BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.422,30
HABER /  GÜNCEL

YAŞ'tan yansıyan bu fotoğraftaki farkı görebildiniz mi?

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı. Ajanslara yansıyan bu fotoğraftaki ayrıntılar dikkat çekti.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- TSK'nın komuta kademesinin şekilleneceği YAŞ toplantısına Çankaya Köşkü ev sahipliği yapıyor.  Anadolu Ajansı'nın servis ettiği fotoğraflar, YAŞ masasındaki oturma düzeninin yıllar içindeki değişimini gözler önüne serdi.

YAŞ'IN YAPISI 1 YIL ÖNCE DEĞİŞTİ

Mekandan toplantıya katılanlara kadar YAŞ'ın yapısı FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra çıkarılan KHK ile köklü biçimde değiştirildi.

GENELKURMAY'DAN ÇANKAYA'YA

YAŞ toplantıları son yıla kadar Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenirdi. Bugün Çankaya Köşkü'nde yapılıyor. "Çakmak Salonu"nda yapılan "çok gizli" nitelikli şura toplantısı, Genelkurmay Karargahı dışına üçüncü kez taşınmış oldu.

Dahası Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ döneminde TSK'nın sitesinde yayınlanan YAŞ toplantıları duyurusunda 'Başbakan Erdoğan başkanlığında' ifadesi yer almıyordu.

YAŞ 2017

ESKİ DÜZEN YAŞ

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının 2011 yılındaki istifası sonrasında hükümet ağırlığını koymuş ve YAŞ toplantılarında oturma düzeni değişmişti. Ancak içerikle ilgili herhangi bir düzenleme yapılmamıştı.

2011 SONRASI YAŞ

SİVİLLER AZINLIKTAYDI

Mevcut kanun kapsamında şuranın üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, kuvvet komutanları, Ordu komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile silahlı kuvvetlerdeki orgeneral ve oramiraller olarak belirlenmişti.

YENİ ÜYELER VE İLGİLİ MADDE

2016 yılındaki darbe girişinden hemen sonra KHK ile yapılan değişiklikle şura üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanları oldu. Şuranın görevlerinin belirlendiği ilgili maddenin, "Başbakan, Genelkurmay Başkanı veya Milli Savunma Bakanı'nın lüzum gördükleri hallerde silahlı kuvvetlerle ilgili diğer konular halinde görüş bildirmek" fıkrası ise "Başbakan'ın, lüzum gördüğü hallerde silahlı kuvvetlerle diğer konular halinde görüş bildirmek" olarak değiştirildi.

ŞURA'NIN SEKRETARYASI

Mevcut kanun kapsamında Genelkurmay 2. Başkanı Şura'nın genel sekreteri olarak görevlendiriliyordu. Değişiklikle Şura'nın sekretarya hizmetleri Milli Savunma Bakanlığınca yürütülüyor.  Şura'nın çalışma usulleri, genel sekreterliğin her türlü iş ve işlemleri Yüksek Askeri Şura ile kabul edilecek bir iç tüzükle düzenleniyordu. Değişiklikle, söz konusu işlemler Başbakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlendi.