BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.429,48
HABER /  POLİTİKA

Yargıtay'ın açıklamasına MHP'li muhaliflerden ilk tepki!

MHP'deki muhalif kanat, Yargıtay'ın kongre kararına ilişkin temyiz açıklamasına tepki gösterdi. MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan, açıklamaya ilişkin "Tek genel başkan adayı ben değilim, bunu müzakere edeceğiz" dedi.

Abone ol

YARGITAY 18. Hukuk Dairesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin Milliyetçi Hareket Partisi'nde olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararının temyiz incelemesini, Mayıs ayı içerisinde tamamlayacağını açıklandı.

Yargıtay'ın bu açıklamasına MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan ve Meral Akşener'in avukatı Uğur Tarhan tepki gösterdi.

MUHALİFLER AÇIKLAMAYI MÜZAKERE EDECEK

Sinan Oğan, Yargıtay'ın açıklamasının ardından yaptığı değerlendirmede, "Bütün ülkücüler 15 Mayıs'ta toplanma kararı almış, Yargıtay 1 saatte çözeceği kararı 15 Mayıs sonrasına bırakıyor. Bu hayatın doğal akışına uygun şekilde alınmadığı ortada. Bu kararın bir takım müdahalelerle alınması mümkün. Tek genel başkan adayı ben değilim, bunu müzakere edeceğiz. Bir de çağrı heyeti var. Çağrı heyetinin bizimle de danışarak ortak yol haritası belirlemesi lazım" dedi.

"GÜÇ İÇİNDE KARAR VERECEĞİZ"

İstişarelerde bulunacaklarını açıklayan Oğan, "Şöyle ya da böyle yapacağız demek bağlayacağı olacağından bir şey demek istemiyorum. En geç yarın kararımız kesinleşir. Biz 15 Mayıs'ta kongre olmasından yanayız. Bizim niyetimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. İstişare edip gün içerisinde karar vereceğiz. Yargıtay kararını bekleyeceğiz ya da 15 Mayıs dememiz doğru olmaz. Çağrı heyetiyle istişareye ihtiyacımız var. Biz MHP'de istişareye önem veriyoruz. İstişare olmadan net karar verilmemesi kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı. 

"ASPARAGAS HABER"

MHP yönetimince hakkında başlatılan soruşturmaya iddialarına ilişkin konuşan Oğan, "Bu asparagas bir haber. Ben mahkeme yoluyla geri döndüm. Hukuk kararı kesin olmasıyla beraber, yönetim bu kararı bir üst mahkemeye taşıdı. MHP'nin beni ihraç etme gibi durumu söz konusu değil. Benimle ilgili olan kısmı asparagas" dedi.

MERAL AKŞENER'İN AVUKATI: AÇIKLAMA KAFA KARIŞTIRICI

Meral Akşener’in avukatı Uğur Tarhan, Yargıtay’ın açıklamasını “kafa karıştırıcı” olarak yorumladı. Geciktirilen karara tepki gösteren Avukat Uğur Tarhan “Yargıtay’ın bu dosyayla alakalı kararını 15 Mayıs’tan önce açıklamasını engelleyecek ne gibi bir durum var? Ön incelemesi yapılmış çok tahsilatlı olmayan, kapsamlı olmayan bir dosya. Neden 15 Mayıs’tan önce açıklamamaktadır. Yargıtay’ın yerel mahkemenin kararına ilişkin onama kararını vermesini bekliyoruz. Kaldı ki söz konusu dava kamuoyuna mal olmuş bir davadır. Yargıtay’ın vereceği karar aynı zamanda son dönemde MHP ile ilgili yaşanan hukuki ihtilafların da önüne geçmesi için önemli. Ortada çağrı heyetinin belirlediği bir tarih var ve buna sayılı saatler kaldı. Yargıtay bu hukuki ihtilafı acilen sona erdirmekle sorumludur” dedi.

