BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.438,69
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay da bizi tatmin edemedi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Balyoz'daki ihlallerin ancak yeniden yargılama ile ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Abone ol

Balyoz davasında tahliyeleri getiren kararın altında imzası olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Balyoz kararı nedeniyle hem yerel mahkeme hem de Yargıtay'ın kararlarının kendilerini tatmin etmediğini söyledi. Kılıç, Balyoz davasındaki ihlallerin ancak yeniden yargılama ile ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Taha Akyol'a konuşan Haşim Kılıç, 'Mahkeme kararında darbe teşebbüsünün gerçekleştiği ancak Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı'nın önlediği açıkça belirtiliyor. Savunma tarafı da istemesine rağmen bu iki ismin dinlenmemiş olmasını ihlal kabul ettik' dedi.

İHLALLERİ GİDERMENİN BAŞKA YOLU YOK

Tanık dinleme ve delilllerin tartışılmasıyla ilgili noksanlar 230 sanığın tamamının durumunu etkileyebilir durumda. Adil yargılanma hakkı bu iki noktada ihlal edilmiştir. Bunun giderilmesinin tek yolu yargılamanın yenilenmesidir, başka yolu yok' dedi.

OYBİRLİĞ HASSASİYET GÖSTERGESİ

AYM Başkanı Haşim KIlıç, Milliyet yazarı Fikret Bila'ya yaptığı açıklamada ise, kararın oy birliğiyle çıkmasının “Hassasiyet göstergesi” olduğunu söyledi. Kılıç, “Kararın oybirliğiyle çıkması çok önemli. Bu, Anayasa Mahkemesi’nin temel hak ve özgürlükler konusunda gösterdiği hassasiyeti ifade ediyor. Mahkemenin oybirliğiyle aldığı bu karar rafine edilmiş bir hassasiyet ifadesidir.” dedi.

YARGITAY DA BİZİ TATMİN ETMEDİ

Kılıç, yerel mahkeme kararında görülen eksiklerin, Yargıtay'ın yaptığı temyiz incelemesinde de olduğunu belirtti. Haşim kılıç, Avrupa kurumlarının Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurularla ilgili olarak aldığı kararları takdirle karşıladığını söyledi. Başta AİHM olmak üzere Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi gibi kurumların uygulamadan memnun olduklarını, hatta bireysel başvuru yolunu kullanmayan ülkeler açısından Türkiye’deki uygulamayı örnek olarak gösterdiğini vurguladı.