BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.428,14
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay'da seçim krizi büyüyor

12 kişilik Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, yasada belirlenen 7 günlük sürenin dolmasına rağmen seçilemedi.

Abone ol

Yeni yargı paketiyle daireleri sil baştan yenilenecek olan Yargıtay’daki seçim krizi giderek büyüyor.

Yargıtay yasası Haziran ayında sil baştan değişti. Ancak kilitlenen seçimler sebebiyle yasa fiilen uygulanamıyor.

Yeni yasayla, kritik dairelerin iş bölümü, başkan, üye ve tetkik hakiminlerinin görev ve yetkilerinde de değişim planlanmıştı. Ancak atamaları yapacak olan birinci başkanlık kurulunun 12 üyesi yasada yeralan bir haftalık sürenin dolmasına rağmen seçilemedi. 20 turda ancak 5 üye seçilebildi.

Yasada, seçimlerin tamamlanamaması durumunda izlenecek yola ilişkin bir hüküm yer almaması krizin derinleşmesine sebep oldu.

Birinci başkanlık divanının oluşmaması sebebiyle 38 hukuk ve ceza dairesinde planlanan yeni işbölümü gerçekleştirilemiyor. Yeniden yapılandırılması planlanan ancak seçim krizi sebebiyle değiştirilemeyen yargıtay ceza dairelerinin önünde Ergenekon gibi kritik dosyalar bulunuyor.

9 GÜNDÜR DEVAM EDİYOR

9 gündür devam eden Yargıtay Birinci Başkanvekilliği ve Hukuk Genel Kurulu Başkanlığı seçimlerinden de bir sonuç alınamadı. Adaylar 19. Hukuk Dairesi Başkanı Seyit Çavdar, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Üyesi Ahmet Özgan ve Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Üyesi Kamil Kancabaş seçilmek için gerekli 194 oya oya ulaşamadı.

Yargıtay kaynakları, daha önce yüzlerce tur süren seçim çekişmelerine sahne olan yargıtaydaki düğümün adli tatile kadar çözülemeyeceği görüşünde.