BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.493,22
HABER /  EKONOMİ

Yargıdan bankalara kötü haber

Tüketicilerden kredi karşılığında dosya masrafı alan banka için Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, emsal olacak olarak bir karar verdi.

Abone ol

Bankalar, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı bir karar doğrultusunda artık kredi kullandırılmasında yaptığı zorunlu masrafları belgelemek zorunda kalacak. 

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, Tarsus 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davaya ilişkin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı kanun yararına bozma talebiyle temyiz başvurusunu karara bağladı. 

Hukuk dairesi, Şerafettin K. adlı kişinin, bir bankadan kullandığı konut kredisinin yeniden yapılandırılması karşılığında kendisinden "masraf" adı altında alınan ücretin iadesi için Tarsus Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyetine yaptığı başvurunun lehine sonuçlanması üzerine, bankanın bu kararın iptali istemi için yaptığı dava başvurusunu kabul eden Tarsus 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını "kanun yararına" bozdu. 

Kararda, anlaşmazlığın "banka tarafından alınan masrafların zorunlu olup olmadığı" konusu olduğuna işaret eden hukuk dairesi, bankanın ticari faaliyetle uğraşması nedeniyle yaptığı masrafları tüketiciden isteme hakkı bulunmakla birlikte, hakem heyetinin tüketici lehine verdiği kararın iptali için açılan davanın kabulü için bankanın, krediyi kullandırırken yaptığı zorunlu, makul ve belgeli masrafların tespit edilmesi gerektiğine hükmetti.

Mahkemenin, bankanın kredi kullandırılmasında yaptığı zorunlu, makul ve belgeli masraflarının tespit edilmeden davanın kabul edilmesini usul ve yasaya aykırı bulan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın temyiz başvurusunu kabul ederek, Tarsus 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararının sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozulmasına oy birliğiyle karar verdi. 

Karar doğrultusunda bankalar, tüketicilerle sık sık anlaşmazlık konusu olan kredi masrafları konusunda artık yaptığı zorunlu masrafları belgelemek zorunda kalacak.