BIST 9.120
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,20
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Yarıyıl tatilinde çocuklarla nasıl zaman geçirmeli?

Yarıyıl tatili geldi çattı. Karne alan çocuklar derslerden uzaklaşmak isterken, ebeveynler çocuklarına karşı nasıl bir tutum sergilemeli?

Abone ol

Yarıyıl tatili geldi çattı. Karne alan çocuklar derslerden uzaklaşmak isterken, ebeveynler çocuklarına karşı nasıl bir tutum sergilemeli? Ya karne notları kötü gelirse? Tatil sürecinde ders mi çalışmalı? Dinlenmeli mi? Kafa dağıtmalarına yardımcı olalım derken ya derslerden iyice uzaklaşmalarına neden olursak? İşte bu gibi endişeler ebeveynlerin kafasını karıştırabilmektedir.


Ebeveynlerin karne notları karşısında gösterdikleri tutumun çocuk psikolojisini olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyen Çengelköy Medivia Hospital Psikologlarından Uzm. Klinik Psikolog Kübra Güven Dirican: “ Çocukların tatil programlarını şimdiden planlayabilirsiniz. İçinde kitap okuma saatlerinden, ders tekrarlarına; ailece geçirilecek hoş bir akşam yemeğinden güzel bir filmi beraber izlemeye kadar her detayın özenle düşünüldüğü bir program, çocuğunuza kendisini özel hissettirecek ve kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacaktır.” dedi.

Uzm. Klinik Psikolog Kübra Güven Dirican çocukların yarıyıl tatilini verimli hale getirebilmeniz için şu önerilerde bulundu:


ÇOCUĞUNUZLA TATİL PROGRAMI OLUŞTURUN


Tatil yaklaştığında anne babaların çocukları ile tatil süreci için bir program hazırlamaları önemlidir. Programın içinde ders tekrarları, ödev yapma saatleri, kitap okuma gibi faaliyetlerin yanı sıra, dirican.jpgçocuğu dinlendirecek aktiviteler ve eğlenebileceği gezi, sinema, tiyatro gibi organizasyonlarda olmalıdır.


DİNLENMESİNE İZİN VERİN


Karne notları düşük olsa dahi, tatil döneminde çocukların dinlenmesi hem fizyolojik hem bilişsel sağlıkları için çok önemlidir. Yeni döneme yorgun başlamaları, yeni bilgileri öğrenmelerini zorlaştırır. Bu nedenle tatil döneminde doğru bir program ile çocuğa dinlenebileceği fırsatlar bırakılması çok önemlidir.


AİLECE VAKİT GEÇİRMEK ÖZGÜVEN AŞILAR


Yarıyıl tatili, ailece kaliteli zaman geçirmek için de önemli bir fırsattır. Tüm aile bireyleri ile yapılacak geziler, aktiviteler, sevilen akrabalar ile görüşmeler çocuğun motivasyonunu arttıracaktır. Özellikle akşamları, televizyonu kapatıp tüm aile bireylerinin sohbet etmesi, gün ve duygu paylaşımı yapması, çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmek için bir fırsat yaratır. Çocuğunuza özel zamanlar oluşturmak, anne baba olarak çocuğunuz ile kurduğunuz bağı geliştirecek ve özgüveninde olumlu etkiler yaratacaktır.

UYKU VE BESLENME DÜZENİNİN DEĞİŞMESİ ÖĞRENME GÜCÜNÜ DÜŞÜRÜR

Çocukların eğitim döneminde kurduğu uyku ve beslenme düzeninin, tatil döneminde bozulmaması önemlidir. Gece uykuya yatış, sabah uyanış saatini 1 saat ileri atmak küçük esneklikler gibi görülse de, genel olarak beslenme ve uyku düzenindeki büyük değişimler, çocuğun eğitim dönemi başladığında okula adaptasyonunu zorlaştırır. Uyku ve beslenme düzeni bozulan çocuğun bilişsel işlevleri de etkilenmekte, öğrenme gücü düşmektedir.

UZMAN DESTEĞİ ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN


Çocuğunuzda, öğrenme güçlüğü, dikkat dağınıklığı, ergenlik dönemi sorunları, sosyal problemler, sınav kaygısı, aile içi iletişim problemleri gibi psikolojik kökenli sorunlar yaşıyor iseniz, tatili bu problemleri aşmak için bir fırsata çevirebilirsiniz. Gerektiğinde uzman desteği almaktan çekinmeyin

KÖTÜ KARNE GETİREN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞMALI


Kötü bir karne ile karşılaştığınızda öncelikle sakin olmak çok önemlidir. Çocuğu suçlamadan eleştirmeden durumu kabullenmek gerekir.


Karne, çocuğun ne kadar zeki olup olmadığını gösteren bir belge değildir. Çocuğun, eğitim dönemi boyunca öğretilen konuları ne kadar öğrenip, öğrenemediğini gösterir.


Zayıf not aldığı dersleri ve eksiklerini anlayabilmek için tatil dönemi bir fırsattır. Tatil döneminde çocuğu aşırı sıkmadan, çocuk için yapılacak doğru bir çalışma programı ile eksik ders ve konuları tamamlanabilir.


Çocuğunuzun ders çalışma ortamının sağlıklı olmasına önem gösterin. Ders çalıştığı saatlerde ona saygı duyun ve evde başka dikkat dağıtıcı aktivitelerde bulunmayın. (Yüksek sesle TV izlemek vb.)
Çocuğunuzu ve karnesini asla başka çocuklar ile kıyaslamayın.


Karneyi aldığınızda öncelikle başarılı olduğu dersler konusunda tebrik edin. Eleştirmeden, yargılamadan, suçlamadan, başarısız olduğu dersler ile ilgili onunda fikirlerini alın. Bu dersleri nasıl daha iyi öğrenebileceği konusunda önerilerini sorun, kendini ifade etmesine izin verin.
Çocuğunuza değer verdiğinizi ve ona güvendiğinizi hissettirin. Bir sonraki dönem daha başarılı olacağına inandığınızı her daim vurgulayın.