BIST 8.774
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,07
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Yargıtay'dan emekliye şok! Son karar verildi

Bir kişiye iki ayrı statüde emekli aylığı bağlanıp bağlanamayacağı tartışmasına son noktayı Yargıtay koydu.

Abone ol

Bir kişiye iki ayrı statüde emekli aylığı bağlanıp bağlanamayacağı tartışmasına son noktayı Yargıtay Hukuk Genel Kurulu koydu: “Bir kişi hem SSK’dan hem Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı alamaz”

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, birbiriyle çakışmayan sürelerde iki ayrı statüde emekli olmaya yetecek kadar çalışması bulunanların iki ayrı emekli aylığı alma hayallerini yıktı. Yargıtay, SGK’nın, bir vatandaşa önce SSK ve Emekli Sandığı’na tabi olarak iki ayrı emekli aylığı bağlayıp sonra da “Yanlışlık yaptım” diyerek aylıklardan birini iptal eden kararını hukuka uygun buldu. 1941 doğumlu bir vatandaş 1966-1993 arasında SSK’ya tabi olarak çalışmaları dolayısıyla 1993’te SSK’dan emekli oldu.

Aynı kişi, 15 Ocak 1998’de bir kamu kurumunda Emekli Sandığı’na bağlı çalışmaya başladı. Bu arada emekli aylığını almaya devam etti. 2005’te mevzuatta değişikliğe gidilince emekli aylığı kesildi.

Kamuda 9 yıl çalışan vatandaş 2006’da SGK’ya emeklilik başvurusunda bulundu. SGK hem SSK’dan bağlanıp da sonradan kesilen aylığı hem de Emekli Sandığı’ndan yeni aylık bağladı. SGK 2008’de SSK’dan bağladığı emekli aylığını iptal etti. Ödenen aylıkların da iadesini istedi. Vatandaş dava açtı. İş mahkemesi vatandaşı haklı buldu. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi SSK’dan alınan aylığın kesilmesini kararlaştırdı. İş mahkemesi kararında direndi. Konu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Kurul, aylıklardan birinin iptalini hukuka uygun buldu.

KARAR OYÇOKLUĞUYLA ALINDI

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, içtihat niteliğindeki kararıyla bir kişiye iki ayrı statüde emekli aylığı bağlanabileceğine ilişkin tartışmaları sona erdirdi. Sosyal güvenlik reformu ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleştirildiği ve mevzuat birliği sağlandığı belirtilen kararda, sosyal güvenlik sisteminin, yapısı itibarıyla çifte sigortalılık üzerinden birden fazla yaşlılık aylığına hak kazanmaya olanak vermediği belirtildi. Yargıtay 10. Dairesi’nin kararının doğru olduğunu belirten kurul, iş mahkemesinin kararını bozdu.

SGK 'PARDON' DEDİ

SGK, bir vatandaşa SSK ve Emekli Sandığı’ndan iki ayrı maaş bağlamış, sonra “Yanlışlık oldu” diyerek aylıklardan birini kesmişti.

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ İZİN VERMEZ

Yargıtay kararında sosyal güvenlik reformu ile SSK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleştirildiği ve mevzuat birliği sağlandığı hatırlatıldı. Sistemin çifte sigortalılıktan birden fazla yaşlılık aylığına hak kazanmaya olanak vermediği belirtildi.