BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.436,69
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay Başkanı'ndan hükümete sert tepki

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu. Alkan'ın konuşmasına hükümete verdiği sert mesajlar damgasını vurdu.

Abone ol

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Adli Yıl Açılış Töreni'nde 27 sayfalık bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetin protesto ettiği açılış törenindeki konuşması sert mesajlarla doluydu.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan 27 sayfalık konuşmasında "Yargıtay Kanunu ve HSYK Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile, yargıya müdahale girişimleri, sorunları çözmekten çok, arttıracak niteliktedir" dedi.

Ali Alkan'ın sosyal medyada dalgalanma yaratan mesajı ise "Hukuka uygun tek bir delil sunulmadan yargıdan operasyon beklenmektedir" sözleri oldu.

Alkan, "Yargıtay kararlarının gerekçe gösterilerek kararı alan daire ve açıklayan kişilerin hedef haline getirilmesinin kabul edilemez" olduğunu söylediğinde ise salondan büyük alkış aldı.

İŞTE ALİ ALKAN’IN KONUŞMASINDAN ÖNEMLİ BÖLÜMLER

* Yargıtay Kanunu ve HSYK Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile, yargıya müdahale girişimleri, sorunları çözmekten çok, arttıracak niteliktedir.

* Yargı bağımsızlığına müdahale niteliği taşıyan konularda yargının susmasını beklemek, ancak demokrasiye, kuvvetler ayrılığına, hukukun üstünlüğüne gerçek anlamda bağlılığın yaşandığı ortamda haklılık kazanabilir

* Yargının sukunet ihtiyacına gerekli özen gösterilmiyorsa veya bu ihtiyaç umursanmıyorsa sessizliğini korumak nasıl mümkün olacaktır. Mehabet dediğimiz olgu biraz da muhataplardan beklenmesi gereken bir özene işaret etmez mi.

* Yargıyı yıpratmak kimseye bir yarar sağlamaz. Adaletin güçlü olması hakimler için değil herkes için güvencedir. Bu husus hiç unutulmamalı yargı mensupları polemiğe zorlanmamalıdır.

HAKİMLERİ SAYESETE ÇEKMEYİN

* Hakim önüne gelen davada görüş ve inançlarından sıyrılarak günlük siyasetin ve tartışmaların etkisinden uzak kalarak karar verilmelidir. Hakimlerin siyasallaşması siyasallaştırılmak istenmesi veya siyasete konu yapılması görevlerine yansıtmadıkları bireysel görüşlerinden dolayı ayrıcılığa tabi tutulması hukuk devletinde kabul edilemez. Hakim ve savcılar menfaat ve baskı gruplarından herhangi bir beklentiyle de karar veremezler.

ÖZEL AMAÇLA YASA ÇIKARMAYIN

* Yasalar soyut ve genel olarak hazırlanır temel hukuk ilkesine karşın özel amaçla yasa çıkarma anlayışı aynı yasalarda sık sık değişiklikler yapılması ve yasalar çıkarılırken anayasaya uygunluğu konusunda gerekli özenin gösterilmemesi adalete olan güveni sarsmakta yargı ve yönetimde de tıkanmalara neden olmaktadır. Bu ülkemizin ve milletimizin barışı ve huzuru için tehlikeli bir durumdur,

KADINA ŞİDDET

* Önceki yıllarda da dikkat çektiğimiz ve bir asayiş sorunu olmanın ötesinde cinsiyet ayrımcılığına dayalı bir insan hakları sorunu olarak ele alınması gereken kadına karşı şiddet olgusu ve her türlü çocuk istismarı maalesef ciddiyetini korumaktadır. Gençliğimizi tehdit eden uyuşturucu kullanımı giderek artmakta kullanım yaşı hızla düşmekte ve kullanıcılara yönelik tedavi hizmetleri bir mahkeme ilamına bağlı olduğunda bile etkin olamamaktadır.

BAŞINIZI DİK TUTUN

* Başka ilk derece mahkemelerinde görev yapanlar olmak üzere tüm meslektaşlarıma sesleniyorum. Hakim ve savcı olmak bizim için en büyük onur ve şeref kaynağıdır. Hiçbir makama, unvana ve göreve tamah ve tenezzül etmeyiniz yargının hepimizin bildiği iç sorunlarını kendi içinizde kendiniz çözünüz. Görevizine ve temsilinize müdahale ettirmeyiniz. Bağımsızlık ve teminatınıza el uzatan hiçbir çözüme rıza göstermeyiniz başınızı dik tutunuz.

YÜZ AKIMIZ

* Sizler ülkemizin farklı köşelerinde üstün vasıflarınız mütevazı yaşamınız ve vicdanlarınızdan süzdüğünüz kararlarınızla yargının yüz akısınız. Mesleki dayanışmanızı ortaya koyma biçimlerinizi çok sesliliğinizi ve mesleki örgütlenmelerinizi takdirle izliyor sizleri sevgi ve saygıyla kucaklıyorum.