BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,69
ALTIN 2.525,47
HABER /  SAĞLIK

Yatarken mutlaka yan uyuyun yoksa...

Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, deneysel çalışmaların glenfatik sistemin tıkanması veya çalışmaması halinde deney hayvanlarında Alzheimer hastalığının oluştuğunu gösterdiğini kaydetti.

Abone ol

Bilim insanlarına göre; yan yatar pozisyonda uyumak beyni temizleyen sistemin uyku sırasında daha aktif olmasını sağlıyor.

Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, "İç organlarda bulunan lenf sistemi vücudun temizleme sistemini oluşturur. Bu sistem hem bağışıklık sistemini kontrol eder hem de iç organlarda gün içinde oluşan artıkların temizlenmesini sağlar. Lenf sisteminin daha özel bir şekli beyinde bulunur. Bu sisteme 'glenfatik sistem' adı veriliyor. Beynin içinde beyin omurilik sıvısı denen sıvı yapılır. 

Bu sıvı beynin içinden dışına doğru akış gösterir ve bu akış sistemi glenfatik sistemin temelini oluşturur. Bu sıvı akışı beyin hücrelerinin arasından meydana gelir ve beyin hücreleri tarafından oluşturulan artık, zararlı maddelerin uzaklaşmasını sağlar" diyerek, bir başka deyimle beynin yıkanıp, temizlendiğini söyledi.

Çeşitli hadis kaynaklarına göre; Hz. Muhammed (s.a.v)'nin de sağ tarafı üzerine yatarak, dinlendiği belirtiliyor.

Bu sistemin temizlediği maddeler arasında Alzheimer hastalığından sorumlu Beta-Amiloid maddesinin de olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, deneysel çalışmaların glenfatik sistemin tıkanması veya çalışmaması halinde deney hayvanlarında Alzheimer hastalığının oluştuğunu gösterdiğini kaydetti.  

"Beynin temizlenmesini sağlayan glenfatik sistem özellikle uyku sırasında en aktiftir. Yapılan manyetik rözenans (MR) çalışmalarda uyku esnasındaki pozisyonun bu sistemin çalışmasını değiştirdiği gösterildi" diyen Yrd. Doç. Dr. Erbaş sözlerine şöyle devam etti: 

"Yan yatar pozisyonda uyumak beyni temizleyen sistemin çalışmasını hızlandırır. Yüzü koyun ve sırt üstü uyumak ise bu sistemin yavaşlamasına neden olur. Sonuç olarak beynimiz yan yatıp uyuduğumuz zaman daha iyi temizlenir ve zararlı maddelerden arındırılır.  Bu nedenle yan yatarak uyumak Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hastalıklarından korunmada etkilidir. Ayrıca yan yatan kişilerin yaşamları daha uzun olur. Hatta bazı kültürlerde "uyku tanrıdır, tapının" denir."