KORAY AYDIN: YARGITAY İPE UN SERDİ

MHP Genel Başkan adayı Koray Aydın ise, Yargıtay'ın beklenen temyiz kararıyla ilgili açıklamasını eleştirdi. "Yargıtay ipe un serdi" diyen Aydın, "Kongreden kaçış yok" ifadesini kullandı.

Aydın, açıklamalarına MHP kurultayına ilişkin kararını mayıs ayı içinde yapacağını açıklayan Yargıtay'ı eleştirerek başladı. 

Yüksek mahkemenin kurultayın yapılacağı tarih olarak açıklanan 15 Mayıs'tan önce karar vermesinin beklendiğini söyleyen Aydın, "Bugün yapılan açıklamada ön incelemenin yapıldığı ifade edildi. Ön inceleme yapıldıysa heyetin karar vermesi için bütün imkanlar hazır demektir. Süreci mayıs ayı içinde diye ifade ederek Yargıtay'ın bir anlamda ipe un serdiğini düşünüyorum" dedi.

"Türkiye'nin bu sıkışmış halinde MHP'de yapılan kongre bir umut olarak görülüyor. Pazartesi ve salı günleri bütün medya Yargıtay'ın önüne kamp kurdu. Kararın açıklanması bekleniyordu. Ne olduysa kararın mayıs ayı sonunda açıklanacağı açıklandı" diyen Genel Başkan adayı şöyle devam etti:

"Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren bir konuda Yargıtay bir an önce adım atmayacak da ne zaman atacak? Ön inceleme yapıldığı bir durumda ipe un serercesine zamana yaymak ne anlama gelmektedir? Herkes yargının yerlerde süründüğünü düşünüyor. 

'Her şeye müdahale ettiği düşünülen bir güç buraya da mı müdahale ediyor' diye bir soru oluşuyor. Yargıtay bugünkü tutumunu sürdürürse bir anlamda Türkiye'nin geleceğini de infaz etmiş olacaktır. Benzer kararlarla tarihte bir çok defa ülkenin geleceğini infaz etmiştir. Bu işi zamana bırakacak bir açıklamanın çıkması toplum vicdanının kabul edebileceği bir sonuç değildir." 

"GEÇİCİ BİR HEVES DEĞİL"

Kurultay talebinin demokratik bir talep olduğunu ifade eden Aydın, "Parti seçimden çıkmış ve beklenmeyen bir sonuç var. Buna uygun olarak bir karar alınmış ve demokrasinin gereği olarak kendisine verilen hakkı kullanmıştır. Bunun üzerinden tartışma yartmak herkesin vicdanını yaralar. Bu hafife alınacak bir durum değildir. Bu kongre talebini geçici bir heves olarak görmek MHP'ye hiçbir şey kazandırmayacaktır" diye konuştu.  

"BU KONGREDEN KAÇIŞ YOK"

Kurultayın yapılmamasının MHP'ye faturasının ağır olacağını söyleyen Koray Aydın, "Parti yöneticilerimizin bu krizi yönetme konusunda doğru bir uslüp içinde olduklarını düşünmüyorum" sözleriyle genel merkezi eleştirdi. 

Ayrıştırıcı üslubun krizin yönetiminde doğru olmadığını dile getiren Aydın, şöyle devam etti:

"Bu kongreden kaçış yoktur. Bu yapılacaktır, yapılmalıdır. Yapılmadığı takdirde bunun MHP'ye getireceği ağır faturayı görmemek veya görmezden gelmek ülkenin geleceğine vurulacak darbedir. Ülkemiz birileri tarafından esir alınıyor. Tek adamlığa doğru gidiliyor. Bu konu suhuletle halledilmeli. Şu an geldiğimiz nokta en güveneceğimiz kurum Yargıtay, ne oldu nereden rüzgar geldi 'biz bunu mayıs ayının sonuna kadar öteledik demek bana göre bu hafta sonuç çıkmayacak demektir."