BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,15
ALTIN 2.242,99
HABER /  EKONOMİ

Yargıtay'dan elektrik faturaları için tarihi karar

Yargıtay, elektrik faturalarında yer alan 'kayıp-kaçak' bedelinin hukuk dışı olduğuna hükmetti. Karar, kayıp kaçak bedeli ödemek istemeyen aboneler için emsal niteliği taşıyor.

Abone ol

SİVAS'ta faaliyet gösteren özel bir firma, elektrik faturasında yer alan kayıp kaçak ve sayaç okuma bedelllerinin, hukuka aykırı olduğunu belirterek mahkemeye başvurdu.

Ancak yerel mahkeme, itirazı yerinde bulmadı. Dava, Yargıtay'a taşındı. Dosyayı inceleyen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, firmayı haklı buldu.

Kayıp kaçak bedelinin hukuk dışı olduğuna hükmetti. Kararda, "Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kaybı, kurallara uyan abonelerden tahsil yoluna gitmek, hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır" denildi.

Yargıtay kararı emsal niteliği taşıyor. ''Kayıp-kaçak'' oranları şu anda Türkiye’de yüzde 14-15’ler civarında. Ancak bölgelere göre oranlar değişiyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzde 70’lere kadar çıkıyor. Elektrikte kayıp-kaçağın Türkiye'ye faturasının, yıllık 2,7 milyar lira civarında olduğu tahmin ediliyor.