BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,59
ALTIN 2.500,91
HABER /  POLİTİKA

YARSAV'dan Cindoruk'a ziyaret

YARSAV Başkanı Tarhan, DP Genel Başkanı Cindoruk'u Celal Bayar Köşkü'nde ziyaret etti.

Abone ol

YARSAV'dan DP Genel Başkanı Cindoruk'a ziyaret! YARSAV Başkanı Tarhan, yargının bağımsızlığına dikkat çekerken Cindoruk ziyarette ''Türkiye'nin çok düzenli işleyen Yüksek Askeri Şura kurumunu sıkıntıya soktular. Bu sıkıntı aşılır, ben Türk yargısına ve TSK'ya güveniyorum'' dedi.

DP Genel Başkanı Cindoruk, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan ve beraberindekileri Celal Bayar Köşkü'nde kabul etti.

Kabulde konuşan Cindoruk, yargıç ve savcıların yanlış ve hatalı kararlarının olabileceğini ama hatalı iddianamelerin Türk yargı kurumunu incitmemesi gerektiğini belirterek, Türk yargısına güvendiğini, bazı yargıç ve savcılara ise aynı şekilde güvenmediğini söyledi.

Hukuk sisteminde, dünyanın her yerinde gereğini yapmayan ya da gereğini yanlış yapan yargıç ve savcılar hakkında hem takibat, hem tazminat, hem de sicil bozukluklarından kaynaklanan ihraca varan kararlar alındığını ifade eden Cindoruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir mahkeme bazı savcılar, Askeri Şura kararlarına müdahale etmişlerdir. Askeri Şura kararlarını genişletilmiş bir Askeri Şura olarak gördüm. Hukuksuz bir genişleme vardı, bazı hakimler bazı savcılar kararlara etki yaptılar.

Türkiye'nin çok düzenli işleyen Askeri Şura kurumunu sıkıntıya soktular. Bu sıkıntı aşılır, ben Türk yargısına ve TSK'ya güveniyorum. Çözümler bulunup üretilir. Bizi inciten ve üzen, Silahlı Kuvvetlerimize yapılan saldırılardır.''

Cindoruk, Türk halkının referandumda Türk Devletini sıkıntıya düşürenlere bir ders vererek çözüm getireceğini belirterek, ''Anayasa Mahkemesi 'biz sadece usul yönünde bakıyoruz' diyor. Ben de Türk halkına diyorum ki 12 Eylül'de bunu esastan görüşüp 'hayır' oyu verin'' dedi.

Cindoruk, YAŞ kararlarının sorulması üzerine de şu yanıtı verdi:

''Ortada bir Anayasa var. Anayasa kurumunun geliştirdiği bir Askeri Şura var. Talat Aydemir hadisesinden sonra askeri dengeleri kuran bir çözüm var, bir düzen kurulmuştur. Son 30 yılda Türkiye'de bu Askeri Şura kararlarının uygulanması sonucunda herhangi bir ihtilal, darbe teşebbüsü bile yapılmamıştır. Bu düzeni bozdular. Bu düzen darbeye karşı olanlarca yapılmış gözüküyor ama bence darbeye kolaylık sağlayan düzenleme olmuştur. Darbe yapmak isteyenlerin görüş acısını değiştirmiş olabilirler.''

YARSAV BAŞKANI TARHAN

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan da referandum sürecinde yargının siyasallaşması tehlikesine dikkat çekmek için aynı doğruda birleştiklerine inandıkları sivil toplum örgütü, demokratik kitle örgütü ve siyasi partilerle görüştüklerini söyledi.

Bu çerçevede DP Genel Merkezi'ni ziyaret ettiklerini ifade eden Tarhan, şunları söyledi:

''Şu anda yarı bağımlı durumundaki yargının tam bağımlı hale getirilmesi tehlikesi var. Eğer bir gün talimatla tutuklayan talimatla salıveren politik bir yargıyla karşılaşmak istemiyorsak bugünden önlemini almak durumundayız. Bu konudaki kaygılarımızı paylaştık. Ancak biz umutluyuz, bu konudaki bilgilendirmeler Türk halkına anlatıldığı, bu tehlikeye dikkat çekildiği takdirde, referandum sürecinin bağımsız yargı adına olumlu sonuçlanacağı muhakkaktır.''