BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.419,21
HABER /  GÜNCEL

YARSAV: Bozdağ bize ittifak teklif etti!

HSYK seçimleri öncesi kavga giderek kızışıyor. Bozdağ'ın "CEMAATSAV" suçlamasına, YARSAV aynı sertlikte cevap verdi.

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, "YARSAV mı CEMAATSAV mı" suçlamasına cevap veren Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, "Bu cemaatle ilişkilendirme meselesi artık doğrusu suyu çıkmış bir iddia" dedi.

HSYK seçimlerinin başından beri hükümet tarafından ittifak ve işbirliği önerileri geldiğini, öneriyi de bizzat Adalet Bakanı Bozdağ'ın yaptığını söyleyen Arslan, cemaatten ise böyle bir girişim olmadığını vurguladı.

AVRUPA YARGIÇLAR BİRLİĞİ BAŞKANI GELDİ

Hükümetin, HSYK seçimleri arefesinde hakim ve savcılara bin 155 lira maaş zammı yapılacağını ve sicil affı getirileceğini açıklamasına yargı camiasından tepkiler sürüyor. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve YARSAV Başkanı Murat Arslan, Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Christophe Regnard ile birlikte Ankara'da basın toplantısı düzenledi. Yargı kesinlik disiplin affı veya başka bir şekilde asla lütuf istemediğini belirten Eminağaoğlu şöyle konuştu:

SİCİL AFFI DEĞİL, HSYK KARARLARINI YARGIYA AÇIN

"HSYK kararlarına karşı yargı yolu açılsın yeterdir. Ancak sicil affını bir lütuf gibi yargıyı etkileme aracı gibi getirerek HSYK kararlarına yargı yolunun açılmasını asla ve asla dile getirmiyor. Bunu kabul etmiyoruz. Sicil affı şunu ortaya koyuyor HSYK, siyasi iktidar bir takım hukuksuzluklar yaptığını kabul ediyor. O halde bu hukuksuzlukların yargı yolu ile giderilmesini istiyoruz. Ayrımcılık yapılarak belirli bir disiplin cezasının altında olanlar için bu affı getirmesi bu ayrımcılığı neden yapıyor. Bu ayrımcılığın temelinde yatan başka çalışmalar var."

EMEKLİ YARGIÇLARA NEYA ZAM YOK?

"Maaşlarla ilgili düzenlemeleri seçimleri etkilemeye yönelik ve yargıya uygun olmayan bir davranış olarak nitelendiriyoruz. Bu yargıyı özlük hakları, maaşlar konusunda ne kadar geride tuttuklarını, duyarsız olmalarını göstermesi bir yana emekli yargıçlar ve savcılar zam kapsamı dışında tutmaları, aynı sorunla içerisinde bulunan adalet personelini zam kapsamı dışında tutmaları bu kişilerin HSYK seçiminde oy vermeyecek oldukları düşünüldüğünde amaçladıkları düzenlemenin seçimleri etkilemeye yönelik nitelikte olduğunu çok açıkça söyleyebiliriz." 

CEMAAT İŞİNİN SUYU ÇIKTI

Adalet Bakanı'nın 'YARSAV mı CEMAATSAV mı belli değil' sözlerinin hatırlatılması üzerine YARSAV Başkanı Murat Arslan, "YARSAV meslek mensuplarının oluşturduğu meslek örgüt. Bin 700 üyesi var. Türkiye'de yargıç ve savcılık yapan her meslektaşımızın üye olma hakkı var. Tüzüğümüz belli, ilkelerimiz belli bunları kabul ettiğini ifade edip üye olmak istiyorsa bunları ret etme lüksümüz yok. Cemaat yakın arkadaşlarımız da olabilir bunların içerisinde farklı görüşten arkadaşlarımız da olabilir. Belki de vardır ama bir bakanın ağzından böyle bir şey çıktığı zaman bu cemaatle ilişkilendirme meselesi artık doğrusu suyu çıkmış bir iddia. Normal sırasında vatandaşın bir iddiası olsaydı muhatap kabul edip cevap verme zahmetine katlanmazdım" dedi.

DEFALARCA İŞBİRLİĞİ TEKLİF ETTİ

Sosyal medyada sahte hesapların, kimliği belirsiz hesapların uzun süredir bazı konuları dillendirdiğini hatırlatan Arslan, "Sayın Bakan'ın da aynı şekilde ifade etmesi sanki tek merkezden üretilen bir şey farklı yerlere servis edilerek böyle bir seçim sürecinde yıpratma faaliyeti gibi görünüyor. Çok kale alınabilecek bir iddia değil. Çünkü hükümet tarafından, Adalet Bakanı tarafından sürecin başında defalarca aracılarla işbirliği teklifi geldi, 'cemaate karşı birlikte olalım' diye. Biz ilkesel bunun doğru bulmadığımızı artı yargıyı bu hale birlikte getirdiklerini ikisinden birini tercih etme lüksümüzün olmadığını ifade ettik kendilerine, Sayın Müsteşar'a doğrudan bunu ben bizzat ifade ettim 3 Nisan tarihinde kendi daveti üzerine. Bu kadar birlikte seçime girme teklifleri geldikten ve ret ettikten sonra bu tür iddialarla bizi yıpratacakları işin doğrusu belliydi ama biz bu konuda çok net ifade ediyoruz. Seçimin başından itibaren hükümet tarafından ittifak ve işbirliği önerileri gelmiş olmasına rağmen cemaatle bizim hiçbir şekilde böyle bir temasımız olmamıştır." dedi.