıtlı bir mobil kullanıcıya hitap ettiği Windows Phone işletim sistemi ve firmanın Java tabanlı giriş seviyesi yazılımı S40 ile yoluna devam ediyor. Bu da Nokia'nın yatırımcılarının endişelerini artırıyor.

Uzun zamandır yatırımcılardan zaman ve şans isteyen Elop'a karşı, yatırımcıların sesi yükselmeye başladı. Eski satışlarına göre Windows Phone ile iyileşme sürecine girse de, hala istenilen yüksek satışlara ulaşamayan firmadaki yatırımcılar endişeli. Düzenlenen yatırımcı toplantısına katılan Elop, Helsinki'de sorulara cevap aradı.

Sadece Windows Phone ile devam etmenin pek akılcı bir yol olmadığını vurgulayan hissedarlar, Elop'a stratejilerini gözden geçirmesi konusunda uyardılar. Maaliyetleri düşürüp, bazı ekonomik değerleri yukarı çıkarsa da, bunların cehenneme giden yolda pek etkili olmayacağı vurgulandı.

nokia_lumia_920.jpg

Juha Varis'e göre Windows Phone harici tüm pazarlara kapısını kapatan Nokia'yı, ileride büyük bir düşüş bekliyor olabilir. Microsoft'un Windows Phone ile çıkış yapmayı başaramadığını, acı olsa da Nokia'nın Google kapısı çalarak Android ya da başka bir platformla yoluna devam etmesi gerektiğini söyleyen Magnues Rehle de, Elop'a uyarı yapanlardan biri oldu.

Elop ise süreç içerisinde yeni düzenlemeler yapacaklarını ayrıca günümüz ekosistem savaşlarında Nokia'nın Google ve Samsung'a karşı Windows Phone ile yoluna devam etme kararını doğru olarak yorumladı.

Pek çok analist şirketin yaptığı yorumlar, Nokia gibi büyük bir firmayı sadece Lumia satışlarının ayakta tutamayacağı üzerinde birleşiyor. Satışların düşük bir seviyeden artmış olması olumlu olsa da, Apple ve Samsung'un oldukça arkasında kalan Nokia'nın, ileride nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor?