BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Yaşar Okuyan gardiyanlığa hazır

Bir dönemin MHP Genel Başkan Yardımcısı ve eski bakanlardan Yaşar Okuyan'ın Kenan Evren'in yargılanmasıyla ilgili ilginç bir dileği var.

Abone ol

Yaşar Okuyan, "Kenan Evren'i Mamak Cezaevi'ne atsınlar, ben de gardiyan olayım. Bedava gardiyanlık yapayım, son bir hizmetim olsun" diyerek 12 Eylül tartışmalarına katıldı.

12 Eylül 1980 askeri darbesinde cezaevlerinde sağ ve sol kesimden binlerce insan işkenceden geçirildi. Bunlardan biri de dönemin MHP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan.

Ankara Mamak'ta 29 gün hücrede kalan Okuyan, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine konuştu. İlk duruşmanın olacağı 4 Nisan 2012 tarihinde mahkemeye müdahillik için dilekçe vereceklerini dile getiren Okuyan, nasıl bir sonuç çıkacağını bilmediğini ifade etti. Hala zaman aşımı konusunda tartışmaların devam ettiğini hatırlatan Okuyan, darbenin iki kişiden ibaret olmadığını vurguladı. Dönemin bürokratları hakkında da soruşturma açıldığını öğrendiklerini belirten Okuyan, işin esasına girilmeden gerçeklerin ortaya çıkamayacağını söyledi.

HESABI SORULUR

"Kamuoyunu tatmin etmeye yönelik, yargısal operasyon algılaması var. 'Bu böyledir' diye iddia etmiyorum." diyen Okuyan, "Ama her şeye rağmen böyle bir şeyin yapılması iyi tabi, isabetli. İnsanlar bilmeli ki aradan 50 senede geçse, bunun hesabı sorulur, bu açıdan iyi." diye konuştu.

EFENDİM YAŞLI! NE YAŞLISI

Davanın iki kişiye açılmasını eleştiren Okuyan, şöyle devam ediyor: "Savcı ayağına gidiyor; niye diyor? 'Efendim yaşlı', ne yaşlısı. Darağacına gönderilen 17 yaşında Erdal Eren... Mustafa Pehlivanoğlu, yüzde yüz suçsuz olduğu halde, suçsuzluğu Sıkı Yönetim Mahkemesi tarafından tescil edildiği halde 'boş ver, şimdi geri dönemeyiz, asın' diyen adamın ayağına savcı gönderilir mi?"

"4 Nisan'da gelsin, gelmese polis zoruyla getirilecek" dendiğini hatırlatan Okuyan, alıp getirilmesi gerektiğini belirtti. Okuyan, "At içeri. Mamak'a atsınlar, ben de gardiyan olayım. Evren'e bir de gardiyanlık yapayım, bedava. Buda son bir hizmetim olsun." şeklinde konuştu.

"EVREN VE ŞAHİNKAYA MAHKEMEYE GELSE DE GÖZLERİNİN İÇİNE BİR DAHA BAKSAM"

12 Eylül iddianamesinin yetersiz olduğunu ve iki kişiden ibaret olamayacağının altını çizen Okuyan, her şeye rağmen yargıya intikalin Türkiye açısından faydalı olduğunu söyledi. 100 sene sonra bile hesap sorulacağının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Okuyan, "İşi geçiştirme gibi. Bir sürü adam var, yardımcıları var. Benim kitabımdan, konuşmalarımdan alıntılar yaptılar. Orda doktor var, profesör. GATA'dan emekli oldu, bu niye yok." dedi.

Darbe döneminde sadece 198 insanın katledildiğinin altını çizen Okuyan, bunların içinde intihar etmek zorunda kalanların bulunmadığını hatırlattı. Binlerce insanın hayatını karartanların ayağına savcının gönderilmesinin yanlış olduğunu belirten Okuyan, "Mamak'ta, Diyarbakır'da, Metris'te yüzlerce insanın hayatı kaydı. Arjantin hesaplaştı, 98 yaşında adamı tutup tutukladılar. Mahkum edip içeri attılar. Yunanistan'da Albaylar Cuntası vardı. Gözünün yaşına bakmadılar." diye konuştu.

Bütün bunlara rağmen bu süreci desteklediğini vurgulayan Okuyan, şunları söyledi: "Keşke oraya gelseler de bu Evren ve Şahinkaya'nın gözlerinin içine bir daha baksam."

Kenan Evren'in 'intihar edeceğim' açıklamasının da fos çıktığını dile getiren Evren, intihar etmesini istemediklerini ancak canın tatlı olduğunu ifade etti.